EN
SI

Programi in projekti

Podprite nas

Donatorji

Društva ZPMS

O ZPMS

Teden otroka® 2018

 

 
Teden otroka bo potekal med 1. in 7. oktobrom 2018. Letošnja tema je PROSTI ČAS.

Ustanova »Fundacija ZPMS za otroke in družine v Sloveniji«

PRIJAVA NA

E-NOVICE


E-mail:

 
Natečaj Evropa v šoli 2018/2019


Snemimo roza - modra očala: Ustvarjajmo družbo enakih možnosti in priložnosti za dekleta in fante.
Natečaj Evropa v šoli navadno povežemo s temo Evropskega leta, ki pa tokrat ni razpisana. Letošnji natečaj bomo zato povezali s 5. ciljem trajnostnega razvoja – Enakost spolov, katerega glavni namen je doseči enakost spolov ter krepiti vlogo vseh žensk in deklic.
Natečaj Evropa v šoli 2018/2019 nosi naslov Snemimo roza-modra očala: Ustvarjajmo družbo enakih možnosti in priložnosti za dekleta in fante. Publikacijo za leto 2018/2019 (z letošnjim razpisom in lanskimi nagrajenci) bomo objavili konec septembra.


Izobraževanje za mentorje in koordinatorje natečaja


V letošnjem šolskem letu bo izobraževanje za mentorje in koordinatorje natečaja potekalo v sklopu mednarodne konference, ki jo organizira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

MDDSZ 19. in 20. oktobra 2018 na Brdu pri Kranju organizira mednarodno konferenco z delavnicami o spolnih stereotipih, namenjeno zaposlenim na področju vzgoje in izobraževanja. Konferenca bo obenem tudi uvodni dogodek projekta Evropa v šoli, ki bo letos naslavljal vprašanje spolnih stereotipov in enakosti žensk in moških.

V prvem delu konference bomo pogledali, kakšen je vpliv spolnih stereotipov z vidika razvojne psihologije in kakšne so družbene posledice njihovega obstoja. Sledi mednarodni del, kjer bodo strokovnjakinji in strokovnjak z Islandije, Nizozemske in Finske povedali, kako se z odpravo spolnih stereotipov med otroki in mladimi spoprijemajo pri njih. Sledi predstavitev slovenskih dobrih praks in premislek o (ne)kritičnem sprejemanju ter samoumevni prisotnosti spolnih stereotipov v mladinski književnosti, popularni glasbi in kulturi. Konferenčni dan zaključujemo z ogledom predstave Vijolašola, nastale po pravljici Rozagroza in Plavalava, ki ponuja odlično izhodišče za pogovor z otroki.

Drugi konferenčni dan bodo delavnice, namenjene izključno učiteljicam/učiteljem od 1. do vključno 4. razreda. Na njih bomo skozi praktične primere, predstavitve dobrih praks in razpravo podali nekaj izhodišč za obravnavo vprašanj spolnih stereotipov (in širše enakosti žensk in moških) z najmlajšimi.

Podrobnejše informacije najdete v pripetem programu ali na spletni strani: www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/enake_moznosti/tematski_posveti/nestereotipno_o_stereotipih/

Kotizacije ni, vendar so prijave obvezne. Neprijavljenim, žal, ne bomo mogli zagotoviti udeležbe. Prijavite se lahko na povezavi: www.1ka.si/a/175682..

Natečaj Evropa v šoli 2017/2018 

 

Dediščina okoli nas: Kjer preteklost sreča prihodnost


Na zgodovinskem vrhu Združenih narodov, ki je potekal septembra 2015 v New Yorku, so se svetovni voditelji s sprejetjem Agende 2030 za trajnostni razvoj zavezali, da bodo odpravili revščino, zmanjšali neenakost, zagotovili napredek ter preprečevali podnebne spremembe in nepravičnosti. 193 držav je soglasno sprejelo 17 ciljev trajnostnega razvoja, ki jih bo treba uresničiti do leta 2030. Agenda 2030 vključuje vse države, tako razvite kot države v razvoju, in ljudi poziva, da si aktivno prizadevajo za odpravo revščine, preprečevanje podnebnih sprememb in nepravičnosti. Cilje trajnostnega razvoja bomo uresničevali do leta 2030, leto 2018 pa bo poleg tega posebej osredotočeno na kulturno dediščino.

Evropski parlament je potrdil predlog Evropske komisije, da se leto 2018 razglasi za evropsko leto kulturne dediščine. Namen evropskega leta kulturne dediščine je soroden namenu izvajanja natečaja Evropa v šoli, in sicer gre za spodbujanje izmenjave in spoštovanja evropske kulturne dediščine kot skupnega vira, dvigovanja zavesti o skupni zgodovini in vrednotah ter okrepitve občutka pripadnosti skupnemu evropskemu prostoru.

Natečaj za šolsko leto 2017/2018 smo naslovili Dediščina okoli nas: Kjer preteklost sreča prihodnost. Glavna tema letošnjega natečaja in osrednja točka našega premisleka je torej kulturna dediščina. Kulturna dediščina in cilji trajnostnega razvoja pa se v mnogih točkah povezujejo, zato pri letošnjem natečaju v premislek ponujamo tudi dva cilja trajnostnega razvoja, ki sta ob podrobnejšem pogledu močno povezana s temo evropskega leta 2018.

Cilj 11 se glasi Poskrbeti za odprta, varna, vzdržljiva in trajnostna mesta in naselja in si prizadeva predvsem za skrb za okolje ter varovanje kulturne dediščine, cilj 13, z naslovom Sprejeti nujne ukrepe za boj proti podnebnim spremembam in njihovim posledicam, pa se osredotoča predvsem na ukrepe in aktivnosti, ki bodo pripomogli, da ustavimo naraščanje podnebnih sprememb in se soočimo z njihovimi posledicami. Z bojem proti podnebnim spremembam pa si prizadevamo tudi za ohranitev kulturne dediščine.

PUBLIKACIJA NATEČAJA EVROPA V ŠOLI 2017/2018

 pdfPublikacija natečaja Evropa v šoli 2017/2018 (.pdf 5.8MB)


Seznam nagrajencev natečaja Evropa v šoli 2017/2018 po kategorijah:

pdfNagrajenci natečaja Evropa v šoli 2017/2018 (.pdf 169KB)


 

ZPMS - Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

T: 01 239 67 20
E: info@zpms.si

Davčna št.: SI95609091
TRR: SI 56 6100 0000 3512 232 (Delavska hranilnica)
TRR: SI 56 0510 0801 5645 025
(Abanka)

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.


Zavrni piškotke