Spoštovani,

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) bo s svojimi društvi in zvezami tudi v šolskem letu 2022/2023 izvajala vrsto dejavnosti, s katerimi bomo skupaj otrokom obogatili šolske dni. V nadaljevanju vam sporočamo ključne informacije o posameznih programih in projektih, da jih boste lahko vnesli v svoje letne delovne načrte, podrobnejše vsebine in urnike pa vam bomo posredovali konec avgusta.

Vljudno prosimo, da s temi informacijami seznanite pedagoške delavke in delavce šole, zlasti mentorice in mentorje programov, v katerih sodelujete.  

HUMANITARNI PROGRAM ZPMSENO SRCE V decembru 2021 so se humanitarni programi ZPMS združili pod skupnim imenom ENO SRCE. Eno srce združuje: Pomoč družinam, Sapramiškin sklad, Adin štipendijski sklad, Športnik sem in Polna šolska torba. Vsak izmed programov želi omogočiti družinam kakovostnejše življenje, otrokom in mladostnikom pa brezskrbnejše otroštvo.

Pomoč družinam je program, ki skozi celotno leto pomaga družinam z enkratnimi pomočmi, z razdeljevanjem prehranskih in higienskih izdelkov. Iz Sapramiškinega sklada pomagamo družinam, ki imajo otroke s posebnimi potrebami, do dodatnih terapij, zdravil, pripomočkov, ki so plačljivi in si jih družine težko privoščijo. Adin štipendijski sklad vsako leto štipendira dijakinje in dijake iz socialno šibkejših družin z mesečno štipendijo, ki jim omogoča boljše izobraževanje in možnost dodatnih aktivnosti. Športnik sem je nov program, ki je namenjen za plačilo vadnin in športnih pripomočkov za otroke in mladostnike, da so športno aktivni in skrbijo za svoje zdravje. V okviru programa Polna šolska torba vsako poletje zbiramo šolske potrebščine, ki v septembru omogočajo otrokom in mladostnikom lažji začetek novega šolskega leta s polno torbo šolskih potrebščin.

Naš program ENO SRCE je zelo pisan in raznolik – vseskozi poskušamo družinam pomagati čim bolj celostno. V primeru, da vaše strokovne službe opazijo pri otroku oz. njegovi družini finančno stisko, naj jih napotijo k nam.

TOM TELEFON®

V maju smo začeli akcijo “TOM potuje, otroke obiskuje”, v katero se je vključilo 120 šol. Če vaša šola še ne sodeluje, vas vabimo, da se nam pridružite v septembru, ko bo TOM-ov nahrbtnik spet odšel na pot od šole do šole.

Ker se otroci soočajo s številnimi stiskami in vprašanji odraščanja, vas prosimo, da v okviru vaših svetovalnih služb informirate učence o TOM telefonu, ki ostaja anonimi prijatelj in zaupnik otrokom in mladostnikom na brezplačni in anonimni številki 116 111, vsak dan od 12. do 20. ure. Na voljo je tudi preko e-pošte in spletne klepetalnice https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/.

Vabljeni tudi k nakupu zbornika Ker nam je mar – kako lahko odrasli učimo otroke izkušenj empatične odzivnosti (2020), in zbornika Odgovori sodobnim načinom odraščanja (2015).

OTROŠKI PARLAMENTI® 

Zadnje nacionalno srečanje Otroškega parlamenta na temo Moja poklicna prihodnost je potekalo aprila v Državnem zboru RS. Otroci so na srečanju izbrali temo za prihodnje šolsko leto, in sicer “Duševno zdravje otrok in mladih“. Izobraževanje za mentorje in regijske koordinatorje programa bo 14. 9. 2022 v Ljubljani (Gospodarsko razstavišče, Dunajska c. 18).

Program s prijavnico najdete na: https://www.zpms.si/programi/otroski-parlamenti/ (rok prijav je 7. 9. 2022).

Prijazno vabimo vse tiste osnove šole, ki v programu še ne sodelujete, da se nam pridružite – znanja in veščine, ki jih otroci v tem programu pridobijo, so izjemnega pomena za njihovo nadaljnjo življenjsko pot. Za več informacij se obrnite na Petro Zega, vodjo programa (tel.: 01 23 96 712; e-pošta: petra.zega@zpms.si ).

NATEČAJ EVROPA V ŠOLI

V iztekajočem šolskem letu smo k sodelovanju pritegnili 8117 učencev in dijakov oz. preko 121 šol. Zelo smo veseli, da se po epidemiji število sodelujočih šol počasi spet dviga. V šolskem letu 2022/2023 bo tema natečaja povezana z vojno, njenimi vzroki, vplivi in posledicami na posameznika in družbo. Do jeseni bomo kot običajno pripravili elektronsko publikacijo z opisom teme in prijavnimi obrazci, v oktobru pa je predvideno ZOOM izobraževanje za mentorje. Mentorji in mentorice, ki bi svojim učencem in dijakom radi predstavili pomembne teme, ki se tičejo vseh nas, državljanov Evrope in sveta, ste lepo vabljeni, da si jeseni ogledate publikacijo in mlade pritegnete k ustvarjanju na likovnem, literarnem, fotografskem, video ali internetnem področju. Za več informacij se obrnite na Piko Potočnik, vodjo programa (tel.: 01 23 96 711, e-pošta: pika.potocnik@zpms.si).

NOVO: letos v natečaj prvič vpeljujemo tudi »ustvarjalno kategorijo« za izdelke, ki ne sodijo v nobeno od zgoraj naštetih kategorij. Prav tako bomo prvič k likovnemu natečaju povabili vrtce.

TEDEN OTROKA® 2022: »SKUP SE MAVA DOBR«

Osrednja tema letošnjega Tedna otroka, ki bo potekal od 3. do 9. oktobra, je »Skup se mava dobr«, kar je tudi naslov pesmi pri otrocih zelo priljubljenega NIPKEja, ki bo letos naš ambasador. Podatki TOM telefona kažejo, da je prijateljstvo nekaj, po čemer mladi najbolj hrepenijo, da se imajo dobro s sovrstnikom, ki mu lahko zaupajo, zato se tokrat osredotočamo na pomen povezanosti, druženja, prijateljstev, pogovarjanja v živo, skupnih dogodivščin, sproščenosti in zabave. Na prvi dan Tedna otroka (3. 10. 2022) bomo na to temo organizirali tudi posvet. Vrtci in šole pa boste povabljeni k sodelovanju na likovnem in plesnem natečaju. O vseh aktivnostih boste naknadno obveščeni.

MLADI RAZISKOVALCI ZGODOVINE V šolskem letu 2022/23 bo tema raziskovanja mladih zgodovinarjev “Šport skozi čas”. Izobraževanje mentorjev zgodovinskih krožkov bo v drugi polovici oktobra 2022, v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani; ob tej priložnosti bomo izdali tudi zbornik strokovnih prispevkov predavateljev. Vljudno vabimo učiteljice in učitelje zgodovine, da tudi na vaši šoli oblikujete zgodovinski krožek in skupaj z učenci in učenkami zadnje triade sodelujete v programu Mladi raziskovalci zgodovine. Za več informacij se obrnite na Iris Furlan, vodjo programa (tel.: 01 23 96 726, e-pošta: iris.furlan@zpms.si ).

Pilotni projekt OTROŠKO NOVINARSKO SREDIŠČE

Tudi v šolskem letu 2022/2023 bomo v sodelovanju z našo Mrežo za otrokove pravice izvajali projekt “Otroško novinarsko središče”, ki promovira in spodbuja pravico otrok do participacije ter izražanja lastnega mnenja na podlagi tesnega sodelovanja z mediji. Otroci lahko prek spletnega obrazca na razpisano aktualno temo oddajajo svoja vprašanja/mnenja/komentarje ter hkrati izberejo medij in želen način sodelovanja (npr. vprašanje politiku v TV soočenju; prisotnost v oddaji; sodelovanje pri pripravi prispevka itd.). Odgovor oz. informacijo bodo otroci nato dobili prek končnega novinarskega prispevka. Več informacij na https://www.zpms.si/otrosko-novinarsko-sredisce/

DOBRODELNI COPATI

V zadnjih letih se k nam po pomoč obrača vse več staršev otrok s posebnimi potrebami. Marsikatera družina se namreč zaradi otrokove diagnoze in zdravljenja znajde v finančni stiski, saj po navadi eden od staršev ostane doma. Zato mora družina preživeti z enim osebnim dohodkom, obenem pa otrok potrebuje več terapij in zdravstvenih pripomočkov kot mu jih krijeta obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje. V želji, da bi lahko pomagali čim več otrokom s posebnimi potrebami, smo razvili čudovit izdelek – CopArt, ki se bo predstavil kar sam.

»Pozdravljeni, sem zelo poseben copat – CopArt. Na pobudo Zveze prijateljev mladine Slovenije me je zasnovala priznana oblikovalka Urša Drofenik, ki me je okrasila s človeško ribico. Izdelali so me v Čevljarstvu Brodi iz Tržiča, kjer ljubezen do izdelave copat prehaja iz generacije v generacijo. Moja zgodba je zgodba o sodelovanju in srčnosti za upanje in svetlo prihodnost, s katero zbiramo sredstva za program Zveze prijateljev mladine Slovenije Eno srce – Sapramiškin sklad, ki ga je izbrala moja oblikovalka Urša. S tem, ko ste me kupili ali prejeli v dar, ste otroku s posebnimi potrebami pomagali do fizioterapije, medicinskega pripomočka ali psihosocialne pomoči, ki jih nujno potrebuje, a jih starši ne zmorejo plačati. V vašemu domu bom neslišno pripovedoval o sočutju, veselju, povezovanju, zaupanju in hvaležnosti.«

Več na https://www.zpms.si/2022/05/10/dobrodelni-copati-copart/

Več o naših programih za otroke, mladostnike in družine lahko preberete na spletnih straneh naših zvez in društev ter na naši spletni strani https://www.zpms.si/programi/

Želimo vam prijetne počitnice in se veselimo sodelovanja v prihodnjem šolskem letu.