Zaključek praznovanja jubileja ZPMS: Pogled v številne dosežke v teh 70 letih

To smo mi, Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), ki smo lani dopolnili 70 let delovanja, zaključujemo praznovanje jubileja s premierno projekcijo dokumentarnega filma “Prijatelji mladih – 70 let ZPMS” v režiji Maje Pavlin. Ta prek spominov številnih prostovoljcev prikazuje naše delo in dosežke naših članic prijateljev mladine po vsej Sloveniji.

Ekipa Zveze prijateljev mladine Slovenije

V 70 letih delovanja smo se ZPMS zavzeli za mnoge družbene spremembe in bili pri tem tudi uspešni. Naši dosežki skozi desetletja potrjujejo, da smo igrali ključno vlogo v življenju otrok na naših tleh,” poudarjamo v organizaciji.

Dokumentarni film je nastal v režiji Maje Pavlin, v izvedbi ART7 in koprodukciji ZPMS ter Radiotelevizije Slovenija.

Maja Pavlin

Na premieri dokumentarnega filma v dvorani Smelt v Ljubljani je bil tudi nagovor predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

Ta dogodek predstavlja vrhunec praznovanja 70-letnice delovanja ZPMS, ki se je začelo 1. marca lani s posaditvijo 70 sadik dreves na Krasu.

Zgodba ZPMS sega v 50. leta prejšnjega stoletja, ko smo z namenom zagotavljanja kakovostnega razvoja otrok začeli ustanavljati društva prijateljev mladine. Ugotovili smo potrebo po krovni organizaciji, ki bi združevala vse ključne deležnike – društva, starše, vzgojitelje, učitelje, strokovnjake s področja vzgoje, izobraževanja in zdravstva – ter opozarjala politične in druge ustanove na potrebe odraščajočih ter podajala ključne usmeritve za razvoj tega področja. Tako smo 1. marca 1953 ustanovili ZPMS.

“Čeprav smo najbolj znani po humanitarnem delu, smo vedno segali preko teh okvirov; naš cilj je bil napredek v vsem, kar je povezano z vzgojo, zdravjem in izobraževanjem otrok. ZPMS je bila gonilna sila za uvedbo praks, ki se danes zdijo samoumevne: vrtci, počitniške kolonije, porodniški dopust, pediatrična oskrba dojenčkov in otrok, šolska prehrana, igrišča, knjižnice, šole v naravi, vzgojne posvetovalnice, štipendijski skladi, podaljšano bivanje in še več,” navajamo.

Že pred ratifikacijo Konvencije o otrokovih pravicah v Sloveniji smo odprli široko področje uresničevanja otrokovih pravic in dosegli mnoge spremembe. “Med zadnjimi smo dosegli, da so bolnišnice omogočile pravico sobivanja enega od staršev z bolnim otrokom do 6. leta starosti, leta 2021 pa se je starostna meja dvignila na do otrokovega 14. leta, ter da je prepoved telesnega kaznovanja otrok od leta 2016 zapisana v Zakonu o preprečevanju nasilja v družini (3. a člen). Čeprav imamo zdaj relativno dobro urejeno področje varstva otrok in družine, to ne pomeni, da do nespoštovanja ali kršitev otrokovih pravic ne prihaja. Poleg tega pa se pojavljajo nova področja ranljivosti, ki jih obstoječi dokumenti ne zajemajo,” pojasnjujemo.

Pod okriljem ZPMS so med drugim nastali Obiski dedka Mraza (od leta 1949), Teden otroka® (1954), Mladi raziskovalci zgodovine (1969), Bralna značka (1970), Otroški parlamenti® (1990), TOM telefon® (1990), Pomežik soncu® (1999) in Evropa v šoli (2005). V okviru socialno-humanitarnega programa Eno srce® smo lani prek sedmih skladov pomagali 5169 družinam.

Ob tem poudarjamo, da je za zmanjševanje ranljivosti in socialnih neenakosti potrebno poiskati sistemske rešitve. “Tako ZPMS kot mnoge druge nevladne organizacije nadomeščamo politiko neobstoječih socialnih servisov. Ponosni smo, da lahko pomagamo in vlivamo upanje v otroške oči, vendar bi si želeli, da takšnih potreb ne bi bilo ali bi bile vsaj vse manj, ne več. Ob tem nas tudi skrbi, da je postalo naše delo in delo nevladnikov nasploh samoumevno ter da so prostovoljne in humanitarne dejavnosti dobile prevelike razsežnosti in odgovornosti, ki bi jih morala resno reševati država,” zaključujemo.

Fotografija Anže Krže

Vabimo vas, da si ogledate fotografije tako uradnega dela dogodka>> kot tudi trenutkov sproščenega zabavnega druženja>>, ki je sledilo.