OB MEDNARODNEM DNEVU OZAVEŠČANJA O IZGUBAH HRANE IN ODPADNI HRANI – EVROPA V ŠOLI RAZPISUJE NATEČAJ: ČE KRUHEK PADE TI NA TLA, POBERI IN POLJUBI GA.

V Zvezi prijateljev mladine Slovenije že 22. leto zapored poteka natečaj Evropa v šoli. Naslov natečaja v letu 2020/2021 se glasi Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga. Tema letošnjega natečaja je tako povezana in z današnjim Mednarodnim dnevom in z 12. ciljem trajnostnega razvoja – zagotoviti trajnostne načine proizvodnje in porabe. V šolskem letu 2020/2021 bodo učenci in dijaki tako razmišljali o tem, kaj je odpadna hrana in kako nastane, kako vpliva na okolje in kako lahko to težavo odpravimo.

Natečaj Evropa v šoli pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije v šolskem letu 2020/2021 poteka že 22. leto zapored. Temeljni cilji natečaja so: prispevati k ustvarjalnemu soočenju z družbenimi problemi, s katerimi se spopadamo doma, v Evropi in po svetu, ter krepitev medsebojnega razumevanja, strpnosti in solidarnosti. Učenci in dijaki preko literarnega, likovnega, fotografskega, video in internetnega natečaja vsako leto razmišljajo o izzivih prihodnosti, razvijajo ustvarjalnost ter samostojno in kritično razmišljanje. Ponosni smo, da se nam je lansko leto pridružilo kar 140 osnovnih in srednjih šol ter 12.584 učencev in dijakov.

Nacionalni odbor natečaja Evropa v šoli vsako leto vsebinsko naravnanost in slogan prilagodi temi evropskega leta, zadnja leta pa se vedno bolj osredotoča na cilje trajnostnega razvoja, ki jih določa Agenda za trajnostni razvoj 2030. Mladi so tako v zadnjem času razmišljali že o podnebnih spremembah, spolni neenakosti, pomenu kulturne dediščine in podobnih pomembnih temah.

Kako pomembna je problematika odpadne hrane, so prepoznali tudi na Generalni skupščini Združenih narodov, saj so s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) letos prvič razglasili Mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadne hrane – in to prav na današnji dan, 29. septembra 2020. Agenda za trajnostni razvoj 2030 si ravno znotraj 12. cilja prizadeva prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca, zmanjšati izgube hrane vzdolž proizvodne verige, zmanjšati količino odpadkov in podobno.

Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije smo optimistični, da se bodo osnovne in srednje šole kljub spremenjenim okoliščinam tudi letos v čim večjem številu odzvale na natečaj Evropa v šoli. Veseli nas, da bodo ravno letos, ko prvič obeležujemo Mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadne hrane, tudi mladi v Sloveniji razmišljali o tej problematiki in seveda tudi rešitvah – navsezadnje učenci in dijaki znotraj natečaja razmišljajo o tem, v kakšnem svetu želijo živeti.

 

 

 

 

 

S spoštovanjem.

Zveza prijateljev mladine Slovenije