Natečaj Evropa v šoli 2021/2022

logo_evropa_v_soli(2).thumb-450x400

V iztekajočem šolskem letu smo k sodelovanju pritegnili 8117 učencev in dijakov oz. preko 121 šol. Zelo smo veseli, da se po epidemiji število sodelujočih šol počasi spet dviga. V šolskem letu 2022/2023 bo tema natečaja povezana z vojno, njenimi vzroki, vplivi in posledicami na posameznika in družbo. Do jeseni bomo kot običajno pripravili elektronsko publikacijo z opisom teme in prijavnimi obrazci, v oktobru pa je predvideno ZOOM izobraževanje za mentorje. Mentorji in mentorice, ki bi svojim učencem in dijakom radi predstavili pomembne teme, ki se tičejo vseh nas, državljanov Evrope in sveta, ste lepo vabljeni, da si jeseni ogledate publikacijo in mlade pritegnete k ustvarjanju na likovnem, literarnem, fotografskem, video ali internetnem področju. 

NOVO: letos v natečaj prvič vpeljujemo tudi »ustvarjalno kategorijo« za izdelke, ki ne sodijo v nobeno od zgoraj naštetih kategorij. Prav tako bomo prvič k likovnemu natečaju povabili vrtce.

—————————————————-

V tem šolskem letu se natečaj osredotoča na 6. cilj trajnostnega razvoja – čista voda in sanitarna ureditev. Natečaj zato nosi naslov Brez modre ni zelene, brez vode ni življenja.

TUKAJ si lahko pogledate nagrajence natečaja Evropa v šoli 2021/2022:

ČESTITKE vsem nagrajencem!

 

ZAKLJUČNI IZLET Z NAGRAJENCI NATEČAJA EVROPA V ŠOLI

Nagrajence našega natečaja Evropa v šoli smo v petek, 13. maja 2022, odpeljali v Rakov Škocjan. Pridružilo se nam je 30 nagrajencev skupaj s svojimi mentorji, tako da nas je na izlet odšlo kar 56. Nad izletom smo bili navdušeni.
Po krasni učni poti skozi to kraško dolino smo se dobri dve uri sprehajali in spoznavali naravne lepote. Ogledali smo si ostanke cerkve Sv. Kancijana in spoznali, od kod izvira ime Rakov Škocjan. Navdušeni smo bili ob pogledu na Veliki naravni most, ki se s svojimi 37 višinskimi metri dviga v nebo. V času našega obiska se je pod mostom lenobno vila reka Rak, ki pa v poplavni dobi preplavi čudovito ravnino in se dvigne za več metrov.

Na poti smo se ustavili ob izviru Kotliči, kjer voda brbotaje prihaja na površje izpod skal. Sprehodili smo se mimo 400 let starega mogočnega hrasta, najstarejšega v Rakovem Škocjanu. Šli smo mimo še enega izvira, kjer po ustnem izročilu izvira »moška voda«; v preteklosti so se moški z njo umivali in na tak način poskrbeli za večjo plodnost in zdravje. Ogled smo končali pri Malem naravnem mostu, ki ni nič manj veličasten kot Veliki naravni most, se povzpeli nanj in občudovali pogled v globine in na reko Rak, nekateri pa so se po strmi poti spustili tudi pod most.

V Rakovem Škocjanu smo se še posebej zbližali z naslovom Brez modre ni zelene, brez vode ni življenja. Videli smo odtenke od modre do zelene, spoznali naravni in živalski svet, ki tam obstaja zaradi vode. Imeli smo se lepo!

Najlepša zahvala podjetju Marché Mövenpick Slovenija, ki je z donacijo vod in slastnih sendvičev poskrbelo, da smo imeli dovolj moči za pohod po učni poti.
Iskrena hvala tudi Notranjski Regijski Park za brezplačno vodenje po Rakovem Škocjanu.

Publikacije iz preteklih let:

 

Teme Natečaja Evropa v šoli so vezane na cilje Trajnostnega razvoja.