Spoštovani,

po zadnjih podatkih Statističnega urada RS je vsak prebivalec Slovenija v letu 2020 zavrgel povprečno 68 kg hrane, kar je za 1 kg več kot v 2019. Tako je v letu 2020 nastalo kar 143.570 ton odpadne hrane, od tega več kot 50 % v gospodinjstvih. Zagotovo je na količine zavržene hrane vplivala pandemija covid-19 in povečanje dela ter šolanja od doma, a prav zato moramo sedaj še toliko bolj zavihati rokave in se odgovorno lotiti reševanja problematike zavržene hrane.

Verjamemo namreč, da lahko s sodelovanjem in ozaveščanjem te številke zmanjšamo. Zato bomo že drugo leto zapored v aprilu obeležili Slovenski dan brez zavržene hrane. K sodelovanju bomo povabili celotno slovensko družbo – posameznike, družine, občine, vladne in nevladne organizacije, izobraževalne ustanove in vse tiste, ki se zavedajo, da hrana nikakor ni in ne sme biti odpadek. Da to dosežemo, moramo seči širše in v delovanje aktivno vključiti tudi splošno in strokovno javnost ter odločevalce. Zavržena hrana je namreč globalni problem s pomembnimi okoljskimi, družbenimi in ekonomskimi vplivi. Le s skupno akcijo ozaveščanja ljudi, spremembo odnosa do hrane in aktivnim sodelovanjem politike in gospodarstva lahko zavržke hrane zajezimo ali celo odpravimo.

Vabimo vas, da se nam letos pridružite in izrazite podporo Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane. Kot lani, ga tudi letos obeležujemo 24. aprila 2022, glavnino aktivnosti pa bomo zaradi volitev, ki bodo ravno na ta datum, izvedli v tednu pred tem, še posebej pa v petek, 22. aprila 2022. Pridružite se nam z aktivnostmi v prizadevanju, da v javnosti nagovorimo problematiko zavržene hrane ter poskrbimo, da se bodo v prihodnje količine zmanjševale.

 Že vnaprej se vam zahvaljujemo za vašo podporo, ki nam pomeni neprecenljivo vrednost in vero, da skupaj lahko prispevamo k bolj trajnostni prihodnosti.

AKTIVNOSTI 2022 – www.danbrezzavrzenehrane.si

S pristopom k pobudi se zavezuješ, da:
1. Boš odgovorno, premišljeno in preudarno ravnal s hrano, ki jo kupuješ, shranjuješ in uživaš.
2. Boš skrbel za to, da bo v koših za smeti končalo čim manj hrane, ki je še vedno užitna in jo lahko še uporabiš.
3. Boš tudi družino, prijatelje, sošolce, sodelavce in druge, ki lahko primaknejo svoj delček k cilju pobude, informiral in spodbujal k zmanjševanju količin zavržene hrane.

Pobuda ob Dnevu brez zavržene hrane za posameznike

Pobuda ob Dnevu brez zavržene hrane za družine

Pobuda ob Dnevu brez zavržene hrane za podjetja in organizacije

Vabljeni, da nam na e-naslov: boljsisvet@lidl.si pošljete fotografije vaših izpolnjenih zavez.

Vsi, ki se boste z objavo strinjali, boste objavljeni tudi na spletni strani: www.boljsi-svet.si. 

O pobudi, katere partnerji smo tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije v celoti lahko preberete tukaj.