Dobrodelni teniški turnir dvojic »Udari za šport«

Vabilo

Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) smo za dober namen združili moči s Teniškim klubom Krka Otočec. Na Dolenjskem bo 4. junija potekal Dobrodelni teniški turnir dvojic »Udari za šport«. Vsa zbrana sredstva od dobrodelnega turnirja bodo namenjena socialno-humanitarnemu skladu Športnik sem pri ZPMS. Prijave so odprte za vse. Več podrobnosti najdete v vabilu v priponki. Vljudno vabljeni!

Namen sklada Športnik sem je zagotavljanje pomoči otrokom in mladostnikom iz socialno ogroženih okolij pri uresničevanju športnih potencialov. Na ZPMS si želimo, da bi na ta način čim več otrok in mladostnikov vzpodbudili k redni športni aktivnosti in jim dali priložnost, da se gibajo, da izboljšujejo svoje fizične in psihične zmogljivosti.

Na mednarodnem turnirju na Otočcu, ki se je začel danes in bo potekal vse do 4. junija bomo tudi trajnostni. V sodelovanju z Dinos Slovenija bomo sproti skrbeli, da bodo plastenke, pokrovčki in drugi plastični odpadki pravilno odloženi. Vsak košček bo štel!

Zveza prijateljev mladine Slovenije

Več

V aprilu za otroško letovišče Pacug zbrali 1000 litrov barve JUPOL Classic

JUB tudi letos s humanitarno podporo Zvezi prijateljev mladine Slovenije


V Dolu pri Ljubljani, 23. maja 2023: V družbi JUB so se tudi letos uspešno povezali z Zvezo prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) in v aprilski humanitarni akciji Pomežik soncu® za osvežitev prostorov otroškega obmorskega letovišča Pacug zbrali kar 1.000 litrov barve JUPOL Classic. Za tako uspešen rezultat gre zahvala zvestim JUB-ovim uporabnikom, ki so na spletu pridno reševali zanimive JUPOL izzive ali pa lončke barv zbirali z nakupi 15-litrskih veder barve JUPOL Classic. Ob predajI donacije so v prostorih JUB Design Studia na sedežu podjetja JUB v Dolu pri Ljubljani pripravili kratko slovesnost, na kateri je Željko Kovačevič, izvršni direktor družbe JUB, generalni sekretarki ZPMS Bredi Krašna simbolično predal darilni bon za prenovo letoviških prostorov v Pacugu.

Generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna je z navdušenjem prevzela darilni bon, ki ji ga je za 1000 litrov barve JUPOL Classic, namenjenih prenovi prostorov letovišča v Pacugu, slovesno predal Željko Kovačevič, izvršni direktor družbe JUB (foto: arhiv JUB)

”V Zvezi prijateljev mladine Slovenije letno z našimi kapacitetami poskrbimo za letovanje okoli 11.000 otrok in mladostnikov, med njimi pa je tretjina takih, ki prihajajo iz socialno ogroženih družin. Za njihove brezskrbne počitnice tako finančno v celoti poskrbimo mi, pri drugi tretjini otrok pa staršem pomagamo pri delnem pokritju stroškov. Letno tako za letovanje otrok namenimo okoli pol milijona evrov,” je uvodoma pojasnila generalna sekretarka Breda Krašna in dodala: ‘‘Pod našim okriljem deluje 15 počitniških domov, med njimi je tudi otroško letovišče v Pacugu, ki ga upravlja ZPM Ljubljana Vič-Rudnik. Počitniški dom deluje vse leto, tudi pozimi, saj so vsi prostori ogrevani. Pet od tamkajšnjih počitniških hišic je namenjenih bivanju otrok, v dveh objektih pa so skupni prostori z jedilnico, kuhinjo ter učilnicami, ter z ambulanto in prostori za vzgojitelje. Nekaj notranjih prostorov bomo skušali prepleskati še pred glavno sezono, ki se začne že 26. junija, takoj po zaključku šolskega leta, nekaj dela pa bomo v obliki delovne akcije opravili še jeseni. Pri pleskanju poleg profesionalnih mojstrov in prostovoljcev, ki nam priskočijo na pomoč, običajno sodelujemo tudi zaposleni, ki prav tako vešče poprimemo za čopiče in valjčke. Za vsak deciliter barve JUPOL Classic, ki ste jih za otroško letovišče v Pacugu zbrali v družbi JUB, se vam in vašim zvestim uporabnikom v imenu otrok in mladostnikov res toplo zahvaljujemo. S tisoč litri barve bomo lahko osvežili vse stenske in stropne površine v letovišču in tako predšolskim otrokom in šolarjem, ki radi prihajajo k nam ne glede na letni čas, polepšali bivanje in jim naredili počitnice še prijetnejše.”


Željko Kovačevič je k temu dodal: ”Bilo nam je v veselje znova sodelovati z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, še posebej, ker je v ospredju njihovih aktivnosti skrb za otroke in mladostnike, predvsem za tiste najbolj ranljive, ki prihajajo iz finančno šibkejših družin. Aktivnosti zveze pa so poleg humanitarnega udejstvovanja povezane tudi z izobraževanjem in aktualnimi programi, ki jih razvijajo za generacije otrok, zato jim ob tej priložnosti iz JUB-a prenašamo tudi čestitke za njihovih jubilejnih 70. let delovanja.”

JUB iz Dola pri Ljubljani je s 148-letno tradicijo najstarejši proizvajalec zidnih barv v Sloveniji. Na tržišču je prepoznaven kot ugleden proizvajalec kakovostnih zidnih barv in toplotnoizolacijskih fasadnih sistemov, ki z razvojem novih ter okolju prijaznih izdelkov in storitev stremi k energijsko varčnim in trajnostnim rešitvam v gradbeništvu. JUB je kot slovensko, sodobno in mednarodno uveljavljeno proizvodno podjetje z močnimi lastnimi blagovnimi znamkami prisoten na več kot tridesetih trgih in sodi med deseterico najbolj internacionaliziranih slovenskih podjetij. www.jub.si

Več

Dobrodelni teden s Televizijo Slovenija za Pomežik soncu

Čas brezskrbnih počitnic, sproščenega smeha in razigrane igre je za mnogo otrok nekaj samoumevnega. A to ni resničnost vseh.

Mnogo otrok iz socialno ogroženih družin še nikoli ni imelo priložnosti doživeti čarobnosti poletja in odkriti skrivnosti morja. Vendar pa obstaja program, ki že 24 let vztrajno prinaša sončne trenutke v njihova življenja. Program Pomežik soncu® pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije omogočamo že 24 let otrokom iz družin v socialni stiski brezplačne počitnice.

V dobrodelni akciji lahko v tednu med 22. in 28. majem sodelujete tudi vi. Darujete lahko 5 eur s poslanim SMS-om s ključno besedo POMEZIK5 na 1919. Svoj poljubni prispevek lahko nakažete tudi na bančni račun: Zveza prijateljev mladine Slovenija, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana. Številka računa, odprt pri NLB: SI56 0284 3026 4738 885, referenca SI00 245012, koda namena: CHAR, namen: POMEZIK SONCU.

Spremljajte oddaje in podprite dober namen:
TEDNIK, ponedeljek, 22. 5. 2023
DOBRO JUTRO, od torka do petka, od 23. 5. 2023 do 26. 5. 2023
VEM!, četrtek, 25. 5. 2023
V PETEK ZVEČER, petek 26. 5. 2023
MALE SIVE CELICE, sobota, 27. 5. 2023
JOKER, sobota, 27. 5. 2023
KAJ DOGAJA?, sobota, 27. 5. 2023
NEDELJSKO POPOLDNE, nedelja 28. 5. 2023

Urška Vrtačnik, pedagoška vodja in vzgojiteljica iz ZPM Ljubljana Vič – Rudnik, je v svoji karieri videla ogromno prizorov otrok, ki so ji narisali nasmeh na obraz, in tudi ogromno takšnih, ki so jo spravili v jok. To so prizori, ki se jih ne da tako dobro opisati, kot se dejansko doživijo. Pa vseeno, Urška nam je zaupala zgodbo 12-letnega fanta, ki je prvič videl morje.

“Ne bom pozabila dečka, ki je prišel prvič na morje. V šestem razredu je prvič videl morje. Ko smo s skupino prišli na plažo, se je deček samo usedel na svojo brisačko in opazoval. Tiho je gledal vodo. Ko smo ga uspeli spraviti do vode, se je vanjo samo usedel in se zadelal s kamni. In tam je sedel. Nismo ga mogli spraviti iz vode, dokler ga nismo klicali za kosilo. Nikoli ga ne bom pozabila, še najmanj pa prizora z valovi. Ko otroci zagledajo valove, običajno skačejo od veselja in se igrajo, ta fant se je pa samo prijel za kamne in se smejal. Na ves glas. Tako na glas, da je odmevalo po celem letovišču. Tega smeha ne bom pozabila nikoli,” se je spominjala Urška Vrtačnik.

V zadnjih sedmih letih smo s programom Pomežik soncu® omogočili nepozabne počitnice kar 7.747 otrokom. Vseh otrok pa smo v teh sedmih letih peljali na počitnice 71.265.

Humanitarnemu programu se tudi letos pridružuje Televizija Slovenija s priljubljenimi oddajami: Tednik, Dobro jutro, Vem!, V petek zvečer, Male sive celice, Joker, Kaj dogaja? in Nedeljsko popoldne.

“Spomini z novimi in starimi prijatelji so nekaj najlepšega, kar lahko otrokom omogočimo in jih bo spremljajo celo življenje. Dovolimo si celo trditi, da je poletje popolno šele takrat, ko gre otrok za nekaj dni na morje ali v hribe – sam oz. s svojimi vrstniki. In to omogoča naš program Pomežik soncu že 24 let zapored. Te naše male ali mlade glavice si zaslužijo pobeg od vseh skrbi in obveznosti v domačem okolju. Naj se smejejo na ves glas vsaj za teh nekaj dni. Zato – stopimo skupaj in omogočimo počitnice čim večjemu številu otrok! Hvala vsem, ki boste pomagali pri zbiranju sredstev,” še dodaja Darja Groznik, predsednica ZPMS-ja.

ARHIV ODDAJ

TEDNIK, 22. MAJ

DOBRO JUTRO, 23. MAJ

ARENA, 23. MAJ

DOBRO JUTRI, 24. MAJ

Kviz Vem!, 25. MAJ

Več

Kaj narediš, če si nekaj ne upaš povedati?

Danes, 17. maja, na mednarodni dan telefonov za pomoč otrokom v stiski ponovno začenjamo vseslovensko akcijo “Tom potuje, otroke obiskuje”. Z akcijo želimo otrokom in mladostnikom predstaviti pomen pogovora, jih seznaniti s TOM telefonom ter jim ga približati kot enega izmed virov pomoči, kadar se znajdejo v stiski ali potrebujejo pogovor.

dr. Albert Mrgole, predsednik Nacionalne mreže TOM telefon, z nagovorom mladim pozdravlja začetek letošnje akcije. 

»Spoštovani odraščajoči! V stiku sem z mnogimi zgodbami, ki se odvijajo v vaših dušah. V stiku sem z mnogimi čustvi, ki jih doživljate v svojih srcih. Vse, kar doživljate, je vaše in pravico imate do vseh občutkov v sebi. Rad bi vam sporočil le eno. Kdaj so naša notranja občutja pretežka, da bi jih zmogli nositi sami. Takrat nas razjedajo, ne dajo nam spati, ne moremo se zbrati za delo, ne zmoremo misliti na kaj drugega. Takrat, ko so notranji občutki pretežki, ni prav, da jih nosite sami. Da se sami ukvarjate z njimi. Tako zelo rad bi vam sporočil, da je možno vse še tako težke situacije rešiti, če lahko svojo notranjo težo podelimo z drugimi, ki jim je mar za nas. Nič ni nerešljivega, dokler živimo. Zato vas samo spomnim, da smo med drugimi, ki jim je vedno mar za vas, tudi svetovalci na TOM. Da vam bomo vedno prisluhnili in skupaj našli odgovor na vsako vaše vprašanje. Želim vam sproščeno in veselo mladost.«

Lansko leto, ko smo prvič izvajali akcijo “TOM potuje, otroke obiskuje”, smo se uspeli približali otrokom in mladostnikom kot še nikoli do sedaj. Sodelovalo je kar 193 osnovnih šol, zato si letos želimo, da se nam pridružijo še preostale šole. Povratne informacije, fotografije in videoposnetki iz šol so nam pokazali, da so bili tako otroci kot pedagoški delavci z akcijo nadvse zadovoljni in da je bila akcija zelo dobro sprejeta.

»Z otroki se je potrebno pogovarjati, saj je stisk čedalje več. Vsak peti osnovnošolec, ki je lani sodeloval v akciji “TOM potuje, otroke obiskuje”, je imel probleme in težave z vrstniki, vsak peti tudi težave v družini, vsak osmi je poročal o psihičnih težavah. Na nas odraslih je torej naloga, da otrokom prisluhnemo in ustvarimo varen neobsojajoč prostor za pogovor«, poudarja Darja Groznik, predsednica ZPMS. Ob tem akciji “TOM potuje, otroke obiskuje” želi uspešno popotovanje po Sloveniji, otrokom pa čim več poguma za pogovor. 

Tako kot pedagoško in svetovalno osebje na šolah tudi na TOM-u opažamo, da otroci in mladostniki težko spregovorijo o svojih dilemah. Znotraj lanskoletne akcije smo prejeli več tisoč anonimnih zapisov različnih stisk in vprašanj otrok, o katerih ne zmorejo spregovoriti z odraslimi oziroma želijo to zaupati anonimnemu prijatelju.

»Z akcijo želimo otrokom in mladostnikom predstaviti pomen pogovora, jih seznaniti s TOM telefonom ter jim ga približati kot enega izmed virov pomoči, kadar se znajdejo v stiski ali potrebujejo pogovor. Pogovor je pomemben zato, ker je osrednji prostor, v katerem otrok pridobi izkušnjo, da je sposoben in pripravljen iskati pomoč. Sposobnost iskanja pomoči pa je zelo pomemben varovalni dejavnik in temelj, na katerem otrok gradi obvladovanje katerekoli težave za vsa obdobja življenja,« pojasnjuje Tjaša Bertoncelj, strokovna vodja TOM.

V sodelovanju z osnovnimi šolami želimo otroke od 4. do 9. razreda spomniti, da nam pogovor lahko pomaga, da se počutimo lažje, se razbremenimo, umirimo in dobimo občutek, da v stiski nismo sami. S pogovorom problem pogosto postane manjši, bolj obvladljiv; stvari, ki so se prej mogoče zdele nerešljive, postanejo rešljive. Veliko hitreje in lažje najdemo rešitev, bolj jasno vidimo, kaj bi bilo dobro narediti in kako lahko v težki situaciji poskrbimo zase.

Da bo TOM nahrbtnik z vso svojo dragoceno vsebino za izvedbo učne ure res pripotoval v vsako osnovno šolo, se lahko osnovne šole še vedno prijavite na: tomtelefon@zpms.si.

Več

Teden družin prinaša brezplačen vstop v muzeje in galerije

Akcija ZA DRUŽINE BREZPLAČNO v Tednu družin (15. 5. – 22. 5.)

V ponedeljek, 15. 5., obeležujemo mednarodni dan družin in v času od 15. 5. do 22. 5. Teden družin.

V sodelovanju s kulturno-umetniškimi organizacijami smo pripravili vseslovensko akcijo »Za družine brezplačno«. Odzvalo se je 39 muzejev in galerij (z izpostavami še več), ki bodo v navedenem tednu (ali pa na določen dan v tem tednu) nudili družinam prost vstop ali prav posebne aktivnosti. Nekatere aktivnosti so že 13. in 14. maja. Hvala vsem, ki ste se pozitivno odzvali!

Zainteresirani pa ste povabljeni, da prelistate seznam vseh sodelujočih organizacij.

Seznam vseh sodelujočih po regijah.

15. maj je za mednarodni dan družin razglasila Generalna skupščina OZN leta 1994. Vsako leto ima svojo osrednjo temo – letošnja je »Družine in demografske spremembe«. V Zvezi prijateljev mladine Slovenije obeležujemo ta dan že 29. leto in v tem času smo dan družin razširili na Teden družin od 15. do 22. maja. V ta namen smo pripravili zgoraj omenjeno akcijo.

Več

ENO SRCE – Moramo jim omogočiti boljše življenje

Prebivalci Slovenije smo sočutni in želimo pomagati; to je dejstvo, seveda pa vsak na svoj način. Že desetletja ima ZPMS razvite programe socialno-humanitarnih pomoči, od leta 2021 pa so združeni pod imenom Eno srce, po istoimenski himni ZPMS. Socialno-humanitarni program Eno srce združuje sklade, ki imajo vsak svoj namen (Pomoč družinam, Polna šolska torba, Adin štipendijski sklad, Sapramiškin sklad, Športnik sem in Glasbenik sem). Donatorjem je pomembno, kako bo njihova donacija porabljena. Sredstva nam posamezniki običajno donirajo preko SMS sporočil (ENOSRCE5 na 1919) ali z nakazilom na račun. Nekateri imajo raje, da na naš naslov dostavijo določene izdelke (hrano, higienske pripomočke, šolske potrebščine), drugi pa se odločijo, da nas podprejo z nakupom naših izdelkov.  

Podatki

Od leta 2020 smo pomagali 18.000 družinam pri plačilu položnic ali drugih stroškov, napolnili torbe 11.500 šolarjem. Samo v letošnjem letu zagotovili štipendije 48 srednješolcem in srednješolkam, omogočili dodatne terapije 31 otrokom s posebnimi potrebami ter podprli 45 mladih športnikov.

Komisija za socialna vprašanja in humanitarne projekte

Vloge, ki jih predlagajo naše Članice (zveze in društva) skrbno prebere in oceni Komisija za socialna vprašanja in humanitarne projekte, ki jo sestavlja 13 članov iz naših lokalnih društev. Komisija prispele vloge pregleda z vso zahtevano dokumentacijo in glede na težavnost situacije odobri pomoč. Sredstva se ne nakazujejo direktno družinam, temveč po zahtevkih društvom ali zvezam, ki lokalno na terenu zelo dobro poznajo družine, ki jih predlagajo za pomoč. Transparentnost in namenskost porabe se zagotavlja z neposrednim plačilom položnic, računov in predračunov.

Članice, v ZPMS je vključenih kar 113, na lokalni ravni sodelujejo z vrtci, šolami, centri za socialno delo, zdravstvenimi domovi… Prejem pomoči upravičujejo informacije o družini iz različnih virov.

Določen odstotek družin potrebuje pomoč

Dobrodelne organizacije, kot je tudi naša, bodo tudi v prihodnosti obstajale in imele pomembno vlogo. Žal bo v vsaki družbi vedno določen odstotek družin potrebnih pomoči. Razvoj dogodkov v zadnjih letih ne kaže, da bi se pomembnost vloge humanitarnih organizacij zmanjšala. Humanitarnost namreč ni samo v tem, da priskrbimo ljudem hrano, da jim pomagamo na različne načine. Humanitarnost je tudi v tem, da pomagamo mladim do izobrazbe, ki jim bo omogočala boljše pogoje za službe, za življenje. Na ta način jih želimo potegniti iz dolgotrajne družinske revščine.

Zaupanja vredna organizacija

Zveza prijateljev mladine Slovenije velja za zaupanja vredno organizacijo. Poleg vloženega izjemnega truda v korist naših uporabnikov, tako na sedežu organizacije, kot tudi vseh naših članic na terenu, stalno skrbimo za kakovostno poročanje vsem deležnikom in transparentno delovanje. To razumemo kot ključno vodilo pri delovanju humanitarne organizacije in kot našo dolžnost. Naši donatorji vedo, da imajo vedno vpogled v porabo sredstev. Na naši spletni strani je objavljeno obširno letno poročilo, ki zajema tako poročanje o izvedbi vseh naših programov, kot tudi podrobno pojasnjuje porabo javnih sredstev in donacij, ki jih prejmemo v naših kampanjah zbiranja sredstev. Verjamemo, da so naši donatorji dobro informirani in vedo, komu je namenjen in kako bo porabljen njihov prispevek.

S skupnimi močmi zmoremo pomagati otrokom, mladostnikom in družinam premagovati izzive današnjega časa.

Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 6100 0000 3512 232
Sklic: SI00 245016
Namen: ENO SRCE

Več

SZJ: Po včerajšnjem dogodku v Beogradu ste verjetno močneje objeli svoje otroke

Dogodek v Beogradu je pretresel tako otroke, mladostnike kot njihove starše v regiji. Dejanje s tako nepovratnimi posledicami pušča za seboj mnogo občutkov in vprašanj. Prav je, da se z otroki doma in v šoli pogovorimo o tem dogodku in ob pogovoru prepoznamo morebitne stiske, ki jih naši otroci doživljajo v šoli, doma, na treningih, s sovrstniki ali kjerkoli drugje. Zelo pomembno je, da pri otrocih krepimo empatijo do sovrstnikov, jih naučimo prepoznavanja znakov nasilja in jih opremimo z informacijami, ki jim bodo pri tem v pomoč.

V tem trenutku je ključnega pomena, da v naši sredini naredimo prostor, v katerem si bomo dovolili pogledati in osvetliti naše odzive. Starši ste zagotovo svoje otroke in mladostnike objeli močneje kot po navadi in jim pokazali, kako dragoceni so. Te dni bodimo odrasli še bolj dostopni in razumevajoči, saj nas otroci potrebujejo. Mogoče nam tega ne zmorejo povedati, zato jih opazujmo, poslušajmo in jim bodimo podpora.

Sedaj smo tudi v obdobju, ko se bliža zaključevanje ocen, zato je podpora vseh odraslih, otroku bližnjih oseb, še toliko bolj pomembna. Pomagamo jim lahko raziskati njihove možnosti, saj nekateri tega ne bodo zmogli sami. Odrasli jih lahko spodbujamo in usmerjamo, da se potrudijo in poskusijo.

Za otroke in mladostnike je tudi na TOM telefonu prostor, kjer lahko podelijo vsa vprašanja in dileme, s katerimi se soočajo. Pokličejo nas lahko na brezplačno številko 116 111, pišejo na tom@zpms.si ali nas kontaktirajo preko spletne klepetalnice Tom telefon | Telefon za otroke in mladostnike (e-tom.si).

Brezplačni otroški svetovalni telefoni delujejo tudi v sosednjih državah. Na Hrvaškem HRABRI telefon Hrabri telefon I Problem je manji kad se podijeli, v Bosni in Hercegovini PLAVI telefon Plavi telefon – Savjetodavna linija za djecu u Bosni i Hercegovini, v Srbiji NADEL – nacionalna dječja linija O Nadelu (116111.rs)

Dogodka, kot sta včerajšnje beograjsko streljanje in tudi nedavno fizično medvrstniško nasilje v Celju, sta močno opozorilo družbi in odločevalcem za oblikovanje politik do otrok, ki bodo takšne primere onemogočile in vzpostavljale varno okolje za otroke. Morda je čas, da se kot družba od nenehnega medsebojnega tekmovanja vrnemo k sodelovanju in tako poskušamo doseči najboljše rezultate.

17. maja ponovno začenjamo vseslovensko akcijo »Tom potuje, otroke obiskuje« z željo in ciljem, da čim več otrok in pedagoških delavcev, spozna, kako pomemben je pogovor. Osnovne šole se akciji lahko pridružijo s prijavo na tomtelefon@zpms.si.

Več

SZJ: Otroci bodo lahko ponovno odložili skrbi. Prihaja Pomežik soncu®

Pomežik soncu® je program, s katerim želimo pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije čim večjemu številu otrok zagotoviti brezplačne počitnice. Program letos praznuje že 24 let. V lanskem letu smo na počitnice peljali 11.027 otrok, od tega kar 1.339 Pomežikovih otrok popolnoma brezplačno. Številka je velika, vendar je tudi veliko otrok, ki živi pod pragom tveganja revščine.

Osnovni namen humanitarnega programa Pomežik soncu® je omogočiti otrokom, ki izhajajo iz družin v socialni stiski, popolnoma brezplačne, sproščujoče, varne, ustvarjalne in aktivne počitnice. Otroke in mlade vključimo v letovanje skupaj z otroki, ki letujejo samoplačniško.

Pri nas živi 40.000 otrok pod pragom revščine. Ne smemo pozabiti na otroke s posebnimi potrebami, Slovenija sodi v skupino držav EU, kjer je prepoznan največji delež otrok s posebnimi potrebami. V populaciji šoloobveznih otrok prepoznavamo med 8 in 9 % otrok s posebnimi potrebami, ki imajo odločbo o usmeritvi. Ker je skrb zanje spet povezana z višjimi stroški, se tudi tu veliko družin sooča s finančnimi stiskami.

»Poletje je popolno, ko lahko otrok za nekaj dni pobegne iz domačega okolja. Počitnice so za otroke nove pustolovščine, nova prijateljstva in novi spomini za vse večne čase. Vsak otrok si zasluži, da lahko plava od jutra pa do večera, da meče kamenčke v vodo in peče koruzo ob večernem ognju. Te naše male glave si zaslužijo počitnice od vseh skrbi. Naj se smejejo na ves glas vsaj za teh nekaj dni. Zato – stopimo skupaj in omogočimo počitnice čim večjemu številu otrok! Hvala vsem, ki boste pomagali.« pove Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS.

Tukaj si lahko pogledate lokacije Počitniških domov.  

Otroci na letovanju:

  • uživajo sedem ali deset dni v eni od počitniških kapacitet,
  • dobijo pet obrokov dnevno,
  • zanje skrbi pedagoško in vzgojiteljsko osebje ter
  • sodelujejo na delavnicah in izobraževanju (potapljanje, veslanje, jahanje, lokostrelstvo in podobno).

Kako lahko pomagate? Sredstva lahko nakažete na račun:

Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
št. računa: SI56 0284 3026 4738 885, račun odprt pri NLB
referenca SI00 245012
koda namena: CHAR
namen: POMEZIK SONCU

ali pošljite SMS sporočilo s ključno besedo POMEZIK5 na 1919 in prispevali boste 5 EUR.

Več