Mladi raziskovalci zgodovine

logo_mladi_zgodovinarji

RAZISKOVALNA TEMA V ŠOLSKEM LETU 2023/24:

»KULTURA JE IZRAZ NAJBOLJŠEGA V DRUŽBI« Kulturna ustvarjalnost v mojem kraju

V Vitanju je 29. maja 2024 potekalo že 55. srečanje mladih raziskovalcev zgodovine, kjer je sodelovalo več kot 110 mentorjev in mladih raziskovalcev. Letošnja tema je bila “KULTURA JE IZRAZ NAJBOLJŠEGA V DRUŽBI – Kulturna ustvarjalnost v mojem kraju”. Srečanje je potekalo v Centru Noordung, kjer sta udeležence pozdravili predsednica komisije mag. Marjetka Balkovec Debevec in direktorica centra Nežika Pavlič Brečko. Program je vključeval predstavitve raziskovalnih nalog, podelitev 20 zlatih in 4 srebrnih priznanj ter glasbeni nastop Tinkare Fortuna. Zaključni del prireditve je povezala Darja Groznik, predsednica ZPMS, ki je poudarila pomen raziskovanja zgodovine za mlade. Mlade raziskovalce je nagovoril tudi župan Občine Vitanje, mag. Andraž Pogorevc.

Z veseljem napovedujemo, da bo tema za raziskovalno leto 2024/25 “Sobivanje človeka in živali skozi čas”.

Celotne fotografije z dogodka, si lahko ogledate s klikom na povezavi GALERIJA.

Pozivamo vas, da si ogledate Zbornik Mladi raziskovalci zgodovine – »KULTURA JE IZRAZ NAJBOLJŠEGA V DRUŽBI« Kulturna ustvarjalnost v mojem kraju

Vabili smo Vas na seminar za mentorje zgodovinskih krožkov, ki je potekal v sredo, 25. oktobra 2023, v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Naslov letošnje raziskovalne teme je bil »KULTURA JE IZRAZ NAJBOLJŠEGA V DRUŽBI« – Kulturna ustvarjalnost v mojem kraju. Na seminarju so predavali mag. Marjetka Balkovec Debevec, dr. Aleš Gabrič, dr. Tomaž Simetinger, dr. Branko Šuštar, mag. Silva Karim, Nataša Kokošinek, Slavko Pregl in Jože Prah. Izdali smo tudi zbornik znanstvenih in strokovnih prispevkov za mentorje zgodovinskih krožkov, ki ste ga prejeli na seminarju.


RAZISKOVALNA TEMA V ŠOLSKEM LETU 2022/23:

V torek, 30. maja 2023 je v Športnem centru Stožice v Ljubljani potekalo 54. državno srečanje mladih raziskovalcev zgodovine na temo ŠPORT SKOZI ČAS.

Dogodka se je udeležilo 130 učencev, njihovih mentorjev iz vse Slovenije, na srečanju pa so se nam pridružili tudi člani Komisije za delo zgodovinskih krožkov.
V dopoldanskem času je potekal ogled Športnega centra Stožice, v popoldanskem času pa je potekala podelitev zasluženih priznanj z nastopom NIPKETA.

Mladi raziskovalci zgodovine so nas navdušili s svojimi predstavitvenimi pitchi in del njihove energije prenašamo skozi video>>.

Fotografije v GALERIJI 

 

 

 

 

 


13. junija 2022 smo se družili v Muzeju Velenje na 53. srečanju Mladih raziskovalcev zgodovine.

Komisija za delo zgodovinskih krožkov pri ZPMS je ocenila 21 raziskovalnih nalog, ki jih pripravilo 131 učencev pod mentorstvom 26 učiteljev. Podelili smo 14 zlatih priznanj in 7 srebrnih.

Kako smo se imeli lahko preberete TUKAJ. Fotografije dogodka. 

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije smo bili na izobraževanju mentorjev zgodovinskih krožkov. Poglejte VIDEO.

Fotograf Aljoša Videtič nas je ujel v objektiv, album fotografij.

Zahvaljujemo se za dr. Nadji Terčon za uspešno vodenje Komisije za delo zgodovinskih krožkov pri ZPMS, ki je zaključila dvoletni mandat in pozdravljamo novo predsednico Komisije mag. Marjetko Balkovec Debevec, ki bo poskrbela za nemoteno delovanje programa za naslednji dve leti.

————————————————–

22. junija 2021 je v Vili Podrožnik potekala slavnostna zaključna prireditev programa Mladi raziskovalci zgodovine, v sklopu katerega so na pobudo predsednika RS Boruta Pahorja mladi zgodovinarji v šolskem letu 2020/2021 raziskovali na temo Osamosvajanje Slovenije in dogajanje v mojem kraju. 

Prispevek v celoti preberite TUKAJ.

Fotografije iz dogodka si lahko ogledate TUKAJ.

Utrip v gibljivi sliki si lahko ogledate TUKAJ.

Nagovori:

Predsednik RS Borut Pahor – NAGOVOR
Predsednica ZPMS Darja Groznik – NAGOVOR
Predsednica Komisije za delo zgodovinskih krožkov dr. Nadja Terčon – NAGOVOR

Na prireditvi se je zbralo več kot 120 učenk in učencev ter njihovih mentoric in mentorjev iz vse Slovenije, katerim sta predsednik Pahor, častni pokrovitelj programa v šolskem letu 2020/2021, in dr. Nadja Terčon, predsednica Komisije za delo zgodovinskih krožkov pri ZPMS, podelila priznanja za njihovo raziskovalno delo in zaključne naloge; zbrane pa je uvodoma pozdravila predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik.

Borut Pahor, predsednik RS, podelil priznanja mladim raziskovalcem in se zahvalil Komisiji za delo zgodovinskih krožkov

»Zgodovina je zelo intrigantna, zanimiva veda, ko veliko izvemo o naši preteklosti, se pravzaprav učimo o naši prihodnosti, nič ne vemo, kaj se bo zgodilo, vendar iz zgodovine lahko slutimo nekatere stvari,« je uvodoma dejal predsednik Pahor, ob tem pa izpostavil tudi delo Komisije: »Zaradi vseh vaših pomembnih poslanstev, ki jih opravljate, sem se odločil, da vročim zahvalo Komisiji za delo zgodovinskih krožkov v okviru programa Mladi raziskovalci zgodovine pri Zveze prijateljev mladine Slovenije za pomembno vlogo pri navduševanju mladih za spoznavanje naše domovine in njene zgodovine.«

 

 

 

 

ZBORNIKI PRETEKLIH LET

POKLANJAMO zbornike preteklih let, naročite jih lahko TUKAJ.

ZBORNIK z naslovom Šport skozi čas

ZBORNIK z naslovom Snaga k zdravju pomaga – NALEZLJIVE BOLEZNI V PRETEKLOSTI IN SPOPAD Z NJIMI 

ZBORNIK z naslovom – OSAMOSVAJANJE SLOVENIJE IN DOGAJANJE V MOJEM KRAJU 

ZBORNIK z naslovom – POKLICI V PRETEKLOSTI

——————————————-

O PROGRAMU MLADI RAZISKOVALCI ZGODOVINE 

Že od leta 1969 kontinuirano poteka usposabljanje mladine v raziskovanju lokalne preteklosti, ki ga pod okriljem ZPMS strokovno vodi Komisija za delo zgodovinskih krožkov na osnovnih šolah po vsej Sloveniji.

Cilj raziskovalnih nalog

14-15 letni otroci so pod dobrim mentorskim vodstvom sposobni izpeljati zelo kakovostne raziskave, ki z arhiviranjem končnih izdelkov v Slovenskem šolskem muzeju in na šolah ohranjajo trajno vrednost z zbranim in na ta način ohranjenim gradivom na nacionalni in na lokalni ravni.
Pridobijo si neposredne izkušnje z metodami terenskega dela, iskanja informacij po arhivih, knjižnicah, na internetu, z intervjuji in z razvrščanjem zbranega po pomembnosti ter z oblikovanjem pregledne, končne pisne predstavitve rezultatov.

Nova zlata pravila 2019_20

Delo komisije

Komisija je sestavljena iz 17 članov in članic. Vsi so univerzitetno usposobljeni zgodovinarji, etnologi in podobni profesionalci, zaposleni na raziskovalnih inštitutih, v muzejih in arhivih.
Delo komisije je prostovoljno. Na vsakoletni razpis ZPMS, za katerega komisija vsako leto določi drugo raziskovalno temo, se v zadnjih letih redno prijavi in sodeluje približno 30 zgodovinskih krožkov na osnovnih šolah.
Komisija pripravi vsako jesen za mentorje zgodovinskih krožkov celodnevni izobraževalni seminar s pogodbeno sodelujočimi najboljšimi strokovnjaki za razpisano raziskovalno temo. Raziskava v vsakem lokalnem okolju poteka do konca marca, ko morajo krožki poslati pisne elaborate o raziskavi na ZPMS. Aprila komisija prispele raziskave ocenjuje, maja pa pripravi zaključno srečanje. Tu sodelujoči učenci svojo raziskavo predstavijo drugim in njene rezultate zagovarjajo pred komisijo.
Po predstavitvi in zagovoru komisija oblikuje končne ocene, podeli priznanja (bronasto, srebrno ali zlato) in organizira glede na raziskovalno temo primeren ogled določenih zanimivosti.

Sponzor izobraževalnega programa Mladi raziskovalci zgodovine je Lek, član skupine Sandoz.

Kot pravna oseba lahko program podprete preko donatorske pogodbe.

Kot fizična oseba lahko program podprete z nakazilom na spodnje podatke.

Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 6100 0000 3512 232
Sklic: SI00 784009
Namen: MLADI RAZISKOVALCI ZGODOVINE

Izjava donatorja Vaše osebne podatke bomo obdelali za namen evidentiranja donacije. Na naslov naveden na UPN nalogu vas bo ZPMS največ trikrat letno povabila k oddaji donacije na podlagi našega zakonitega interesa (6.1.f GDPR). V primeru, da ne želite prejemati takih povabil, nam to prosim sporočite na info@zpms.si. Več o varstvu osebnih podatkov si lahko preberete v naši Politiki zasebnosti na https://www.zpms.si/politika-zasebnosti/.