Socialno ogroženim otrokom omogočamo uresničiti športne potenciale

 

Pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije s programom Športnik sem zagotavljamo pomoč otrokom in mladostnikom iz socialno ogroženih okolij pri uresničevanju športnih potencialov. V letošnjem letu bomo z vsemi donacijami pomagali 48 otrokom.

Naš namen je, da čim več otrok in mladostnikov v teh težkih časih, ko se soočajo z duševnimi stiskami, vzpodbudimo k redni športni aktivnosti. Želimo jim dati priložnost, da se gibajo ter si tako izboljšujejo svoje fizične in psihične zmogljivosti.

Breda Krašna, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije: »Za zdrav telesni razvoj otroka je ukvarjanje s športom zelo pomembno. Zato smo na Zvezi prijateljev mladine Slovenije odprli sklad Športnik sem. Njegov namen je, da damo čim več otrokom priložnost za redno športno aktivnost. K nastanku sklada so botrovale številne zgodbe otrok in mladostnikov, ki si športnih aktivnosti niso mogli privoščiti iz finančnih razlogov.«

Pri naših prizadevanjih sta se nam z odmevnejšima akcijama zbiranja sredstev pridružili kar dve podjetji; sprva Salus, ki je aktiviral sklad, in Mercator, ki se je akciji pridružil naknadno in s tem še dodatno pripomogel, da bo ob začetku novega šolskega leta kar 48 otrok dobilo možnost za športno udejstvovanje.

Kaja Zupančič Biber, avtorica knjige Loti in Maks: Sadni krožnik in navihana juhica, podjetje Salus: »V življenju je nekaj najlepšega, ko opazuješ svojega otroka uživati v športu, ki ga ima rad. Zaradi težkih socialnih razmer marsikaterih staršev pa žal nima vsak otrok možnosti, da svojim sanjam sledi. Uresničiti otroške sanje je bil moj navdih, da pa to res storim, so me prepričali rezultati slovenske raziskave, ki so pokazali, da je imela epidemija COVID-19 resnično negativen vpliv na slovenske otroke, kar se kaže v slabši gibljivosti in porastu debelosti. Tako sem napisala dobrodelno knjigo, ki bo na zabaven način prepričala malčke, da bodo še tako okusno liziko zamenjali za sadje in zelenjavo, hkrati pa bo celoten izkupiček od prodaje namenjen v sklad Športnik sem. Vesela sem, da je vodstvo prisluhnilo ideji in podprlo projekt, hkrati pa se zahvaljujem sodelavcem in izbranim lekarnam, da nam je skupaj uspelo naklado 1000 izvodov razprodati pravočasno še pred začetkom šolskega leta. Res sem ponosna in hvaležna, da bomo pričarali nasmehe na obraze otrok, ki se bodo zabavali ob aktivnostih, o katerih so do zdaj samo sanjali.«

Mercator se je projektu priključil s piškoti Domaćica Kraš v sladki akciji »Tvoj nakup za športni up«, ki je del sredstev od prodaje piškotov namenila za podporo mladih športnikov. Pridružila se nam je tudi ekipa Dunking Devils, ki s svojim pozitivnim pristopom naredi veliko za razvoj športa in gibanja v Sloveniji.

Pri Krašu Slovenija so z izkupičkom akcije izredno zadovoljni, predvsem pa veseli, da je projekt podprlo toliko slovenskih potrošnikov. »Tudi pri tej naši aktivnosti se je pokazalo, da smo Slovenci športni narod in da nam ni težko prispevati denarja v humanitarne namene. Verjamemo, da je pot do uspeha tlakovana z mnogimi stvarmi, kot so smeh, solze, naporni treningi in tekmovanja, ki se na koncu sestavijo v mozaik uspeha. Zavedamo se svoje družbene odgovornosti in želimo pri otrocih spodbujati gibanje, zato smo se v sodelovanju z ZPMS in Mercatorjem odločili izpeljati ta projekt in prispevati k razvoju bodočih zmagovalcev. Vse to pa nam ne bi uspelo brez podpore naših zvestih potrošnikov, zato se jim še posebej zahvaljujemo, da so prepoznali pomembnost projekta in tako množično kupovali Domaćica kekse. Pri Krašu Slovenija bomo zato tudi v prihodnje podpirali in soustvarjali družbeno odgovorne projekte,« je ob predaji bona povedala Mojca Ponikvar, vodja marketinga pri Krašu Slovenija. 

Vemo, da šport ni samo orodje za zdrav telesni razvoj, pač pa blaži stres, ki ga otrok doživlja v svojem psihofizičnem razvoju, in mu tako pomaga k pridobivanju psihične stabilnosti in samostojnosti. V letošnjem letu bomo z vsemi donacijami pomagali 48 otrokom. Sredstva bomo namenili za mesečne stroške treningov v tem šolskem letu, kjer pa se bo sproti pojavila potreba po nakupu športne opreme ali plačilu priprav, bomo poskrbeli tudi za to.

Športi, ki jih otroci obiskujejo: tenis, nogomet, atletika, odbojka, rokomet, kickbox, plavanje, ples, gimnastika, plezanje, košarka, tek na smučeh, karate, kegljanje, boks.

V sklopu lanskoletnega Tedna otroka®, je prof. dr. Gregor Starc, prof. športne vzgoje, Fakulteta za šport, UNI LJ, prav tako izpostavil, zakaj je pomembno, da so otroci aktivni, še posebej skozi igro: “Igra je osnovni pogoj za zdrav razvoj otroka, a vsaka igra nima enakih učinkov. Telesno dejavna igra na prostem ali športne igre so tiste oblike, ki najbolj celostno razvijajo tako gibalne kot kognitivne sposobnosti otroka.«

 In zakaj si otroci želijo »biti / ostati športniki«? Dve pismi izmed mnogih ob prijavi na razpis za pomoč iz sklada Športnik sem.

»Rad bi vam povedal, zakaj pišem. Zelo rad igram nogomet – to je moj najljubši šport, to pa zato, ker se ob tem družim s prijatelji in se česa naučim. Nisem še nikoli treniral, ampak si to zelo želim. Sošolec mi je povedal, da ko me je videl trener, mu je rekel, naj me takoj pripelje v ekipo. Zame je bila to pohvala in mi je veliko pomenilo. Ampak v družini nas je pet in so včasih druge stvari bolj pomembne. Danes, ko me je učiteljica poklicala v kabinet, sem se strašil, da sem kaj narobe naredil. Potem pa mi je povedala, da za vas napišem eno prošnjo. Vesel sem, da me je mami prijavila na to, saj upam, da se mi bo posrečilo, ker si tudi jaz želim trenirati.«

»Spoštovani. Rad bi pridobil štipendijo iz sklada »Športnik sem«. To bi mi omogočilo, da še naprej treniram karate. Zavedam se, da je šport idealen za psihofizičen razvoj. Treniranje karateja mi pomaga pri dvigu samozavesti. Štipendijo bi porabil za plačilo vadnine, priprave in nabavo športne opreme, saj moji skrbniki, dedek in babica, imata prenizko pokojnino. V klubu se dobro razumemo in tam imam prijatelje. Šport in posebej karate mi veliko pomenijo, zato se s karatejem ukvarjam. Ljubiteljsko za moje zdravje.«