Dragi naši Prijatelji mladine, razpršeni na vseh koncih Slovenije, dovolite mi, da vam še enkrat voščim srečno in zdravo leto 2021!

Ne strinjam se s tistimi, ki so omenjali, da bi lansko leto najraje kar pozabili. Lani je bilo vse drugače, na trenutke zavito v tančico skrbi, zaprtosti, nelagodja, tudi bolezni. A vsi mi, združeni v ZPMS, se nismo predali. Lahko rečemo, da smo izpeljali letovanja, vsaj večinoma od vas, in tudi dokončali – kot je bilo le mogoče, naše, vaše programe in akcije. Ko je kazalo, kakšna zima nas čaka, ni bilo omahovanja z vaše strani – Dedek Mraz otroke MORA obiskati. Tega veselja otrokom ne moremo odvzeti. In tako je tudi bilo. Dedek Mraz se je posodobil, cilj pa je ostal isti – razveseliti otroke. Čestitam vam za  izjemno inovativnost, ki ste jo izkazali v zadnjem lanskem mesecu! Osebno sem bila, iskreno povedano, ganjena – res ste se izkazali: na Dolenjskem, v Velenju, Mariboru… Krškem, Idriji… in tudi drugod. Medijska pozornost temu liku, ki smo se mu poklonili z vpisom v register nesnovne kulturne dediščine in mu tudi s tem zagotoviti nesmrtnost, je bila izjemna –  tako na nacionalnem kot lokalnem nivoju.

Ne, leto 2020 ne bo pozabljeno. Dokazali smo, da znamo in da se prilagajamo.

Leto 2021 bo spet posebno. Za otroke še posebej neusmiljeno, saj jim je odvzeta šola, aktivnosti izven šole, druženje, interesne dejavnosti in drugi pomembni temelji osebnostnega razvoja. Gotovo nas čaka veliko socialno humanitarnega dela, nudenja pomoči družinam. Kako bomo speljali naše tradicionalne programe, na primer otroški parlament, je še vprašanje brez odgovora. In še in še je vprašanj.

Ni me strah. Vem, da bomo storili vse, kar je in kar ni mogoče. Skupaj bomo zmogli. Podpirajmo se in sodelujmo!

Vaša predsednica

Darja