Minuli dve leti sta otrokom in mladostnikom prinesli veliko novih izzivov in težav. Pred nastopom epidemije so se mladi ukvarjali s temami, kot so: ljubezen, telesni razvoj, spolnost, vrstniki … danes so stiske zaradi epidemije povezane z duševnim zdravjem: panični napadi, nespečnost, tesnoba, depresija, samopoškodovanje in samomorilne misli … in te stiske so vsak dan bolj poglobljene. TOM telefon zato nagovarja mlade, da niso sami in da je vedno pot do rešitve: 

Mnogi imate bližnje, sošolce, prijatelje, ki jih stiske pripeljejo do roba, ki razmišljajo in načrtujejo, da bi končali svoje življenje. Želite pomagati, pa ne veste, kako: lahko ste zbegani, prestrašeni, ujeti v občutke krivde in nemoči. Ne veste, na koga se obrniti.

Mnogi ste sami v stiski, ko je neskončno hudo. Ko se zdi, da so problemi nerešljivi, da je življenje brez smisla in da ni nobene pomoči, da vas nihče ne bi pogrešal, da niste nikomur pomembni.

Vedite, da ste pomembni, vsak od vas je neskončno dragocen in nenadomestljiv. Tudi ko ste v hudi stiski, ko se zdi breme pretežko, obstaja pot, obstaja rešitev in vedno vam bo nekdo pripravljen prisluhniti.

Če razmišljate o samomoru, če vas je strah, da bi samomor naredil nekdo, ki ga poznate, če se je zgodil samomor – je pomembno, da o svoji stiski in svojih občutkih spregovorite.  Poiščite odrasle osebe, katerim lahko zaupate, ki bodo ukrepale naprej in vam nudile pogovor in podporo.

Prvi varen korak je lahko tudi anonimen, zaupen pogovor na TOM telefonu. TOM svetovalci smo za vas  tu, na telefonu, v spletni klepetalnici in po e-pošti. Ko rabite zaupno podporo, nas lahko pokličete vsak dan od 12. do 20 ure na brezplačno številko 116 111,  se oglasite v naši spletni klepetalnici na povezavi tukaj (urnik je na spletni strani) ali nam pošljete mail na tom@zpms.si. Tomovci smo z vami in za vas.

(vir novice)