Teden otroka®

Teden otroka® 2023: 2. - 8. oktober

TO_nalepka_LOGO

Teden otroka® je program Zveze prijateljev mladine Slovenije že od leta 1954.
Besedna zveza “teden otroka” je zaščitena že od leta 2011 in se zapiše z veliko začetnico Teden otroka®.

Uporaba besedne zveze “teden otroka” v promocijske namene ni dovoljena brez dogovora z nami.
Vsako leto se izbere tema, na katero se pripravi poslanica. Poslanice so vselej skupek stališč organizacije ZPMS do obravnavane tematike ter priporočil za boljše in učinkovitejše aktivnosti, povezane z otroki in mladostniki. Programi društev in zvez so bili zmeraj izjemno bogati in so namenjeni prvenstveno otrokom, polni prireditev, ustvarjalnih delavnic, predstav, sproščenih druženj otrok in odraslih, z veliko zabave, z možnostjo ustvarjalnega izražanja s petjem, plesom, slikanjem, s športnimi igrami ali glasbenimi koncerti.

3. oktobra smo imeli  POSVET OB TEDNU OTROKA 2022: SKUPAJ SE IMAMO DOBRO

TEDEN OTROKA® 2022: SKUPAJ SE IMAMO DOBRO 

Osrednja tema letošnjega Tedna otroka, ki je potekal od 3. do 9. oktobra, je bila SKUPAJ SE IMAMO DOBRO. Povezavo smo našli z naslovom pesmi Skp se mava dobr pri otrocih zelo priljubljenega NIPKEja, ki je bil letos naš ambasador.

1. LIKOVNI NATEČAJ ZDRAVKA LIDLA

Na likovni natečaj Zdravka Lidla, ki je bil razpisan v letošnjem Tednu otroka, smo prejeli kar 1885 del! Sodelovalo je 229 vrtcev in osnovnih šol, prejeli smo 1526 individualnih del in 359 skupinskih del. Nad vsemi pričakovanji! Izredno smo veseli takšnega odziva! To je tudi pokazatelj, kako veliko otrok je bilo spodbujenih k ustvarjanju in da se imajo pri aktivnostih, ko so skupaj, dobro. Namen Tedna otroka je bil v popolnosti dosežen. Hvala vam mentorji in mentorice, ki ste pošiljali dela vaših otrok.

Nagrajeni vrtci in šole – TUKAJ
Čestitke!

Izmed vseh sodelujočih pa smo dodatno izžrebali vrtec/šolo, ki jo bo obiskal Zdravko Lidl. 

Zdravo LIDL bo obiskal …. PREVERITE TUKAJ.
Zdravko Lidl je maskota za promocijo zdravega načina življenja. Skozi igrive in poučne vsebine zagovarja pomembnost uravnotežene prehrane, dobrega počutja in kakovostnega preživljanja prostega časa. Prizadeva si k ustvarjanju boljšega sveta, ki temelji na medsebojnem spoštovanju, skrbi za naravo in za nasmejane otroške obraze. Več na www.zdravko-lidl.si, kjer vas čakajo rubrike TV kuharije, Igralnica in Ustvarjalnica.

2. PLESNI NATEČAJČOKOLINO

Na plesni natečaj »Čokolino«, ki je bil razpisan v letošnjem Tednu otroka, smo prejeli 104 video posnetke vrtcev in osnovnih šol s koreografijami na Nipkejevo pesem Skp se mava dobr. Številčnega odziva smo zelo veseli! Iz posnetkov je razvidno, da so otroci ob plesnih korakih uživali in se imeli dobro. S tem je namen Tedna otroka dosežen! Hvala vam mentorji in mentorice, da ste pomagali pri ustvarjanju posnetkov in nam jih poslali!

Nagrajeni vrtci in šole – TUKAJ

Izmed vseh sodelujočih smo dodatno izžrebali še en vrtec/šolo, ki jo bo Nipke, skupaj z maskoto Lino razveselil s svojim obiskom.

NIPKE in maskota LINO bosta obiskala … PREVERITE TUKAJ

POSLANICAv ilustraciji
Letošnjo poslanico je ilustrirala Jana Polak.

Partnerji, ki soustvarjajo letošnji TEDEN OTROKA®

Lidl Slovenija, JUB, d.o.o., Marché Mövenpick, Ljubljanske mlekarne, Podravka (Čokolino)

——————————————————————————————-

Teden otroka 2021: RAZIGRAN UŽIVAJ DAN!

RAZIGRAN UŽIVAJ DAN! je osrednja tema letošnjega Teden otroka®, ki se bo začel v ponedeljek, 4. oktobra 2021. Kot protiutež posledicam epidemije COVID-19 želimo poudariti pomen igrivosti, sproščenosti in druženja, zato se bomo v Tednu otroka tokrat posvetili igri in igranju.

Poslanico, ki je tokrat prvič v stripu, je pripravil Boštjan Gorenc – Pižama, ilustriral pa jo je Jaka Vukotič.

Ključna sporočila so:

  • igra ti pomaga razvijati domišljijo,
  • igra ti krepi telo,
  • igra spleta prijateljstva …
  • in najpomembnejše: igra nas povezuje!

V Tednu otroka® bodo potekale naslednje aktivnosti:

Posvet “Razigran uživaj dan!”

Govorci so z različnih vidikov osvetlili pomen igre in prostega časa: Tjaša Bertoncelj, strokovna vodja NM TOM telefona; izr. prof. dr. Gregor Starc s Fakultete za šport UNI LJ; zasl. prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete UNI LJ; Miha Rebol z Zveze tabornikov Slovenije ter “človek s črkami” Boštjan Gorenc – Pižama. Posvet bo povezovala predsednica ZPMS Darja Groznik.

Posnetek posveta lahko vidite in slišite TUKAJ.

Sporočilo za medije lahko preberete TUKAJ.

Aktivnosti naših članice najdete TUKAJ.