30. nacionalni Otroški parlament letos v virtualni obliki – s spletno platformo OPIN.ME.

 Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) bi morala v začetku aprila s predstavniki otrok iz vse Slovenije zasedati na jubilejnem, 30. nacionalnem Otroškem parlamentu v Državnem zboru RS. Zaradi razmer, s katerimi se spopadamo v državi, je bil dogodek odpovedan. Ker si želimo ohraniti stik z otroki, mentorji in regijskimi koordinatorji in ker si prizadevamo, da njihovo dosedanje delo v okviru Otroških parlamentov ne ostane v predalih, bomo otrokom in mladim omogočili, da kljub situaciji izrazijo svoja mnenja. To bomo naredili s spletno platformo OPIN.ME v času od 9. do 30. aprila 2020. V primeru dokončne odpovedi 30. nacionalnega Otroškega parlamenta v Državnem zboru RS v letošnjem letu, bomo prispevke v virtualni razpravi uporabili za oblikovanje zaključkov.

Zveza prijateljev mladine Slovenije z današnjim dnem pričenja z drugačno obliko razprave Otroškega parlamenta. Gre za sodelovanje preko spletne platforme >OPIN.ME<. Med 9. in 30. aprilom 2020 imajo otroci in mladi, ki so vključeni v Otroški parlament priložnost, da izrazijo svoje mnenje o temi Moja poklicna prihodnost, ki je tema letošnjega Otroškega parlamenta in traja od začetka šolskega leta. S tem ustvarjamo novo priložnost za aktivno sodelovanje otrok in mladih, ki želijo, da njihovo mnenje šteje in da se sliši njihov glas.

Osrednja tema razprav letošnjega Otroškega parlamenta je Moja poklicna prihodnost, ki vsebuje štiri podteme: Moj poklic: skrbi, pričakovanja, znanja in veščine; Poti do mojega poklica; Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti; Slovenija, Evropa, svet – pozitivno, negativno, zanimivo.

Vsi komentarji in predlogi bodo ob koncu razprave skrbno pregledani in zapisani v poročilo o Otroškem parlamentu.

V ZPMS sicer še vedno upamo, da bomo jubilejni 30. nacionalni Otroški parlament izpeljali v živo, v Državnem zboru RS, pa vendar, v kolikor to ne bo mogoče, bomo prispevke v virtualni razpravi uporabili za zaključke »zasedanja«. Zato mlade parlamentarce pozivamo: Potrudite se biti konstruktivni in resni, saj bo le tako lahko nova oblika sodelovanja kvalitetna, sprejeta z resnostjo ter odgovornostjo.

Kako otroci in mladi sodelujejo v virtualni razpravi?

Otroci in mladi obiščejo spletno platformo >OPIN.ME<, opravijo registracijo preko Google računa ali Facebook profila. S prijavo jim je omogočeno izražanje mnenj ter odpiranje novih tem.

Več o Otroškem parlamentu: https://www.zpms.si/programi/otroski-parlamenti/

Več o spletni platformi OPIN.ME:  https://opin.me/sl/

Pri projektu nas medijsko podpirajo: Časoris, Izodrom in Hudo!.

Ostanite zdravi in pazite drug na drugega.

S spoštovanjem,  Zveza prijateljev mladine Slovenije

 

 

Uporaba platforme OPIN.ME je del aktivnosti projekta “Povezani prijatelji”, ki ga v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije nevladnih organizacij in prostovoljstva podpira Ministrstvo za javno upravo.