Dragi otroci in mladostniki na TOM telefonu mislimo na vas in vas vabimo, da poveste, kako ste vi in vaša družina. 

Močno vas spodbujamo, da spregovorite o svojih čustvih ali izrazite svoje doživljanje prek igre, risanja, slikanja ali gline/ustvarjalne mase (plastelin, dasmasa, …).

Lahko si postavite vprašanje: 

  • Kakšne misli imam
  • Kakšna čustva so v meni? Kako bi jih poimenoval oz. čemu so podobna? 
  • Kaj doživljam v sebi? S čim bi lahko to primerjal?  

Vabimo vas, da to nekomu poveste, ali o tem ustvarite risbo, zapis, podobo iz plastelina…

Radi bi vam sporočili, da je popolnoma normalno, če ste ob teh poplavah prestrašeni, jezni, zbegani, vas skrbi za druge, … saj gre za naravno nesrečo. Ob naravnih nesrečah strah ali tesnoba lahko trajata nekaj dni, ali pa tudi dlje časa. Najbolje se te občutke da obvladovati, če boste deležni prijaznosti in razumevanja staršev, drugih odraslih ter svojih vrstnikovAli če boste vi sami tisti, ki boste prijazni in razumevajoči do drugih. 

Vas zanima, kaj je še pomagalo drugim otrokom in mladostnikom po svetu, ki so bili udeleženi v poplavah, požarih ali potresih? 

  1. Izražanje svojih čustev in doživljanja. Pogovor o tem, kako se počutite, lahko pomaga zmanjšati notranji stres.
  2. Skupno delo: Sodelovanje v skupnih dejavnostih, kot so pomoč pri čiščenju, pospravljanju škode in obnovi, lahko pomaga občutiti pripadnost. Ko pomagate drugim v stiski, boste občutili, kako ste lahko koristni in to prispeva k temu, da boste nekaj naredili tudi za svoj občutek vrednosti.
  3. Fizična dejavnost in tesen stik: Telesna aktivnost, kot so tek, hoja ali vadba, lahko pomaga pri sproščanju napetosti in zmanjševanju stresa. Tesen stik, kot so objem, držanje za roko nas pomirja in poveča občutek varnosti ter poveča upanje. 
  4. Ohranjanje rutine: Kadar poskušamo ohraniti normalen ritem dneva, kot je jutranje vstajanje, dejavnost, hrana, higiena, spanje, … nam to lahko pomaga občutiti stabilnost in predvidljivost (to je občutek »vse je v redu«).
  5. Iskanje podpore: Pogovarjanje z družino, prijatelji, ali svetovalci o svojih izkušnjah in občutkih lahko pomaga zmanjšati občutek osamljenosti.
  6. Učenje veščin za reševanje problemov: Otroci in mladostniki se lahko naučijo, kako razmišljati in iskati rešitve za morebitne težave ali stresne situacije.

Bi lahko kaj od naštetega izbrali za sebe? Ali pa ste sami ugotovili kaj drugega, kar dobro deluje v času naravnih nesreč? Veseli bomo, če to sporočite tudi nam na TOM telefon. 

Dragi otroci in mladostniki, vedno je z vami tudi TOM telefon. Vsak dan, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih od 12h do 20h na brezplačni in anonimni številki 116 111, če raje pišete pa na e-pošti tom@zpms.si ali spletni klepetalnici www.e-tom.si  

Pridite na TOM, Veseli vas bomo. Srečno in pogumno naprej! Tukaj si lahko preberete kaj smo iz TOM-a sporočili vašim staršem in drugim odraslim.