Pomežik soncu®

Humanitarni program Pomežik soncu letos poteka že 25. leto.
Začeli smo leta 1999 s humanitarno pobudo za zbiranje sredstev za financiranje letovanj otrokom iz socialno ogroženih družin, ki je vse do danes prerasla v velik humanitarni program.
V letu 2023 smo na brezplačne počitnice s sredstvi Pomežik soncu peljali kar 1.223 otrok.

Pomežik soncu® je program, s katerim želimo pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije čim večjemu številu otrok zagotoviti brezplačne počitnice. Z vašo pomočjo jim lahko omogočimo teden brezskrbnosti, ko razvijajo svoje talente in odkrivajo svoje potenciale. Nekateri bodo prvič zaplavali, drugi se prvič hladili ob kepici sladoleda.

Po Indeksu blaginje otrok, ki ga meri Inštitut za socialno varstvo, so “enotedenske letne počitnice za vse člane gospodinjstva” eden izmed elementov, s katerim se meri stopnja resne materialne prikrajšanosti otrok.

Številke kažejo, da dobrih 10 % vseh otrok živi v družinah, ki so jim take počitnice nedosegljive. Velik izdatek za družine pa je tudi strošek letovanja samo za otroka oz. otroke. V zadnjih dveh letih opažamo, da se zmanjšuje število otrok, ki letujejo samoplačniško, povečuje pa se povpraševanje po brezplačnih letovanjih.

Namen humanitarnega programa Pomežik soncu® je omogočiti otrokom, ki izhajajo iz družin v socialni stiski, popolnoma brezplačne, sproščujoče, varne, ustvarjalne in aktivne počitnice. Otroke predlagajo šolske svetovalne službe, centri za socialno delo ali posamezniki, pa tudi zdravnik-pediater ali jih prijavijo starši. Otrokom omogočimo pogoje za kakovostno preživljanje prostega časa, ko se lahko sprostijo, si naberejo novih moči za šolske obveznosti in doživijo nepozabne trenutke. Otroke in mlade vključimo v letovanje skupaj z otroci, ki letujejo samoplačniško. Programi na letovanjih so zasnovani tako, da delujejo preventivno in spodbujajo pozitivne vrednote pri otrocih in mladih.

Tinkara Fortuna, ambasadorka programa Pomežik soncu

Tinkara Fortuna je mamica treh deklic, širši javnosti je poznana kot članica glasbene skupine Bepop, v zadnjih letih pa tudi kot avtorica otroških slikanic, pesmi in ustvarjalka vsebin za otroke uspešno pluje po samostojni podjetniški poti. Na povabilo Zveze prijateljev mladine Slovenije je letos postala, kot sama pravi, »ponosna ambasadorka« programa Pomežik soncu®.

S tem, ko otroku iz socialno šibkejše družine omogočimo brezplačne počitnice, neposredno prispevamo k izboljšanju njegovega socialnega položaja in tudi k njegovi socialni vključenosti – stigma revščine namreč najbolj zaznamuje otroke in mlade, kar njihovo celotno situacijo še poslabša. Udeležba otroka na letovanju pa pogosto razkrije širšo stisko družine ali pa druge otrokove težave, kar nam nadalje omogoči, da jim lahko ustrezno pomagamo.

Cena 7-dnevnega letovanja za enega otroka znaša 350 € oziroma 10-dnevnega letovanja 500 € in vključuje: prevoz, zavarovanje, pedagoško varstvo, namestitev in prehrano (pet obrokov dnevno in ustrezne količine napitkov), zdravstveno oskrbo ter aktivnosti po sprejetem programu.

Kot pravna oseba lahko program podprete preko donatorske pogodbe.

Kot fizična oseba lahko program podprete z nakazilom na spodnje podatke ali s poslanim SMS sporočilom POMEZIK5 in POMEZIK10 na številko 1919.

Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0284 3026 4738 885
Sklic: SI00 245012
Namen: POMEŽIK SONCU

Izjava donatorja Vaše osebne podatke bomo obdelali za namen evidentiranja donacije. Na naslov naveden na UPN nalogu vas bo ZPMS največ trikrat letno povabila k oddaji donacije na podlagi našega zakonitega interesa (6.1.f GDPR). V primeru, da ne želite prejemati takih povabil, nam to prosim sporočite na info@zpms.si. Več o varstvu osebnih podatkov si lahko preberete v naši Politiki zasebnosti na https://www.zpms.si/politika-zasebnosti/.

Več informacij v zvezi s humanitarno akcijo POMEŽIK SONCU® lahko dobite na info@zpms.si, ali po telefonu: 01/ 23 96 720.

Sponzor humanitarnega programa Pomežik soncu je farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz.

 

 

 

 

MOL & INA d.o.o.  (nekdanji OMV Slovenija, d.o.o.) sodeluje s programom Pomežik soncu že vrsto leto.

Lidl Slovenija se tradicionalno pridružuje humanitarni akciji Zveze prijateljev mladine Slovenije.

DAN ZA ROCK 2022

POMEŽIK SONCU / Pacug

POMEŽIK SONCU 2020

DAN ZA ROCK 2019