EN
SI

Programi in projekti

Podprite nas

Donatorji

Društva ZPMS

O ZPMS

POŠTAR PAVLI
 

 

PRIJAVA NA

E-NOVICE


E-mail:

Prosti čas

Popoldanski programi ter programi ob sobotah in nedeljah

Osnovne šole nudijo kar pestro izbiro programov interesnih dejavnosti, ki se odvijajo po pouku. Prednosti teh programov so v pedagoški pripravljenosti, kontinuiteti čez celo leto, v usposobljenosti mentorjev in organizatorjev, ob zagotovljenih minimalnih finančnih sredstvih in prostorih, ki jih nudi šola. Pomanjkljivosti pa so v ponudbi, ki je odvisna predvsem od interesih področij učiteljev, ki sprejmejo mentorstvo in ne toliko od dejanskih potreb otrok, v prostorski povezanosti zgolj na šolske prostore ter vezanosti na dni pouka, pri čemer je le malo dejavnosti tudi ob sobotah ali nedeljah. Dejavnosti so mnogokrat reprezentativnega pomena za šolo in zato predvsem usmerjene k tistim otrokom, učencem, ki se lahko izkažejo na tekmovanjih z učenci drugih šol.

Zveza prijateljev mladine bi morala v večji meri ponuditi program v objektih šol in vrtcev z različnimi izvajalci. Prednosti naše organizacije so v večji fleksibilnosti, hitri prilagoditvi in ugoditvi novim interesom in potrebam otrok ter možnostih pridobitve zunanjih sodelavcev, mentorjev. Kot nevladna organizacija lahko pridobimo finančna sredstva od sponzorjev, donatorjev, fundacij ter proračunskih virov.

Praznovanja

Mnogi programi praznovanj so ostali, postali stalnica v programih ZPM. V preteklosti so se, tudi na pobudo naše organizacije, ohranila ali ponovno obudila očarljiva prednovoletna praznovanja. Ohranili smo posrečen splet novih in starih oblik ter tako otrokom omogočili zlasti po letu 1991 srečanja z vsemi pravljičnimi osebami, najsi bo z Miklavžem, Božičkom ali Dedkom Mrazom. Dedek Mraz se je pravzaprav porodil na pobudo sodelavcev ZPM davnega leta 1958. Postal je prijatelj otrok, ki jih je razveseljeval z darili ali kulturnimi prireditvami (lutkovno igrico, dramsko igro, kinopredstavo, glasbo...). Obiskoval jih je še vedno jih obiskuje v vrtcih, šolah, v kraju kjer živijo. Zveza prijateljev mladine je, da bi splet decembrskih praznovanj povezala v celovito ponudbo otrokom in njihovim staršem leta 1991 poimenovala te programe VESELI DECEMBER. Veseli december lahko postane prepoznavna oblika praznovanja otrok, ki jo pod skupnim naslovom ponudi ZPM slovenskim otrokom v vsakem kraju.

Festivali

Festivali so strnjeni, enoviti programi, ki trajajo ponavadi le nekaj dni. Njihova značilnost je prepoznavnost v domačem kraju, v širši okolici ali celo v slovenskem prostoru. Posvečeni so praznovanju dogodkov iz preteklosti, etnološkim in kulturnim posebnostim kraja. Najpogosteje so festivali poimenovani po literarnih ali zgodovinskih junakih, ki jih otroci poznajo. Zveza prijateljev mladine sodeluje kot soorganizatorica pri pustnih festivalih, Pikinem festivalu in drugih. Festivali so se izkazali kot zanimiva in priporočljiva oblika združitve vrste programov, namenjenih zabavi otrok, srečanju z ustvarjalci za otroke ter predstavitvi ustvarjalnosti otrok samih. Koncentracija programov je sicer zahteven projekt, vendar tako prepoznavna oblika omogoča osredotočenje organizatorjev v iskanje najkakovostnejše ponudbe za otroke in pridobivanje sponzorjev, ki v takšni obliki vidijo tudi svoj promocijski interes.

ZPMS - Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

T: 01 239 67 20
E: info@zpms.si

Davčna št.: SI95609091
TRR: SI 56 6100 0000 3512 232 (Delavska hranilnica)
TRR: SI 56 0510 0801 5645 025
(Abanka)

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.


Zavrni piškotke