Na osnovne šole se vrača akcija TOM POTUJE, OTROKE OBISKUJE

S 13. septembrom se v šole po vseh slovenskih regijah ponovno vrača TOM nahrbtnik. Gre za akcijo programa TOM Telefon pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se je začela 17. maja, na mednarodni dan otroških telefonov, in se bo zaključila 20. novembra, na rojstni dan TOM Telefona.

Izkušnja šolanja od doma in socialne distance je bila za mnoge otroke in mladostnike zahtevna. Nekateri se še vedno soočajo z njenimi posledicami, zato smo 17. maja 2022, na mednarodni dan otroških telefonov, organizirali vseslovensko akcijo »TOM potuje, otroke obiskuje«. Nahrbtnik TOM telefona potuje po vseh slovenskih regijah in obiskuje osnovne šole. Vsaka šola, ki se vključi, gosti nahrbtnik 7 dni in v razredih od 4. do 9. razreda izvede delavnico o TOM telefonu. V nahrbtniku se nahajajo vsi potrebni materiali za izvedbo delavnice. Med navodili za izvedbo delavnice je tudi škatlica za anonimna vprašanja otrok. Odziv otrok, torej vprašanja in stiske, ki so jih otroci napisali v anonimno škatlico, je bil nepričakovano velik. Vse anonimno podane odgovore otrok bodo na TOM telefonu pregledali in o najpogostejših tematikah pripravili spletne objave.

Tjaša Bertoncelj, strokovna vodja Nacionalne mreže TOM telefon za otroke in mladostnike: »Z akcijo želimo otrokom in mladostnikom predstaviti pomen pogovora, jih seznaniti s TOM telefonom ter jim ga približati kot enega izmed virov pomoči, kadar se znajdejo v stiski, imajo vprašanje ali potrebujejo pogovor. TOM telefon bo v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije ob zaključku akcije en razred v vsaki regiji nagradil za najbolj izvirno razlago TOM-ovega slogana »Odgovor je pogovor®««.

Vse zainteresirane šole se lahko k akciji še vedno priključijo – na e-mail: tomtelefon@zpms.si.

Pozivamo vse šole, ker imate izjemen vpliv na socialni in čustveni razvoj otrok, da pristopite k akciji TOM POTUJE, OTROKE OBISKUJE in omogočite vašim učencem, da so informirani o njim pomembnem »izhodu v sili«.

S spoštovanjem,

Zveza prijateljev mladine Slovenije