V lanskem letu se je začela zgodba našega dobrodelnega copata kot nekaj, kar lahko ponudimo trgu v zameno za dobrodelnost. Tako je nastal CopArt, ki ga je oblikovala Urška Drofenik s podobo človeške ribice, ki simbolizira toplino doma, povezovanje, zaupanje, in prispeva v Sapramiškin sklad za otroke s posebnimi potrebami iz ekonomsko manj vzpodbudnimi okolji.  

Človeški ribici pa se letos pridružuje COPART 2023 s podobo Srečka Kosovela, ki ga je ustvaril mednarodno priznani in večkrat nagrajeni oblikovalec Žare Kerin, tudi te pa so izdelali v Čevljarstvu Brodi iz Tržiča.

Žare Kerin se je za motiv Kosovela odločil zato, ker ga vidi kot navdih mladim. »Kosovel je v svojih 22 letih življenja ustvaril več kot mnogi v desetletjih. Njegova dela izražajo iskanje lepote, korak nazaj v prvinskosti življenja kot tudi boj za socialne, kulturne in duhovne vrednote. Vidim ga kot navdih za mlade generacije, naj sledijo svojim strastem, ne glede na okoliščine, verjemite vase, vztrajate,« poudarja Kerin. Tudi izbira barv ni naključje, modra in siva namreč predstavlja Kras, kjer je Kosovel veliko ustvarjal. Materiali, iz katerega so izdelani copati, so enaki kot pri lanskem modelu: trajnostni, visoko odporni proti obrabi, zračni, antibakterijski, pralni. Veliko pozornosti pa so namenili obdelavi zgornje površine copat, da je bil dosežen želeni učinek sive barve na modri podlagi. A kot pravita zakonca Brodi, je bil proces izdelave teh copat prav navdušujoč. »Ponosni smo, da smo del te dobrodelne zgodbe z ZPMS,« sta še dodala.

Tako kot lani, je bila tudi letos izbira dobrodelnega sklada prepuščena oblikovalcu copat. Žare Kerin je izbral sklad Glasbenik sem, saj se, kot pravi, najlepše povezuje z umetniško dušo Srečka Kosovela. Tako ima vsak nakup COPART 2023 pomembno poslanstvo. Del sredstev od vsakega prodanega para gre v sklad Glasbenik sem. Ta sklad je zagotavlja, da tistim otrokom in mladostnikom iz socialno šibkih družin, ki si želijo glasbenega izobraževanja, omogočimo obisk glasbene šole ali pomagamo pri nakupu instrumenta, da lahko še naprej razvijajo svoj glasbeni talent.

»Radi bi, da otrokom in mladostnikom, ki si želijo glasbenega ustvarjanja, omogočimo obisk glasbene šole ali pomagamo pri najemu želenega instrumenta, oziroma nakupu, če so širše prepoznani oziroma imajo res veliko željo še naprej razvijati svoje glasbene talente,« pove Anja Vogrič, idejni vodja CopArt in doda, da je sama izjemno ponosna, da je Žare sprejel povabilo in za Zvezo prijateljev mladine Slovenije zasnoval novo kolekcijo dobrodelnih copat COPART. »Pot do izjemnega izdelka nas je na trenutke ustavljala, da smo spreminjali smeri, vendar cilj je ostal isti, da s sredstvi napolnimo sklad Glasbenik sem.« Vogričeva dodaja, da so copati lepo in primerno darilo ob prihajajočih praznikih, saj asociirajo na dom in napolnijo tri srca. Tistemu, ki copate podari, tistemu, ki copate dobi in mlademu človeku, ki potrebuje pomoč do bolj kakovostnega aktivnega preživljanja prostega časa.”

Copat, za katerega boste odšteli 39,90 evra, lahko v pet različnih velikostih (od 37 do 46 številke noge) naročite preko spletne strani zpms.si.

Copate se lahko naroči v spletni trgovini Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Cena: 39,90 € z DDV (poštnina ni vračunana v ceno)

Za več informacij ali pogovor z letošnjim oblikovalcem pišite na: anja.vogric@zpms.si