Pomežik soncu® je program, s katerim želimo pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije čim večjemu številu otrok zagotoviti brezplačne počitnice. Program letos praznuje že 25 let. V lanskem letu smo na počitnice peljali 10.245 otrok, od tega kar 1.223 Pomežikovih otrok popolnoma brezplačno. Številka je velika, vendar je tudi veliko otrok, ki živijo pod pragom tveganja revščine.

Osnovni namen humanitarnega programa Pomežik soncu® je omogočiti otrokom, ki izhajajo iz ekonomsko manj spodbudnih družin popolnoma brezplačne, sproščujoče, varne, ustvarjalne in aktivne počitnice. Otroke in mlade vključimo v letovanje skupaj z otroki, ki letujejo samoplačniško.

Zbrana sredstva razdelimo med 24 naših organizatorjev in izvajalcev letovanj, ki izvajajo letovanja v 13 počitniških domovih po Sloveniji in na Hrvaškem (višinska letovišča v Sloveniji: Pohorje, Zgornje Gorje pri Bledu, Trenta in Tabor Mojca v Dolenjskih Toplicah; letovišča ob slovenski obali: Pacug pri Portorožu in Piran; letovišča ob hrvaški obali: Savudrija, Umag, Novigrad, Špadiči pri Poreču, Poreč, Baška na otoku Krk in Nerezine na otoku Lošinj). Izvajalci letovanj ZPMS, ki so se, tako kot vsako leto, skrbno in odgovorno pripravljali na letovanja, so za leto 2023 izpostavili nekaj glavnih izzivov, s katerimi so se najpogosteje soočali. Skoraj vsi so poročali, da je bil opazen izjemen odziv za letovanja otrok, saj so bili prosti termini za letovanja zapolnjeni v nekaj dneh. Nemudoma so pristopili k pridobivanju dodatnega vzgojnega kadra, predvsem za letovanja otrok s posebnimi potrebami.

Ambasadorka Pomežik soncu® 2024

Tinkara Fortuna je mamica treh deklic, širši javnosti je poznana kot članica glasbene skupine Bepop, v zadnjih letih pa tudi kot avtorica otroških slikanic, pesmi in ustvarjalka vsebin za otroke uspešno pluje po samostojni podjetniški poti. Na povabilo Zveze prijateljev mladine Slovenije je letos postala, kot sama pravi, »ponosna ambasadorka« programa Pomežik soncu®.

Otrokom počitniška letovanja z Zvezo prijateljev mladine Slovenije predstavljajo nepozabno doživetje, vsi uživajo in se imajo zares lepo. S tem jim omogočimo pogoje za kakovostno preživljanje prostega časa, da se lahko sprostijo, si naberejo novih moči za šolske obveznosti in doživijo nepozabne trenutke. Programi na letovanjih so zasnovani tako, da delujejo preventivno in spodbujajo pozitivne vrednote pri otrocih in mladih. Posamezno letovanje vodi pedagoški vodja, skupine otrok, pa usposobljeni vzgojitelji. Za pedagoške vodje letovanj in vzgojitelje so organizirana vsakoletna obvezna strokovna izobraževanja na izbrane teme. Športni in družabni program ter učenje plavanja poteka pod okriljem plavalnih učiteljev in športno-družabnih animatorjev. Otrokom ponudimo tudi pester program v obliki različnih dejavnosti, delavnic in animacij. Naj povemo, da vsi otroci pri ZPMS letujejo po načelu inkluzivnosti – z oblikovanjem mešanih skupin otrok na letovanju želimo zmanjšati socialno izključenost otrok iz socialno manj spodbudnih okolij in tudi otrok s posebnimi potrebami. Tako skupaj letujejo otroci, ki so na letovanju samoplačniško, otroci, ki letujejo brezplačno, otroci, ki imajo zdravstvena letovanja in otroci s posebnimi potrebami s spremljevalci. Vsako leto organizatorji naredijo evalvacijo letovanj skupaj z otroci. Večina vprašanih otrok odgovarja, da so jim všeč vzgojitelji in dobra hrana. Lansko leto pa so izstopale tudi pohvale o različnih športnih in zabavnih aktivnostih za otroke, kot so kopanje, skakanje v vodo, razne zanimive delavnice, zabavni večeri, izleti,… najbolj pa jih je veselilo druženje s prijatelji, sovrstniki in tudi spoznavanje otrok iz različnih okolij in celo iz drugih držav. Veliko je bilo tudi takih, ki bi radi naslednje leto zopet letovali z nami. Vsako leto so otroci deležni desetdnevnega brezplačnega bivanja, prevoza, petih obrokov hrane dnevno, neomejenih količin brezalkoholnih napitkov ter sadja.

“Letošnje poletne počitnice bodo za otroke in mladostnike verjetno največje darilo, ki jim ga bomo omogočili. Hvala Slovenija, da podpirate program Pomežik soncu®, in tako soustvarjate dobro in veselo življenje za naše otroke in mladostnike,« pove Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS.

Tukaj si lahko pogledate lokacije Počitniških domov.  

Otroci na letovanju:

  • uživajo sedem ali deset dni v eni od počitniških kapacitet,
  • dobijo pet obrokov dnevno,
  • zanje skrbi pedagoško in vzgojiteljsko osebje ter
  • sodelujejo na delavnicah in izobraževanju (potapljanje, veslanje, jahanje, lokostrelstvo in podobno).

Kako lahko pomagate? Sredstva lahko nakažete na račun:

Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0284 3026 4738 885 (NLB)
Sklic: SI00 245012
Koda namena: CHAR
Namen: POMEŽIK SONCU

ali pošljite SMS sporočilo s ključno besedo POMEZIK10 na 1919 in prispevali boste 10 EUR.