Mladi raziskovalci zgodovine

logo_mladi_zgodovinarji

Mladi raziskovalci zgodovine bodo v šolskem letu 2022/23 raziskovali na temo: “ŠPORT SKOZI ČAS“.

Izobraževanje mentorjev zgodovinskih krožkov je bilo v sredo, 26. oktobra 2022 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani. Ob tej priložnosti smo izdali tudi Zbornik znanstvenih in strokovnih prispevkov sodelujočih predavateljev v tem šolskem letu.

 

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije smo bili na izobraževanju mentorjev zgodovinskih krožkov.
Letošnja tema programa Mladi raziskovalci zgodovine Š𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐬𝐤𝐨𝐳𝐢 č𝐚𝐬 je privabila odlične in spoštovane govorce.
Zbrane sta uvodoma pozdravila 𝐝𝐫. 𝐈𝐠𝐨𝐫 𝐏𝐚𝐩𝐢č, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter 𝐃𝐚𝐫𝐣𝐚 𝐆𝐫𝐨𝐳𝐧𝐢𝐤, predsednica ZPMS.
▪️ Pozdrav in uvodni prispevek predsednice Komisije za delo zgodovinskih krožkov »Šport skozi čas«, 𝐦𝐚𝐠. 𝐌𝐚𝐫𝐣𝐞𝐭𝐤𝐚 𝐁𝐚𝐥𝐤𝐨𝐯𝐞𝐜 𝐃𝐞𝐛𝐞𝐯𝐞𝐜
▪️ Biti športnik, 𝐝𝐫. 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐢 𝐏𝐞𝐭𝐞𝐤 Zavod Za Šport Planica
▪️ Šport skozi čas,𝐝𝐫. 𝐓𝐨𝐦𝐚ž 𝐏𝐚𝐯𝐥𝐢𝐧 Fakulteta za šport
▪️ Telovadba v šoli na Slovenskem skozi zgodovino, 𝐌𝐚𝐭𝐞𝐣𝐚 𝐑𝐢𝐛𝐚𝐫𝐢č Slovenski šolski muzej
▪️ Skok v nogometno preteklost: od požrtvovalne igre prvih trboveljskih klubov do največjih uspehov Rudarja, Ž𝐢𝐠𝐚 𝐁𝐥𝐚𝐣 Zasavski muzej Trbovlje
▪️ Skalaši in njihov prispevek k razvoju športa, 𝐈𝐫𝐞𝐧𝐚 𝐋𝐚č𝐞𝐧 𝐁𝐞𝐧𝐞𝐝𝐢č𝐢č Ministrstvo za kulturo
▪️ Biti zraven – Razvoj slovenskega športa in športnega novinarstva, 𝐌𝐚𝐭𝐞𝐣 𝐇𝐫𝐚𝐬𝐭𝐚𝐫
▪️ Tehnika za šport, 𝐦𝐚𝐠. 𝐕𝐥𝐚𝐝𝐢𝐦𝐢𝐫 𝐕𝐢𝐥𝐦𝐚𝐧 Tehniški muzej Slovenije
▪️ ŠKL kot uspešen zgodovinski projekt – ali morda tudi projekt prihodnosti?, 𝐕𝐨𝐣𝐤𝐨 𝐊𝐨𝐫𝐨š𝐞𝐜
▪️ Predstavitev pedagoške dejavnosti MNZS, 𝐦𝐚𝐠. 𝐍𝐚𝐭𝐚š𝐚 𝐑𝐨𝐛𝐞ž𝐧𝐢𝐤

 


13. junija 2022 smo se družili v Muzeju Velenje na 53. srečanju Mladih raziskovalcev zgodovine.

Komisija za delo zgodovinskih krožkov pri ZPMS je ocenila 21 raziskovalnih nalog, ki jih pripravilo 131 učencev pod mentorstvom 26 učiteljev. Podelili smo 14 zlatih priznanj in 7 srebrnih.

Kako smo se imeli lahko preberete TUKAJ.

Fotograf Aljoša Videtič nas je ujel v objektiv, album fotografij.

Zahvaljujemo se za dr. Nadji Terčon za uspešno vodenje Komisije za delo zgodovinskih krožkov pri ZPMS, ki je zaključila dvoletni mandat in pozdravljamo novo predsednico Komisije mag. Marjetko Balkovec Debevec, ki bo poskrbela za nemoteno delovanje programa za naslednji dve leti.

————————————————–

22. junija 2021 je v Vili Podrožnik potekala slavnostna zaključna prireditev programa Mladi raziskovalci zgodovine, v sklopu katerega so na pobudo predsednika RS Boruta Pahorja mladi zgodovinarji v šolskem letu 2020/2021 raziskovali na temo Osamosvajanje Slovenije in dogajanje v mojem kraju. 

Prispevek v celoti preberite TUKAJ.

Fotografije iz dogodka si lahko ogledate TUKAJ.

Utrip v gibljivi sliki si lahko ogledate TUKAJ.

Nagovori:

Predsednik RS Borut Pahor – NAGOVOR
Predsednica ZPMS Darja Groznik – NAGOVOR
Predsednica Komisije za delo zgodovinskih krožkov dr. Nadja Terčon – NAGOVOR

Na prireditvi se je zbralo več kot 120 učenk in učencev ter njihovih mentoric in mentorjev iz vse Slovenije, katerim sta predsednik Pahor, častni pokrovitelj programa v šolskem letu 2020/2021, in dr. Nadja Terčon, predsednica Komisije za delo zgodovinskih krožkov pri ZPMS, podelila priznanja za njihovo raziskovalno delo in zaključne naloge; zbrane pa je uvodoma pozdravila predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik.

Borut Pahor, predsednik RS, podelil priznanja mladim raziskovalcem in se zahvalil Komisiji za delo zgodovinskih krožkov

»Zgodovina je zelo intrigantna, zanimiva veda, ko veliko izvemo o naši preteklosti, se pravzaprav učimo o naši prihodnosti, nič ne vemo, kaj se bo zgodilo, vendar iz zgodovine lahko slutimo nekatere stvari,« je uvodoma dejal predsednik Pahor, ob tem pa izpostavil tudi delo Komisije: »Zaradi vseh vaših pomembnih poslanstev, ki jih opravljate, sem se odločil, da vročim zahvalo Komisiji za delo zgodovinskih krožkov v okviru programa Mladi raziskovalci zgodovine pri Zveze prijateljev mladine Slovenije za pomembno vlogo pri navduševanju mladih za spoznavanje naše domovine in njene zgodovine.«

 

 

 

 

ZBORNIKI PRETEKLIH LET

POKLANJAMO zbornike preteklih let, naročite jih lahko TUKAJ.

ZBORNIK z naslovom Snaga k zdravju pomaga – NALEZLJIVE BOLEZNI V PRETEKLOSTI IN SPOPAD Z NJIMI 

ZBORNIK z naslovom – OSAMOSVAJANJE SLOVENIJE IN DOGAJANJE V MOJEM KRAJU 

ZBORNIK z naslovom – POKLICI V PRETEKLOSTI

——————————————-

O PROGRAMU MLADI RAZISKOVALCI ZGODOVINE 

Že od leta 1969 kontinuirano poteka usposabljanje mladine v raziskovanju lokalne preteklosti, ki ga pod okriljem ZPMS strokovno vodi Komisija za delo zgodovinskih krožkov na osnovnih šolah po vsej Sloveniji.

Cilj raziskovalnih nalog

14-15 letni otroci so pod dobrim mentorskim vodstvom sposobni izpeljati zelo kakovostne raziskave, ki z arhiviranjem končnih izdelkov v Slovenskem šolskem muzeju in na šolah ohranjajo trajno vrednost z zbranim in na ta način ohranjenim gradivom na nacionalni in na lokalni ravni.
Pridobijo si neposredne izkušnje z metodami terenskega dela, iskanja informacij po arhivih, knjižnicah, na internetu, z intervjuji in z razvrščanjem zbranega po pomembnosti ter z oblikovanjem pregledne, končne pisne predstavitve rezultatov.

Nova zlata pravila 2019_20

Delo komisije

Komisija je sestavljena iz 17 članov in članic. Vsi so univerzitetno usposobljeni zgodovinarji, etnologi in podobni profesionalci, zaposleni na raziskovalnih inštitutih, v muzejih in arhivih.
Delo komisije je prostovoljno. Na vsakoletni razpis ZPMS, za katerega komisija vsako leto določi drugo raziskovalno temo, se v zadnjih letih redno prijavi in sodeluje približno 30 zgodovinskih krožkov na osnovnih šolah.
Komisija pripravi vsako jesen za mentorje zgodovinskih krožkov celodnevni izobraževalni seminar s pogodbeno sodelujočimi najboljšimi strokovnjaki za razpisano raziskovalno temo. Raziskava v vsakem lokalnem okolju poteka do konca marca, ko morajo krožki poslati pisne elaborate o raziskavi na ZPMS. Aprila komisija prispele raziskave ocenjuje, maja pa pripravi zaključno srečanje. Tu sodelujoči učenci svojo raziskavo predstavijo drugim in njene rezultate zagovarjajo pred komisijo.
Po predstavitvi in zagovoru komisija oblikuje končne ocene, podeli priznanja (bronasto, srebrno ali zlato) in organizira glede na raziskovalno temo primeren ogled določenih zanimivosti.

Sponzor izobraževalnega programa Mladi raziskovalci zgodovine je Lek, član skupine Sandoz.