Humanitarni bonton bo v naslednjih dneh in mesecih ogledalo naše družbe. Upamo in želimo si, da bomo na Slovenijo ponosni!

V  Zvezi prijateljev mladine Slovenije nas čaka še veliko dela. Potrebovali bomo pomoč države in državljanov.

Pojav epidemije nas je po eni strani močno razdvojil, po drugi strani pa kriza kriči po solidarnosti, povezovanju in pomoči. V Zvezi prijateljev mladine Slovenije opažamo, da se od svojega obstoja, torej od leta 1953, kar skrbimo za otroke, mladostnike in družine v stiski, s tako hudo humanitarno stisko še nismo srečali. In kot kaže, nas najodgovornejše in težko delo – celovita skrb za najranljivejše, naše otroke – še čaka. Zagotovo bo uspešnost pomoči v veliki meri odvisna od vseh nas, ki lahko pomagamo.

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je humanitarna organizacija, ki vedno »vskoči« s svojimi aktivnostmi, ko ljudje potrebujejo pomoč. Žal velikokrat krpamo stiske in bolečine družin, ki si boljšega življenja ne zmorejo privoščiti. »Ko bo epidemije konec in ko bo socialna slika pokazala vse svoje zobe, bo naše poslanstvo dobilo pomen, kot ga ni še nikoli. Danes pod pragom revščine živi 45.000 otrok po vsej Sloveniji. Kako bo po epidemiji, si ne znam predstavljati. Bojim se, da veliko huje. Odvisni bomo od pomoči države in vseh državljanov,« pravi Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS.

Ker naše delovanje temelji na razvijanju vrednot prostovoljnega dela in negovanju dobrih medčloveških odnosov, je nedopustno, da država Slovenija, ki od nas pričakuje, da celimo rane našega sistema, v Zakon o interventnem ukrepu delnega povračila plače ni vključila delnega povračila nadomestila plač tudi za nas – društva, zveze in sorodne organizacije. Zato se je ZPMS priključila Pozivu o dopolnitvi tega zakona. Poziv si lahko preberete tukaj.

Na terenu so se vrata pisarn naših članic iz objektivnih razlogov marsikje zaprla. Naša društva pa se na terenu v posameznih lokalnih skupnostih vključujejo v aktivacijo prostovoljcev, ki se javljajo civilni zaščiti in so na voljo za pomoč starostnikom in tudi za varovanje otrok na domu. Društva vse novice in spremembe komunicirajo na svojih spletnih kanalih.

V ZPMS je trenutno zelo pomemben in DELUJOČ – Tom telefon – telefon za otroke in mladostnike, ki v času epidemije deluje nespremenjeno:

  • telefonska linija 116 111 je odprta vsak dan med 12. in 20. uro (klici so brezplačni)
  • otroci in mladostniki lahko pišejo na: tom@zpms.si
  • ali se oglasijo v njihovi spletni klepetalnici 

Tom telefon letos praznuje že 30 let.

Informacije za otroke objavlja tudi Časoris, spletni časopis za otroke (član ZPMS). V spletnem časopisu vsak dan objavljajo novice, ki otrokom na njim primeren  način razlagajo sedanje razmere, jih tudi zabavajo in jim ponujajo ideje za preživljanje časa doma.

Zaradi epidemije je letošnji Nacionalni otroški parlament®, ki bi moral biti 6.4. v Državnem zboru, prestavljen na še neznani datum. Verjetno bo prestavljena tudi zaključna prireditev programa Evropa v šoli.

V sklopu našega največjega programa Pomežik soncu®, ki pelje otroke na morje, je rezerviran datum 6. junij, ko bomo na Kongresnem trgu pripravili ponovno velik dobrodelni živ žav in koncert – DAN ZA ROCK. Vse z namenom, da za otroke zberemo čim več sredstev za brezplačne počitnice na morju. Kljub temu, da bodo otroci imeli čas za poletni oddih pozneje, bo toliko bolj nujen in pričakovan. Sredstva za otroke, ki si počitnic ne morejo privoščiti, zbiramo že sedaj, pošljete lahko sporočilo POMEZIK5 na 1919 in prispevate 5€. Prispevate lahko tudi z nakazilom s QR kodo.

O vsem dogajanju bomo redno poročali na naših kanalih. ZPMS se na družbena dogajanja odziva na socialnih omrežjih in na spletni strani. Spremljajte nas.

 

 

  

KAKO LAHKO POMAGATE?

Za pomoč družinam v času epidemije lahko pomagate z nakazilom:

TRR pri Abanki:SI56 0510 0801 5645 025

sklic na številko: 00 07-245010

koda: CHAR

namen: DONACIJA ZA POMOČ OTROKOM

naslov: Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana

ali pošljete SMS na številko 1919 s ključno besedo SMEH5 ali SMEH.

Želimo vam, da ostanete zdravi, mislite na druge, nase, še posebej pa na otroke! Njihovo zdravje je odvisno od nas odraslih.

 Zveza prijateljev mladine Slovenije