Spoštovani,

vabimo vas, da se prijavite na letošnje potovanje nahrbtnika »TOM potuje, otroke obiskuje«, ki se začne 17. maja.

Lansko leto, ko smo prvič izvajali akcijo »TOM potuje, otroke obiskuje«, smo se uspeli približali otrokom in mladostnikom kot še nikoli do sedaj. Sodelovalo je kar 193 osnovnih šol, zato si letos želimo, da se nam pridružijo še preostale šole. Povratne informacije, fotografije in videoposnetki iz šol so nam pokazali, da so bili tako otroci kot pedagoški delavci z akcijo zadovoljni in da je bila akcija zelo dobro sprejeta.

Kdo je TOM?

TOM je edini splošni telefon za otroke in mladostnike v Sloveniji. Preko telefona, e-pošte in spletne klepetalnice se lahko s svetovalci TOM-a pogovorijo zaradi katerega koli vprašanja ali težave, od najmanjše do največje. Pogovor potrebujemo vsi ljudje, še zlasti otroci in mladostniki, ki se soočajo z izzivi odraščanja.

Kaj želimo doseči?

Tako kot vi na šoli tudi mi na TOM-u opažamo, da otroci in mladostniki težko spregovorijo o svojih dilemah. Znotraj lanskoletne akcije smo prejeli več tisoč anonimnih zapisov različnih stisk in vprašanj otrok, o katerih ne zmorejo spregovoriti z odraslimi oziroma želijo to zaupati anonimnemu prijatelju. Z akcijo želimo otrokom in mladostnikom predstaviti pomen pogovora, jih seznaniti s TOM telefonom ter jim ga približati kot enega izmed virov pomoči, kadar se znajdejo v stiski ali potrebujejo pogovor.

Kako poteka?

V akciji nahrbtnik TOM telefona potuje po dvanajstih slovenskih regijah in obiskuje osnovne šole. Vsaka šola, ki se vključi, gostuje nahrbtnik 14 dni in v razredih od 4. do 9. razreda izvede delavnico o pomenu pogovora in TOM telefonu. V nahrbtniku se nahajajo vsi potrebni materiali za izvedbo delavnice, prav tako se vsaki šoli predhodno pošljejo plakati akcije in elektronsko gradivo za pripravo šole na izvedbo delavnice. Koordinator akcije vsako prijavljeno šolo najprej kontaktira in z njo uskladi prihod nahrbtnika ter poda vsa potrebna navodila za izvedbo gostovanja.

Koraki, ko je TOM nahrbtnik pri vas:

  • Določite lokacijo TOM nahrbtnika v šolskem prostoru, ki bo vidna učencem.
  • 1 razredno uro (od 4. do 9. razreda) namenite izvedbi delavnice o pomenu pogovora in TOM telefonu. Gradivo za izvedbo delavnice boste prejeli na USB ključku in preko e-pošte.
  • Razred v »spominsko knjigo« zapiše razlago slogana TOM telefona »Odgovor je pogovor«. Radi bi slišali, kako si razlagate slogan. Kaj mislite, da pomeni? Pri razlagi ste lahko kreativni na različne načine (risanje, lepljenje, strip, pisanje, npr. pesmi in rime). Vsak razred ima na voljo eno stran, kjer na koncu strani obvezno navede razred (npr. 6.c) in ime vaše OŠ. Ob koncu akcije 17. maja 2024 bo spominske knjige pregledala Komisija TOM telefona in v vsaki regiji razglasila en razred za najboljšo razlago slogana »Odgovor je pogovor«.
  • Objavite banner TOM telefona (dobite ga na USB ključku in preko e-pošte) na spletni strani šole in družbenih omrežjih.
  • Na svoji spletni stani in/ali družbenih omrežjih najavite obisk TOM nahrbtnika na vaši šoli in tekom akcije objavite fotografije izvajanja akcije. Veseli bomo, če objavo označite tudi z @Tomtelefon in nam fotografije pošljete na tomtelefon@zpms.si.
  • Preverite, ali so na vaši šoli nameščeni plakati TOM-a. V primeru da potrebujete dodatne plakate in zgibanke, nam to sporočite na tomtelefon@zpms.si.
  • TOM koordinator, ki je zadolžen za vašo regijo, bo skupaj z vami poskrbel za prenos TOM nahrbtnika na naslednjo šolo.

Veseli bomo, če nas boste podprli pri nadaljevanju akcije »TOM potuje, otroke obiskuje«. Če bi želeli biti del potovanja TOM nahrbtnika, nam to sporočite na e-naslov tomtelefon@zpms.si. Prijave so odprte do zapolnitve prostih mest. Šolam, ki so na čakalni listi že od prve akcije, ni potrebno ponovno pošiljati prijave.