Teden otroka®

TO_70let_enobarven
Teden otroka® je program Zveze prijateljev mladine Slovenije že od leta 1954. Vsako leto se začne na prvi ponedeljek v oktobru in traja do nedelje istega tedna.
Letošnji, že 70. po vrsti, bo potekal od 7. do 13. oktobra.

Besedna zveza “teden otroka” je zaščitena že od leta 2011 in se zapiše z veliko začetnico Teden otroka®Uporaba besedne zveze “teden otroka” v promocijske namene ni dovoljena brez dogovora z nami. Vsako leto izberemo temo, na katero pripravimo poslanico. Poslanica je skupek stališč organizacije ZPMS do obravnavane tematike ter priporočil za boljše in učinkovitejše aktivnosti, povezane z otroki in mladostniki. Naša društva in zveze po vsej Sloveniji v tem tednu pripravijo še posebej pester program za otroke in družine: ustvarjalne delavnice, predstave, koncerti, izleti, sproščena druženja otrok in odraslih s petjem, plesom, slikanjem, s športnimi igrami …

TEDEN OTROKA® 2023: ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI

Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari. Vodi nas k odkrivanju sveta okoli nas in raziskovanju znanja. Ko smo radovedni, se “aktiviramo” in začnemo raziskovati tisto, kar nas zanima. Z radovednostjo napredujemo, prihajamo do novega znanja, novih izkušenj in spoznanj. Otroci kažejo radovednost s spraševanjem ter željo po odkrivanju nečesa novega. Otroci so radovedni do vsega, kar počnejo, kar opazujejo. Skozi igrivo raziskovanje zadovoljijo svojo radovednost in jo na ta način razvijajo. Otroci niso zaznamovani s predsodki, domnevami ali zgodovinskim okvirom, ki lahko razblini to, kar opazujejo in spoznavajo. Radovednost pomaga otrokom odkrivati in razumeti svet. Najpogostejše otroško vprašanje je “zakaj …”, temu pa sledi odgovor: “zato …”. In zato tudi takšen naslov letošnje osrednje teme.

V letošnji poslanici dr. Miha Kos, ambasador Tedna otroka 2023, o radovednosti pravi takole:


“Brez radovednosti človeštvo ne bi preživelo. Radovednost rodi ustvarjalnost, ta pa naprej inovativnost in podjetništvo. Vendar to ne gre čisto samo od sebe. Potrebno je vlagati energijo, ki se ji reče: “USTVARJANJE VARNEGA OKOLJA ZA DELANJE NAPAK”! Lastne napake so najboljša šola. Na lastnih napakah se učimo. Na lastnih – ne na tujih. Zato je tako pomembno, da napake dopuščamo, jih nagrajujemo in nikakor ne kaznujemo. Dopuščanje napak pomeni spodbujanje radovednosti, ustvarjalnosti in učenja. Kaznovanje napak pomeni ubijanje radovednosti. Einstein je dejal: “Kdor še nikoli ni naredil napake, še nikoli ni ustvaril ničesar novega.” 

Posvet ob Tednu otroka 2023

Radovednost zajema mnogo več kot tisto, kar se moramo naučiti. Radovednost nas vodi h globljemu odkrivanju sveta okoli nas, novemu znanju, izkušnjam in spoznanjem. Malčki in mlajši otroci je imajo na pretek; a že vstopom v najstniška leta začne upadati in tako z leti postajajo mladi vse manj radovedni, vse manj stvari pritegne njihovo pozornost in vzbudi zanimanje. Dandanes že otroci tožijo, da jim je dolgčas, iz dolgčasa pa se lahko razvije apatija. Zato moramo radovednost skrbno negovati in jo ohranjati skozi vsa življenjska obdobja. Tudi zato, da smo odrasli vzor našim otrokom.

O pomenu radovednosti, o tem, kako jo razvijati in kako jo ohranjati smo v ponedeljek, 2. 10. 2023, od 10. do 11. ure, Triglav Lab, Dunajska 20 (poleg Gospod. razstavišča, v stavbi Hiše EU) razpravljali na posvetu z zanimivimi  strokovnjaki in drugimi sogovorniki. Gostje na posvetu so bili:

 • dr. Miha Kos, Hiša eksperimentov
 • Renata Dacinger, ustvarjalka oddaje Ugriznimo znanost
 • Maksimilijan Ostrc, predstavnik otrok, aktiven v programu Otroški parlamenti
 • Tina Košir, radovednica, nekdanja voditeljica TV oddaje Knjiga mene briga
 • Gregor Makuc, direktor Korporativnih zadev in član uprave Leka

Dogodek je povezovala predsednica ZPMS Darja Groznik.

Več o tem, kako smo se imeli na posvetu lahko preberete v sporočilu za medije.

Za vrtce in osnovne šole: V iskanju odgovorov na radovedna vprašanja

Radovednost je ena največjih človeških vrlin. Nihče ne ve točno, kako izgleda. Ampak ko se pojavi, vse okoli nas postane izjemno zanimivo, saj ti kar naprej postavlja takšna in drugačna vprašanja, na katera moraš najti odgovore. Lahko te “začara” v mestu, gozdu, knjižnici, ob morju, v kuhinji, ko gledaš film ali bereš knjigo, pri malici, ko se vozimo z avtomobilom, v muzeju … pravzaprav vsepovsod. Če jo boste opazili, hitro opozorite tudi vaše prijatelje, da bo tudi njim odprla vrata v ta izjemni svet tisočerih vprašanj in odgovorov, v katerem ni nikoli dolgčas.

In tako vas vabimo, da v letošnjem Tednu otroka poiščete ZATO … na vaš ZAKAJ!

Kako?

 • V skupini/razredu se z otroki pogovorite o radovednosti, o tem, kaj jih zanima, zakaj jih to zanima, kaj želijo izvedeti …
 • Skupaj izberite čim bolj radovedno vprašanje, na katerega bi želeli poiskati odgovor.
 • Nato pa se skupaj podajte na lov za odgovorom. Ampak tokrat naj vam ne pomaga “stric Google”, temveč se odpravite “na teren”, v knjižnico, v muzej, galerijo, v gozd, v gledališče, v jamo, v mesto, v arhiv, povabite gosta, ki vam lahko poda odgovor, obiščite organizacijo/tovarno/institucijo …
 • Vaše vprašanje in način, kako ste prišli do odgovora, na kratko opišite in nam pošljite preko spletnega obrazca do vključno 10. 10. 2023.

Izmed vseh prejetih opisov bomo 16. 10. 2023 iz vsake starostne skupine izžrebali najbolj domiselnega, nagrade pa bodo prispevali naši pokrovitelji: Baby Center za vrtce, Lidl Slovenija za 1. triado OŠ, Perutnina Ptuj – Nori na Poli za 2. triado OŠ in  McDonald‘s za 3. triado OŠ. 

       

 

TEDEN OTROKA® 2022: SKUPAJ SE IMAMO DOBRO 

Osrednja tema Tedna otroka, ki je potekal od 3. do 9. oktobra, je bila SKUPAJ SE IMAMO DOBRO. Povezavo smo našli z naslovom pesmi Skp se mava dobr pri otrocih zelo priljubljenega NIPKEja, ki je bil naš ambasador.

3. oktobra smo imeli  POSVET OB TEDNU OTROKA 2022: SKUPAJ SE IMAMO DOBRO

1. LIKOVNI NATEČAJ ZDRAVKA LIDLA

Na likovni natečaj Zdravka Lidla, ki je bil razpisan, smo prejeli kar 1885 del! Sodelovalo je 229 vrtcev in osnovnih šol, prejeli smo 1526 individualnih del in 359 skupinskih del. Nad vsemi pričakovanji! Izredno smo veseli takšnega odziva! To je tudi pokazatelj, kako veliko otrok je bilo spodbujenih k ustvarjanju in da se imajo pri aktivnostih, ko so skupaj, dobro. Namen Tedna otroka je bil v popolnosti dosežen. Hvala vam mentorji in mentorice, ki ste pošiljali dela vaših otrok.

Nagrajeni vrtci in šole – TUKAJ
Čestitke!

Izmed vseh sodelujočih pa smo dodatno izžrebali vrtec/šolo, ki jo bo obiskal Zdravko Lidl. 

Zdravo LIDL je obiskal …. PREVERITE TUKAJ.
Zdravko Lidl je maskota za promocijo zdravega načina življenja. Skozi igrive in poučne vsebine zagovarja pomembnost uravnotežene prehrane, dobrega počutja in kakovostnega preživljanja prostega časa. Prizadeva si k ustvarjanju boljšega sveta, ki temelji na medsebojnem spoštovanju, skrbi za naravo in za nasmejane otroške obraze. Več na www.zdravko-lidl.si, kjer vas čakajo rubrike TV kuharije, Igralnica in Ustvarjalnica.

2. PLESNI NATEČAJČOKOLINO

Na plesni natečaj »Čokolino«, ki je bil razpisan, smo prejeli 104 video posnetke vrtcev in osnovnih šol s koreografijami na Nipkejevo pesem Skp se mava dobr. Številčnega odziva smo zelo veseli! Iz posnetkov je razvidno, da so otroci ob plesnih korakih uživali in se imeli dobro. S tem je namen Tedna otroka dosežen! Hvala vam mentorji in mentorice, da ste pomagali pri ustvarjanju posnetkov in nam jih poslali!

Nagrajeni vrtci in šole – TUKAJ

Izmed vseh sodelujočih smo dodatno izžrebali še en vrtec/šolo, ki jo je Nipke, skupaj z maskoto Lino razveselil s svojim obiskom.

NIPKE in maskota LINO sta obiskala … PREVERITE TUKAJ

POSLANICAv ilustraciji
Letošnjo poslanico je ilustrirala Jana Polak.

Partnerji, ki soustvarjajo letošnji TEDEN OTROKA®

Lidl Slovenija, JUB, d.o.o., Marché Mövenpick, Ljubljanske mlekarne, Podravka (Čokolino)

——————————————————————————————-

Teden otroka 2021: RAZIGRAN UŽIVAJ DAN!

RAZIGRAN UŽIVAJ DAN! je osrednja tema letošnjega Teden otroka®, ki se bo začel v ponedeljek, 4. oktobra 2021. Kot protiutež posledicam epidemije COVID-19 želimo poudariti pomen igrivosti, sproščenosti in druženja, zato se bomo v Tednu otroka tokrat posvetili igri in igranju.

Poslanico, ki je tokrat prvič v stripu, je pripravil Boštjan Gorenc – Pižama, ilustriral pa jo je Jaka Vukotič.

Ključna sporočila so:

 • igra ti pomaga razvijati domišljijo,
 • igra ti krepi telo,
 • igra spleta prijateljstva …
 • in najpomembnejše: igra nas povezuje!

V Tednu otroka® bodo potekale naslednje aktivnosti:

Posvet “Razigran uživaj dan!”

Govorci so z različnih vidikov osvetlili pomen igre in prostega časa: Tjaša Bertoncelj, strokovna vodja NM TOM telefona; izr. prof. dr. Gregor Starc s Fakultete za šport UNI LJ; zasl. prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete UNI LJ; Miha Rebol z Zveze tabornikov Slovenije ter “človek s črkami” Boštjan Gorenc – Pižama. Posvet bo povezovala predsednica ZPMS Darja Groznik.

Posnetek posveta lahko vidite in slišite TUKAJ.

Sporočilo za medije lahko preberete TUKAJ.

Aktivnosti naših članice najdete TUKAJ.

Kot pravna oseba lahko program podprete preko donatorske pogodbe.

Kot fizična oseba lahko sklad podprete z nakazilom na spodnje podatke.

Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 6100 0000 3512 232
Sklic: SI00 784010
Namen: TEDEN OTROKA

Varstvo osebnih podatkov: Vaše osebne podatke bomo obdelali za namen evidentiranja donacije. Na naslov naveden na UPN nalogu vas bo ZPMS največ trikrat letno povabila k oddaji donacije na podlagi našega zakonitega interesa (6.1.f GDPR). V primeru, da ne želite prejemati takih povabil, nam to prosim sporočite na info@zpms.si. Več o varstvu osebnih podatkov si lahko preberete v naši Politiki zasebnosti na https://www.zpms.si/politika-zasebnosti/.