Lansko leto smo kot odziv na posledice epidemije in poslabšanja duševnega zdravja otrok in mladostnikov organizirali vseslovensko akcijo »TOM potuje, otroke obiskuje«. Nahrbtnik TOM telefona je potoval po 12-tih slovenskih regijah in obiskal kar 193 osnovnih šol. Vsaka šola, ki se je vključila, je gostovala nahrbtnik 7 dni in v razredih od 4. do 9. razreda izvedla delavnico o TOM telefonu in pomenu pogovora. Razredniki so na delavnici otroke povprašali tudi o katerih vprašanjih ali temah se ne morejo ali ne upajo pogovoriti s starši ali drugimi odraslimi.

Prejeli smo več kot 10.000 anonimnih zapisov otrok in mladostnikov, ki smo jih analizirali in vam danes z veseljem sporočamo, da smo izdali publikacijo, kjer so predstavljeni rezultati analize. Z analizo smo dobili dragocen vpogled v najpogostejše stiske učencev, ki so sodelovali v akciji, zapisanih je tudi veliko primerov. Zato vas vabimo, da si preberete, kaj nam otroci želijo sporočiti in katere so tiste teme s katerimi še vedno ostajajo sami.

Akcijo smo letos 17. maja ponovili in imamo trenutno prijavljenih 146 šol. Vse zainteresirane šole, ki bi se še vedno rade priključile na letošnje potovanje nahrbtnika, lahko pošljete prijavo na mail:  tomtelefon@zpms.si. Napišete katera šola ste in da bi želeli sodelovati v akciji. Koordinator akcije vas bo nato seznanil z vsemi potrebnimi navodili.

Akcija poteka do 17. maja 2024.

Publikacijo lahko preberete TUKAJ.