Projekt Z globalnim učenjem do globalnih ciljev II: : Učenje o konceptih trajnostnega razvoja pomaga učencem razvijati razumevanje teh izzivov in problemov

ZPMS je članica konzorcija projekta Z globalnim učenjem do globalnih ciljev II, ki ga izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Prejšnji teden smo s projektno delavnico na temo globalnih ciljev obogatili zaključno srečanje učiteljev razrednega pouka, ki sodelujejo v programu Semena sprememb.

Učitelji bodo nova pridobljena znanja prenesli tudi na učence ter jim tako ponudili priložnost za praktično uporabo znanj in veščin ter razvoj strasti do odgovornega delovanja v družbi. Učenje o konceptih trajnostnega razvoja pomaga učencem razvijati razumevanje teh izzivov in problemov.

Na izobraževanju smo raziskovali, kako lahko postanemo odgovorna družba, ter katere vrednote in kompetence moramo razvijati tisti, ki smo v neposrednem stiku z otroki, da bi jim lahko bili čim boljši mentorji.

Z različnimi aktivnostmi smo raziskovali svojo notranjo motivacijo in iskali svoje notranje vire moči. Udeleženci so se preizkusili v oblikovanju »Sobe pobega«, ki je ena od metod kakovostnega učenja in raziskovanja ter pri otrocih in mladih pušča izkustveno znanje. Učenje oblikovanja iger je tudi dodana vrednost učiteljev, ki metodo »nosijo« s seboj v  svoje učno okolje. Največja dodana vrednost na delavnici pa je bilo medsebojno sodelovanje, ki je vedno pot do uspeha.  V globaliziranem svetu se družbe spoprijemajo s čedalje večjo hitrostjo sprememb, ki so zaznamovane tudi z večplastnostjo in negotovostjo. Zato poleg znanja, ki je koristno, a velikokrat statično, učenje postaja čedalje pomembnejše orodje za odpornost pred novostmi, ki jih prinašata razvoj in globalizacija. Tako odrasli kot tudi otroci se moramo naučiti razumeti ta zapleten svet, naučiti se moramo sodelovanja, odprtega dialoga, aktivnega delovanja za pozitivne spremembe.

#GlobalnoUčenje #GUdoSDG @Sloga-Platform @MZEZ_RS

Več

55. srečanje Mladih raziskovalcev zgodovine

V Vitanju je 29. maja 2024 potekalo že 55. srečanje mladih raziskovalcev zgodovine, na katerem je sodelovalo več kot 110 mentorjev in mladih raziskovalcev.

Letošnja raziskovalna tema, ki so jo mladi raziskovali je bila KULTURA JE IZRAZ NAJBOLJŠEGA V DRUŽBI – Kulturna ustvarjalnost v mojem kraju.

Srečanje je potekalo v Centru Noordung, kjer je udeležence najprej pozdravila predsednica Komisije za delo zgodovinskih krožkov ZPMS, mag. Marjetka Balkovec Debevec:

Letošnje srečanje mladih raziskovalcev zgodovine je dvakrat odlično, tudi zato, ker se ponaša kar z dvema peticama, gre namreč za 55. državno srečanje mladih raziskovalcev zgodovine pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije. In zato, ker so mladi zgodovinarji pod vodstvom mentoric in mentorjev izdelali zanimive raziskovalne naloge na temo Kultura je izraz najboljšega v družbi – Kulturna ustvarjalnost v mojem kraju. Kulturno oblikovanje vsakega posameznika se začne v domačem okolju, kar v svojih raziskavah ugotavljajo tudi mladi raziskovalci. Njihovo raziskovanje je prineslo nova dragocena spoznanja o kulturni dejavnosti domačega kraja v preteklosti. Ker je raznoliko in brezmejno polje kulture, so tudi raziskovalne naloge vsebinsko zelo raznolike. Vznemirljiv, zahteven in hkrati navdihujoč je tudi vstop v svet raziskovanja. Mladim osnovnošolskim raziskovalcem ni bilo enostavno zagristi v kislo jabolko pri različnih izzivih raziskovalnega dela, se soočiti z natančnim delom pri navajanju virov in drugih strokovnih postopkih. Zato je rezultat skupnega dela, po premaganih naporih in ob novih spoznanjih, neprecenljiv.

Tudi direktorica Centra Noordung, Nežika Pavlič Brečko je pozdravila mlade raziskovalce zgodovine in jih povabila naj raziskujejo tudi tako, da si ogledajo razstavo ter se preizkusijo v virtualnih doživetjih Centra.

Program se je nadaljeval s kratkimi predstavitvami raziskovalnih nalog, pri čemer so bili učenci povabljeni na oder, kjer so svoje raziskave tudi predstavili.

Podelili smo 20 zlatih priznanj in 4 srebrna priznanja

Zaključni del prireditve s podelitvijo priznanj je povezala Darja Groznik, predsednica ZPMS, ki je nagovorila mlade: “Raziskovanje zgodovine je za mlade izjemno pomembno, saj jim omogoča razumevanje preteklosti in njenega vpliva na sedanjost ter prihodnost. Skozi to pridobijo dragocene veščine kritičnega mišljenja, analize in interpretacije podatkov, kar je ključno za vašo osebno in akademsko rast. Poleg tega vam omogoča boljše razumevanje kulturnih, družbenih in političnih kontekstov, kar prispeva k bolj ozaveščenemu in strpnemu pogledu na svet. Mladi raziskovalci skozi takšne projekte razvijate tudi pomembne raziskovalne metode in etične pristope, ki so ključni za vaše nadaljnje izobraževanje in poklicno pot.

Izredno smo veseli in ponosni, da ste si za današnji dogodek izbrali prav Center Noordung in Vitanje. Center Noordung je potencial, ki nas navdihuje z vesoljsko tematiko, kjer ima raziskovanje neskončen pomen. Zveza društva prijateljev mladine Slovenije je dogodek organizirala v prostoru, kjer je idej neskončno in kjer človeška ideologija in razmišljanja nimajo okrnjenega prostora. Vsem mladim raziskovalcem čestitam ob njihovih dosežkih, ob njihovi promociji bogate kulturne dediščine in neokrnjenem raziskovanju, ki daje človeškemu znanju dodatno obogatitev,” je povedal župan Občine Vitanje, Andraž Pogorevc, mag.

Zaključek prireditve je bil navdušujoč glasbeni nastop Tinkare Fortuna, ki je s posebno plesno animacijo dvignila mlade s stolov, da so vsi skupaj zaplesali in zapeli.

Tema za raziskovalno leto 2024/25

Z veseljem napovedujemo, da bo tema za raziskovalno leto 2024/25 “Sobivanje človeka in živali skozi čas”.

Več

Polna šolska torba – Ker vsak otrok zasluži začetek, poln možnosti

Polna šolska torba niso samo pripomočki v torbi – je simbol možnosti in upanja za prihodnost. Vsako leto kar nekaj otrok začnejo šolsko leto brez osnovnih potrebščin, kar jim otežuje učenje in uspeh v šoli.

S skladom Polna šolska torba si prizadevamo, da dobijo otroci vse šolske potrebščine, ki jih potrebujejo za delo in sodelovanje pri pouku.

Kako lahko pomagate?

  1. Donirajte – Vsak prispevek šteje! Z vašo pomočjo lahko kupimo zvezke, svinčnike, barvice, torbe, ravnila, radirke, škarje, lepila in druge potrebščine.
    Donatorska pogodba
  2. Pošljite SMS s ključno besedo SOLA5 ali SOLA10 na 1919 in tako prispevate 5€ ali 10€ za nakup šolskih potrebščin otrokom iz ekonomsko manj spodbudnih okolij.
  3. Podarite šolske potrebščine – Kontaktirajte nas na info@zpms.si.

Vaša podpora šteje!

Z vašo pomočjo lahko otrokom omogočimo, da se osredotočijo na učenje in sanje o svetli prihodnosti. Vsaka šolska torba, ki jo podarimo, prinaša nasmeh na obraz in upanje v srce.

Kot krovna Zveza 110 članic (zvez in društev) smo zavezani k temu, da bomo šolske potrebščine razdelili otrokom širom Slovenije.

Kontakt

Za več informacij obiščite našo spletno stran https://www.zpms.si/polna-solska-torba/ ali nas kontaktirajte na info@zpms.si

Več

SZJ: Tudi iz ZPMS glasen poziv h končanju vojne v Gazi

Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije z žalostjo in razočaranjem spremljamo dogajanja na vojnih žariščih, še posebej tam, kjer je največ žrtev med otroci, kot se to dogaja v Gazi.

Navkljub vsem mednarodnim zavezam proti bojnim spopadom in spoštovanju človekovih pravic, ki se sprejemajo na najvišjih ravneh, so zaradi vojn otrokove pravice kršene milijonom otrok po svetu. Po Konvenciji o otrokovih pravicah imajo otroci pravico do zaščite v času vojne ali oboroženih spopadov. Če so mlajši od 15. let, ne smejo sodelovati v oboroženih spopadih ali biti vpoklicani v vojsko. Vsak otrok ima pravico živeti v miru in varnem okolju.

»Nedopustno je, kar se dogaja v Gazi, to je nedopustno za celotno človeštvo, da najbolj trpijo prav tisti, ki so najbolj nemočni in pri vsem tem popolnoma nedolžni,« poudarja Darja Groznik, predsednica ZPMS, »še posebej nas kot humanitarno organizacijo pretresa, da se ne spoštujejo niti osnovna načela zagotavljanja humanitarne pomoči, ki je na voljo, a ji ni omogočen dostop do pomoči potrebnih

V imenu otrok, ki bodo prikrajšani za brezskrbno otroštvo, pozivamo, naj mednarodna skupnost čim prej prevzame odgovornost za zaščito otrok v Gazi in okrepi prizadevanja za zagotavljanje učinkovite humanitarne pomoči. 

Naj prihodnost vseh otrok temelji na miru, varnosti in spoštovanju človekovih pravic.

Več

𝟏𝟖𝟖.𝟖𝟓𝟎,𝟑𝟑€ za letovanja “Pomežikovih” otrok

Od 13. do 19. maja ste dragi gledalci RTV Slovenija v dobrodelnem tednu Pomežik soncu® zbrali 188.850,33€.

V dobrodelni akciji so sodelovale oddaje: Tednik, Nedeljsko popoldne,  Dnevna soba, Kaj dogaja?Joker, 33/45 in Vem!

V dobrodelnem kvizu Vem!, ki je bil na sporedu v ponedeljek, 13. maja, ob 18.15 je Aljoša Ternovšek gostil Petro Zega, Uroša Brezovška in Iris Furlan z ZPMS.

Nedeljskem popoldnevu v nedeljo, 19. maja, ob 17.20 sta se v zabavnih igrah pomerila ambasadorja akcije Pomežik soncu igralka Urška Vučak Markež in pisatelj Primož Suhodolčan.

Z gostjo, ambasadorko ZPMS, Tinkaro Fortuna, se je Pomežiku soncu v soboto, 18. maja, ob 21. uri pridružila tudi oddaja Kaj dogaja?

Tudi oddaja Dnevna soba je sodelovala v dobrodelni akciji. Vili Resnik in Anita Caruso sta bila gosta.

V oddaji Dobro jutro bomo od ponedeljka do petka, 13. do 17. maja, od 7. ure dalje gostili različne goste, ki so kakorkoli povezani z ZPMS in z akcijo Pomežik soncu. Gostili smo Boruta Pahorja, Barbaro Hieng Samobor, Anito Caruso in Anjo Vogrič, Uroša Brezovška in Bredo Krašna.

Hvala, ker boste več kot 350 otrokom pomagali za nekaj dni pozabiti na svet in užiti nova morska prijateljstva in dogodivščine.

Več zbranih sredstev, več otrok na letovanje:

Darujete lahko 10 evrov s poslanim sporočilom SMS na 1919 s ključno besedo POMEZIK10.
Svoj poljuben prispevek lahko nakažete tudi na bančni račun Zveze prijateljev mladine Slovenija, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana. Njihov TRR je SI56 0284 3026 4738 885, račun je odprt pri NLB. Referenca: SI00 245012, koda namena: CHAR, namen: POMEZIK SONCU.

Več

SZJ: “Bojim se it domov zaradi slabih ocen”

Otrok ≠ šolski sistem

“Kako povedati staršem, ki jim je zelo važno za ocene, da si dobil slabo oceno.” “Strah me je ocenjevanj. V šoli dobivam slabe ocene čeprav se trudim. Moji starši so bili odlični, zato to pričakujejo tudi od mene. Ne vem, kaj storiti.” “Bojim se it domov zaradi ocen iz matematike.” samo nekaj primerov, ko so se nam otroci zaupali v akciji “Tom potuje, otroke obiskuje.”

Bliža se obdobje zaključevanja ocen, ki je za otroke in mladostnike vsekakor naporno, lahko pa jim povzroča tudi skrbi, strah in stiske. Zato še toliko bolj potrebujejo podporo vseh bližnjih odraslih.

Dragi starši in skrbniki, bodimo v teh zadnjih tednih šolskega leta razumevajoči, saj nas otroci potrebujejo. Mogoče nam ne zmorejo povedati, kaj točno jih teži, zato jih še bolj opazujmo in podpirajmo.  

Mnogokrat jim strah in pritiske povzroča prav naše odzivanje na ocene in šolski uspeh. »Otroci nam sporočajo, kako težko prenašajo vpitje in izbruhe jeze v domačem okolju. Šele, ko bomo odrasli obvladali sebe, bomo lahko zagotovili našim otrokom ustreznejše odzive, ki bodo ustvarjali varno pristanišče za njihove stiske. Takrat bomo zmogli resnično poslušati, slišati, kar nam sporočajo brez zanikanja in pomanjševanja njihovega sveta in se odzivati z empatijo,« poudarja Albert Mrgole, predsednik Sveta Nacionalne mreže TOM telefon.

“Danes sem v šoli dobil res najslabšo oceno in ne vem kako naj moji mami to povem!” “Rada bi bila odlična (kar verjetno tudi bom), a moji starši ne menijo, da bom kdaj lahko šla na moj sanjski faks. To si želim že od malega a vem da zgleda kot da za to nisem dovolj dobra.” “Dobil sem oceno 3 in zdaj me je sram, ker se nisem dovolj učil da bi dobil višjo oceno. In pred prijatelji se delam kot da mi za ocene ni mar, ampak mi je.” zapisi zadnjih dni kanalov na TOM telefonu.

Naj otroci in mladostniki ne bodo v stiski zaradi previsokih pričakovanj odraslih. Pomagajmo jim okrepiti njihove zmožnosti. Pojasnimo jim, zakaj je treba na koncu šolskega leta zbrati vse moči. »Spodbujajmo jih in usmerjajmo, da bodo v sebi našli pravo motivacijo in da se bodo zmogli potruditi po svojih najboljših močeh. Objemimo jih čim večkrat, predvsem pa z njimi praznujmo življenje, ne le uspehov in dosežkov,« poziva Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Več

𝐔𝐬𝐩𝐞š𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐝𝐞𝐥𝐢𝐭𝐞𝐯 𝐝𝐨𝐧𝐚𝐜𝐢𝐣𝐞 𝐳𝐚 𝐬𝐩𝐨𝐝𝐛𝐮𝐣𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐛𝐫𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐦𝐞𝐝 𝐦𝐥𝐚𝐝𝐢𝐦𝐢

Na včerajšnji podelitvi v Mestnem muzeju so bile sedmim neprofitnim, socialnim, dobrodelnim in izobraževalnim ustanovam v Sloveniji ter Združenju/Associazione Don Mario Cernet (Italija) podarjene knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov. Namen te akcije, ki poteka že 23. leto zapored, je bralkam in bralcem, še posebej tistim iz ranljivih skupin, omogočiti lažji dostop do knjig ter številne ljudi spodbuditi k branju, ne glede na starost in spol.

 Foto: Katja Kodba
Foto: Katja Kodba

Na dogodku so sodelovali avstrijska veleposlanica v Sloveniji mag. Elisabeth Ellison-Kramer, predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu msgr. mag. Ivan Olip, nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, evropska poslanka Ljudmila Novak, poslanka in predsednica Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Suzana Lep Šimenko, predstavnica Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Natalija Toplak Koprivnikar, direktorica Javne agencije za knjigo Katja Stergar ter predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani Janez Stergar.

Avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer je izrazila podporo akciji, ki že 23. leto spodbuja bralno kulturo in izpostavila pomen jezika za ohranitev kulture, še posebej med manjšinami. Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu msgr. Ivan Olip je poudaril prizadevanja za čezmejno pomoč in veselje, da lahko vsaj malo pomagajo tudi občinam, ki so jih lanska neurja močno prizadela, vključno z uničenimi knjigami.

Prejemniki knjig smo Knjižnica Medvode, Knjižnica Rečica ob Savinji, OŠ Črna na Koroškem, OŠ Železniki, Slovenska karitas, Združenje/Associazione Don Mario Cernet iz Kanalske doline, Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji/Dachverband der Kulturvereine der deutschsprachigen Volksgruppe in Slowenien ter Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Akcijo sta omogočila Republika Avstrija – Zvezno ministrstvo za umetnost, kulturo, javno upravo in šport na Dunaju, ki je zagotovilo potrebna finančna sredstva, in Mohorjeva družba v Celovcu. V okviru projekta je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih preko 60.000 izvodov knjig. Prejemniki so nevladne organizacije, ki delujejo v Sloveniji ter ustanove slovenske narodne skupnosti zunaj meja Slovenije.

Več

Akcija ZA DRUŽINE BREZPLAČNO v Tednu družin (15. 5. – 22. 5.)

V sredo, 15. 5., obeležujemo mednarodni dan družin in v času od 15. 5. do 22. 5. Teden družin.

V sodelovanju s kulturno-umetniškimi organizacijami smo pripravili vseslovensko akcijo »Za družine brezplačno«. Odzvalo se je 40 muzejev in galerij z izpostavami še več, ki bodo v navedenem tednu (ali pa na določen dan v tem tednu) nudili družinam prost vstop ali prav posebne aktivnosti.

Zainteresirani pa ste povabljeni, da prelistate seznam vseh sodelujočih organizacij.

Seznam vseh sodelujočih po regijah.

Več

Zaključna prireditev natečaja Evropa v šoli 2023/2024: Dobro se z dobrim vrača – v Celju podelili priznanja mladim ustvarjalcem 

Dan pred Dnevom Evrope smo s podelitvijo priznanj avtorjem nagrajenih del v likovni, literarni, ustvarjalni, fotografski, video in spletni kategoriji zaključili letošnji natečaj Evropa v šoli, ki pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije poteka že od leta 2005. Vsako leto smo navdušeni nad čudovitimi deli izpod otroških rok in tudi tokrat ni bilo nič drugače.

V šolskem letu 2023/2024 je natečaj potekal pod naslovom Dobro se z dobrim vrača in je mlade spodbujal k razmišljanju o vsakodnevnem kakovostnem sobivanju z ljudmi v svoji bližnji in širši okolici, torej kako lahko že s preprosto prijaznostjo, medsebojnim razumevanjem in drobnimi dobrimi deli prispevamo k složnosti in boljšemu vsakdanu. Iskali so odgovore na vprašanja, kaj je dobrota, kako ustvarjati pogoje za lastno srečo in srečo drugih ter kako spoštovati sebe in druge. 

Z letošnjo temo natečaja smo počastili tudi 20. obletnico priključitve Slovenije Evropski uniji, saj sta prav solidarnost in sožitje tista, ki bosta gradila prihodnjo Evropo miru in blaginje; vsi pa imamo priložnost in dolžnost sooblikovati prihodnost Evrope, ki bo lepa za vse. 

V šolskem letu 2023/2024 je na natečaju sodelovalo več kot 10.000 otrok iz vse Slovenije. Nacionalne zaključne prireditve natečaja Evropa v šoli, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Mestno občino Celje in Uradom RS za komuniciranje, so se udeležili vsi sodelujoči otroci, katerih dela so se potegovala za priznanje na nacionalni ravni. Uvodoma sta jih pozdravili Breda Krašna, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije, in Janja Sluga, poslanka Državnega zbora. Priznanja smo podelili 58 mladim ustvarjalcem. V sklopu dogodka so si vrtčevski otroci in učenci I. triade ogledali predstavo O prijateljstvu v izvedbi Društva za Boljši svet in obiskali Muzej igrač Hermanov brlog. Učenci II. in III. triade ter srednješolci pa so spremljali predstavo Mali princ in se pridružili vodenemu ogledu po Pokrajinskem muzeju Celje. Na Glavnem trgu so obiskali tudi Evropsko vas, ki so jo “postavili” najmlajši in šolarji iz celjske regije; na stojnicah so na inovativne načine predstavili značilnosti držav članic EU in držav, ki so na poti k članstvu. 

Otroci so se skozi natečaj spoznavali dobrodelnost, humanitarnost in solidarnost, ki se po pomenu med seboj sicer razlikujejo, povezuje pa jih ista rdeča nit: pomoč sočloveku, ki se lahko izkazuje na različne načine. Njihova dela so bila resnično navdihujoča, zato verjamemo, da bodo tem vrednotam sledili tudi v prihodnje. 

Fotografija Vid Rotar

Celoten album Zaključna prireditev natečaja Evropa v šoli.

Več