Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je danes podala pobudo Vladi Republike Slovenije, da poviša starost za prehod meje brez dokazil o cepljenju, prebolelosti ali testiranju do 18. leta, pri čemer se sklicujemo na Konvencijo o otrokovih pravicah, po kateri je “otrok vsaka oseba, mlajša od 18 let”.

V Sloveniji se ukrepi za zajezitev epidemije COVID-19 sproščajo. Veseli nas, da se odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov, kar bo v življenje mladih prineslo veliko olajšanja.

Ker so pred nami prvomajske počitnice, pa želimo opozoriti na nedoslednost oziroma neenakopraven položaj mladih.

Nedoslednost oziroma neenakopraven položaj mladih

Marsikatera družina bo počitnice izkoristila za še kako potrebno sprostitev na morju izven meja Slovenije. Še posebej pogosto je v tem času počitnikovanje na Hrvaškem. Mejo s Hrvaško lahko brez negativnega testa ali ustreznega potrdila prestopijo le otroci, ki še niso stari sedem let. Vsi drugi potrebujejo hitri ali PCR test oziroma potrdilo, da so preboleli korono. Za vrnitev v Slovenijo pa ne zadošča hitri test, ampak je potreben precej dražji PCR test. Izjema so otroci, ki še niso stari 15 let.

Sklicujemo se na Konvencijo o otrokovih pravicah

Pozivamo pristojne, da povišajo starost za prehod meje brez dokazil o cepljenju, prebolelosti ali testiranju do 18. leta. Pri tem se sklicujemo na Konvencijo o otrokovih pravicah, ki za definiranje “otrok” določa starost 18 let.

Med otroki je malo okuženih in obolelih. Prav tako ni jasno, kako bo urejeno cepljenje otrok in mladostnikov, če sploh. Pozivamo Vlado RS in pristojna ministrstva, ki odločajo o izjemah, da to upoštevajo in med izjeme uvrstijo otroke do 18. leta.

 

Darja Groznik, predsednica ZPMS

Vlasta Nussdorfer, predsednica Nacionalnega odbora za otrokove pravice pri ZPMS

Lars Podkrajšek, v. d. predsednika Nacionalnega odbora mladih (NOM) pri ZPMS