Slovesna podelitev plaket Državnega sveta PROSTOVOLJCI 2021
… “NAŠA JADRA ŽENE VZGON VESTI” …
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, je na slovesni podelitvi plaket Prostovoljci 2021, podelil 14 plaket najbolj zaslužnim prostovoljkam in prostovoljcem v Sloveniji.
Čestitke vsem nagrajencem, še posebej pa gospe Vladimiri Škof iz Dpm Metlika in gospe Anki Onič iz DPM Slovenkse Konjice.
Zveza prijateljev mladine Slovenije je na vse naše prostovoljce izjemno ponosna, še posebej na tiste, ki vztrajate že mnogo let. Na tiste, ki se prostovoljstvu zavežete za vse svoje življenje. Naj bo tovrstna nagrada vzor tudi ostalim.
Predsednik DS Alojz Kovšca o tem, zakaj je prostovoljstvo pomembno: “S prostovoljnim delom se kot družba zavemo, da nismo nikoli sami in da smo kot družba vredni toliko, kolikor je vreden naš najšibkejši člen. In ker sta s prostovoljnim delom vselej nagrajena dva. Tisti, ki se razdaja, in tisti, ki ga potrebuje.”
Celotno podelitev si lahko ogledate tukaj: https://youtu.be/QDAiYCzvVjg

VLADIMIRA ŠKOF pooseblja Društvo prijateljev mladine Metlika. Kot predsednica je vodila društvo od leta 1983, od leta 2013 pa je njegova podpredsednica. Aktivno je sodelovala v organih Zveze prijateljev mladine Slovenije: nekaj mandatov je bila članica upravnega odbora, v mandatu 2009 – 2014 pa je bila podpredsednica ZPMS. Danes je članica nacionalnega odbora natečaja Evropa v šoli, Komisije za socialna vprašanja in humanitarne projekte ter Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS. Prostovoljstvo je zanjo način življenja. Trudi se, da otrokom in mladim omogoča tisto, česar jim starši ne morejo. Vztraja, da so dejavnosti društva namenjene in enako dostopne vsem otrokom, mladim in družinam v občini Metlika, nekatere pa tudi izven nje. Delo društva uspešno povezuje z vrtci, šolami, drugimi društvi in ustanovami. Širi in nadgrajuje vse nacionalne projekte in programe. Svoje znanje in izkušnje nesebično podaja vsem sodelujočim v društvu, tako prostovoljcem, mladim članom društva in osebam, ki so občasno vključene v programe usposabljanja ali javnih del. Vladka z vsem svojim prostovoljnim udejstvovanjem, človekoljubnostjo in povezovalnostjo uresničuje poslanstvo tako Društva prijateljev mladine Metlika kot Zveze prijateljev mladine Slovenije. Njena predanost in delo v nas vzbujata ponos in hvaležnost.

ANKO ONIČ je v prostovoljske vode popeljal njen oče, ki je kljub delu na kmetiji našel čas za udejstvovanje na gledaliških odrih, v pevskem zboru in tudi v liku Dedka Mraza. Anko so vedno vključevali v različne programe in projekte v kulturi in drugje, kjer je s svojimi organizacijskimi izkušnjami bistveno pripomogla k uspešni izpeljavi le teh. Njeno prostovoljno delo je bilo zelo opaženo in prepoznano, zato so jo že leta 1993 povabili k Društvu prijateljev mladine Slovenske Konjice, kjer je za nekaj časa prevzela tudi predsedovanje društvu. Na Otroškem parlamentu so otroci vseskozi izpostavljali težavo, da nimajo prostora za druženje in različne aktivnosti. Njihovemu pozivu je prisluhnil župan in skupaj z društvom so otroci leta 2004 dobili svojo – Štorkljino hišo. Anka z veseljem od njenega začetka deluje kot prostovoljka, ki z otroki ustvarja na delavnicah, jim nudi učno pomoč ali pa jim bere pravljice. Njeno veselje do dela z otroci izvira iz njene želje, da bi postala učiteljica. Ker so jo življenjske okoliščine popeljale v poklicni svet številk in papirjev, svoje prostovoljno delo še z večjim žarom namenja otrokom. Leta 2001 je bila med tistimi, ki so ustanovili novo svetovalno skupino TOM telefona v Slovenskih Konjicah. Od leta 2011 je tudi uspešna vodja te skupine, ki s svojo srčnostjo in pozitivnim značajem bogati ne le njihovo skupino, temveč celotno skupnost. Naj ji bo plaketa DS zahvala za vse dosedanje delo in spodbuda, da pri delu z in za otroke vztraja še naprej.