Že tradicionalno na zadnji počitniški dan za mariborske otroke poskrbi Zveza prijateljev mladine Maribor (ZPM Maribor) z Neresno olimpijado. Tudi letos se je pridružil Lekov živžav, ki tradicionalno popestri dan in poskrbi, da so doživetja otrok vesela in nepozabna. Lekov živžav je del humanitarnega programa Pomežik soncu®, s katerim želita Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) in farmacevtska družba Lek omogočiti brezplačne počitnice otrokom iz socialno ogroženih družin. Lek je s humanitarnim programom Pomežik soncu tesno povezan že od leta 1999. Vsako leto po zaslugi tega sodelovanja peljemo na letovanje otroke iz socialno ogroženih družin. »Nepozabne morske počitnice so nekaj, kar si zasluži vsak otrok, ne glede na to, iz kakšnega okolja izhaja. Prav zato že dolga leta sodelujemo z ZPMS, ki s Pomežikom sonca pomaga otrokom v socialni stiski doživeti lepo, brezskrbno poletje. Verjamemo, da smo s programi, ki jih podpiramo, otrokom dali v teh časih še kako potreben zagon in pogum za novo šolsko leto, obenem pa smo ustvarili lepe spomine, o katerih se bodo še dolgo pogovarjali,« je dejal Gregor Makuc, direktor Komuniciranja in zunanjih zadev Novartisa v Sloveniji.

V letošnjem letu je ZPMS v okviru humanitarnega programa Pomežik soncu® s pomočjo sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij RS ter donacij fizičnih in pravnih oseb zbrala več kot 290.000 €. S 23 organizatorji letovanj je brezplačno letovalo več kot 800 otrok iz socialno ogroženih družin in 103 otrok s posebnimi potrebami, ki jih je spremljalo 45 spremljevalcev.

Breda Krašna, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije: »Zelo smo zadovoljni z letošnjim potekom letovanj. Skupne končne številke iz vseh 15 letovišč v tem trenutku še nimamo, vendar smo prepričani, da smo letos odpeljali na letovanja več otrok kot lani. Po sedaj znanih podatkih ni bilo med otroki nobene okužbe.« Dodala je, da je program Pomežik soncu vedno bolj prepoznan v širši družbi ter da jo veseli, da lahko iz tega naslova peljemo vedno več otrok na letovanja. »Vsi otroci naj imajo enake možnosti počitniško razigranih dni,« je zaključila.

Jesenske aktivnosti ZPMS

Darja Groznik, predsednica ZPMS je vsem šolajočim otrokom zaželela uspešen začetek novega šolskega leta in izpostavila, naj vse izobraževalne ustanove ostanejo odprte. Poudarila je, da mora imeti izobraževanje prednost pred vsem ostalim. »Pogoji naj bodo izvedljivi in prilagodljivi. Če je PCT pogoj neizogiben za osnovnošolce zadnje triade, dijake in študente, naj bo testiranje zanje brezplačno,« je zaključila misel. »Iz programa Polna šolska torba trenutno delimo šolske potrebščine otrokom, ki takšno pomoč potrebujejo. Finančno in materialno pomoč pa delimo tudi iz drugih naših socialno-humanitarnih programov«. Nadaljevala je s predstavitvijo jesenskih aktivnosti Zveze prijateljev mladine Slovenije: »Vsak prvi teden v oktobru, letos bo to od 4. do 10. oktobra, je Teden otroka. Letošnji slogan bo Razigran uživaj dan! Zveze in društva prijateljev mladine po Sloveniji bodo v tem tednu pripravile različne aktivnosti, k sodelovanju pa bomo povabili tudi vrtce in osnovne šole. Otroške parlamente nadaljujemo s sloganom Moja poklicna prihodnost, Mladi raziskovalci zgodovine bodo raziskovali  nalezljive bolezni v preteklosti in boj proti njim, v natečaju Evropa v šoli pa se letos usmerjamo na pomembnost čiste vode za vse,« je povedala in dodala, da se v jesenskih dneh ponovno pričakuje več klicev na Tom telefon®. »Glede na izkušnjo iz prvih dveh valov epidemije, želimo delovanje Tom telefona nadgraditi tudi za študente in starše otrok

Novinarska konferenca ZPM Maribor, 31.8.
Novinarska konferenca ZPM Maribor, 31. avgust

Počitniški programi ZPM Maribor so prava mala življenjska šola

»Med poletnimi počitnicami se je v okviru programa Počitnice s prijatelji v ZPM Maribor veliko dogajalo. Programov letovanja v Poreču in na Pohorju se je udeležilo 1.681 otrok in mladostnikov v naši organizaciji. Večinski delež letovanj predstavljajo počitnice v VIRC Poreč, kjer smo od 25. junija do 24. avgusta izpeljali šest izmen s skupaj 1.584 udeleženci, kar je 32% več kot lansko leto. Višinsko letovanje v Domu Miloša Zidanška Pohorje je bilo izvedeno v dveh izmenah, v katerih je bilo skupno število udeležencev 97«, je razložila Nina Babič, predsednica ZPM Maribor in dodala, da so počitniški programi prava mala življenjska šola, v kateri spodbujajo otrokovo ustvarjalnost, vedoželjnost in gibalni razvoj, samostojnost, druženje, strpnost, potrpežljivost in vztrajnost. »V Domu ustvarjalnosti mladih smo letošnje poletje beležili kar 5256 obiskov. Izvedli smo 54 izletov, 18 tedenskih tematskih delavnic za različne starosti otrok/mladostnikov, vsak dan najmanj dve likovni delavnici programa Prileti na Pohorje in organizirali varstvo v katerega je bilo vključenih 244 otrok«.