Teden otroka®

Teden otroka® 2022: ``SKUPAJ SE IMAMO DOBRO`` 3. – 9. oktober

logo_teden_otroka

Teden otroka® je program Zveze prijateljev mladine Slovenije že od leta 1954.
Besedna zveza “teden otroka” je zaščitena že od leta 2011 in se zapiše z veliko začetnico Teden otroka®.

Uporaba besedne zveze “teden otroka” v promocijske namene ni dovoljena brez dogovora z nami.
Vsako leto se izbere tema, na katero se pripravi poslanica. Poslanice so vselej skupek stališč organizacije ZPMS do obravnavane tematike ter priporočil za boljše in učinkovitejše aktivnosti, povezane z otroki in mladostniki. Programi društev in zvez so bili zmeraj izjemno bogati in so namenjeni prvenstveno otrokom, polni prireditev, ustvarjalnih delavnic, predstav, sproščenih druženj otrok in odraslih, z veliko zabave, z možnostjo ustvarjalnega izražanja s petjem, plesom, slikanjem, s športnimi igrami ali glasbenimi koncerti.

TEDEN OTROKA® 2022: SKUPAJ SE IMAMO DOBRO 

Osrednja tema letošnjega Tedna otroka, ki bo potekal od 3. do 9. oktobra, je SKUPAJ SE IMAMO DOBRO. Povezavo smo našli z naslovom pesmi Skp se mava dobr pri otrocih zelo priljubljenega NIPKEja, ki bo letos naš ambasador. Podatki TOM telefona kažejo, da je prijateljstvo nekaj, po čemer mladi najbolj hrepenijo, da se imajo dobro s sovrstnikom, ki mu lahko zaupajo, zato se tokrat osredotočamo na pomen povezanosti, druženja, prijateljstev, pogovarjanja v živo, skupnih dogodivščin, sproščenosti in zabave. Na prvi dan Tedna otroka (3. 10. 2022) bomo na to temo organizirali tudi posvet. Vrtci in šole pa boste povabljeni k sodelovanju na likovnem in plesnem natečaju. O vseh aktivnostih boste naknadno obveščeni.

Bliža se Teden otroka – osnovne informacije, (3. – 9. oktober) z osrednjo temo SKUPAJ SE IMAMO DOBRO.
Letošnje aktivnosti: (posvet ter likovni in plesni natečaj).

LIKOVNI NATEČAJ ZDRAVKA LIDLA – več informacij 
Vabimo otroke v vrtcih in osnovnih šolah (1. in 2. triada), da sodelujejo na likovnem natečaju Zdravka Lidla. Udeleženci natečaja naj na likovni način izrazijo, kako, na kakšen način ali pa s kom vse se imajo dobro.
Otroci lahko ustvarjajo individualno; dobrodošli pa so tudi skupinski izdelki, ker vemo, da lahko nekaj čudovitega ustvarimo tudi s skupnimi močmi in se imamo pri tem skupaj dobro . Za individualno delo priporočamo format risalnega lista, za skupinski izdelek pa A1 (4 risalni listi). Izmed vseh sodelujočih pa bomo dodatno izžrebali vrtec/šolo, ki jo bo obiskal Zdravko Lidl. Zdravko Lidl je maskota za promocijo zdravega načina življenja. Skozi igrive in poučne vsebine zagovarja pomembnost uravnotežene prehrane, dobrega počutja in kakovostnega preživljanja prostega časa. Prizadeva si k ustvarjanju boljšega sveta, ki temelji na medsebojnem spoštovanju, skrbi za naravo in za nasmejane otroške obraze. Več na www.zdravko-lidl.si, kjer vas čakajo rubrike TV kuharije, Igralnica in Ustvarjalnica.

PLESNI NATEČAJČOKOLINOveč informacij 
Otroke v vrtcih in osnovnih šolah vabimo, da na refren pesmi “Skp se mava dobr” odplešejo svojo koreografijo, lahko sami ali v dvoje ali kot skupina. Vabljeni tudi tisti bolj sramežljivi, saj je video lahko
posnet tudi “od pasu navzdol”; enako velja, če ne želite izpostavljati otrok. Pomembni so plesni koraki!  Vabljeni k ogledu video povabila NIPKEta k soustvarjanju Teden otroka®

Izmed vseh sodelujočih bomo dodatno izžrebali še en vrtec/šolo, ki jo bo Nipke, skupaj z maskoto Lino razveselil s svojim obiskom.

POSLANICAv ilustraciji
Letošnjo poslanico je ilustrirala Jana Polak.

Aktivnosti naših članic v času Tedna otroka®

Partnerji, ki soustvarjajo letošnji TEDEN OTROKA®

Lidl Slovenija, JUB, d.o.o., Marché Mövenpick, Ljubljanske mlekarne, Podravka (Čokolino)

——————————————————————————————-

Teden otroka 2021: RAZIGRAN UŽIVAJ DAN!

RAZIGRAN UŽIVAJ DAN! je osrednja tema letošnjega Teden otroka®, ki se bo začel v ponedeljek, 4. oktobra 2021. Kot protiutež posledicam epidemije COVID-19 želimo poudariti pomen igrivosti, sproščenosti in druženja, zato se bomo v Tednu otroka tokrat posvetili igri in igranju.

Poslanico, ki je tokrat prvič v stripu, je pripravil Boštjan Gorenc – Pižama, ilustriral pa jo je Jaka Vukotič.

Ključna sporočila so:

  • igra ti pomaga razvijati domišljijo,
  • igra ti krepi telo,
  • igra spleta prijateljstva …
  • in najpomembnejše: igra nas povezuje!

V Tednu otroka® bodo potekale naslednje aktivnosti:

Posvet “Razigran uživaj dan!”

Govorci so z različnih vidikov osvetlili pomen igre in prostega časa: Tjaša Bertoncelj, strokovna vodja NM TOM telefona; izr. prof. dr. Gregor Starc s Fakultete za šport UNI LJ; zasl. prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete UNI LJ; Miha Rebol z Zveze tabornikov Slovenije ter “človek s črkami” Boštjan Gorenc – Pižama. Posvet bo povezovala predsednica ZPMS Darja Groznik.

Posnetek posveta lahko vidite in slišite TUKAJ.

Sporočilo za medije lahko preberete TUKAJ.

Aktivnosti naših članice najdete TUKAJ.