V Vitanju je 29. maja 2024 potekalo že 55. srečanje mladih raziskovalcev zgodovine, na katerem je sodelovalo več kot 110 mentorjev in mladih raziskovalcev.

Letošnja raziskovalna tema, ki so jo mladi raziskovali je bila KULTURA JE IZRAZ NAJBOLJŠEGA V DRUŽBI – Kulturna ustvarjalnost v mojem kraju.

Srečanje je potekalo v Centru Noordung, kjer je udeležence najprej pozdravila predsednica Komisije za delo zgodovinskih krožkov ZPMS, mag. Marjetka Balkovec Debevec:

Letošnje srečanje mladih raziskovalcev zgodovine je dvakrat odlično, tudi zato, ker se ponaša kar z dvema peticama, gre namreč za 55. državno srečanje mladih raziskovalcev zgodovine pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije. In zato, ker so mladi zgodovinarji pod vodstvom mentoric in mentorjev izdelali zanimive raziskovalne naloge na temo Kultura je izraz najboljšega v družbi – Kulturna ustvarjalnost v mojem kraju. Kulturno oblikovanje vsakega posameznika se začne v domačem okolju, kar v svojih raziskavah ugotavljajo tudi mladi raziskovalci. Njihovo raziskovanje je prineslo nova dragocena spoznanja o kulturni dejavnosti domačega kraja v preteklosti. Ker je raznoliko in brezmejno polje kulture, so tudi raziskovalne naloge vsebinsko zelo raznolike. Vznemirljiv, zahteven in hkrati navdihujoč je tudi vstop v svet raziskovanja. Mladim osnovnošolskim raziskovalcem ni bilo enostavno zagristi v kislo jabolko pri različnih izzivih raziskovalnega dela, se soočiti z natančnim delom pri navajanju virov in drugih strokovnih postopkih. Zato je rezultat skupnega dela, po premaganih naporih in ob novih spoznanjih, neprecenljiv.

Tudi direktorica Centra Noordung, Nežika Pavlič Brečko je pozdravila mlade raziskovalce zgodovine in jih povabila naj raziskujejo tudi tako, da si ogledajo razstavo ter se preizkusijo v virtualnih doživetjih Centra.

Program se je nadaljeval s kratkimi predstavitvami raziskovalnih nalog, pri čemer so bili učenci povabljeni na oder, kjer so svoje raziskave tudi predstavili.

Podelili smo 20 zlatih priznanj in 4 srebrna priznanja

Zaključni del prireditve s podelitvijo priznanj je povezala Darja Groznik, predsednica ZPMS, ki je nagovorila mlade: “Raziskovanje zgodovine je za mlade izjemno pomembno, saj jim omogoča razumevanje preteklosti in njenega vpliva na sedanjost ter prihodnost. Skozi to pridobijo dragocene veščine kritičnega mišljenja, analize in interpretacije podatkov, kar je ključno za vašo osebno in akademsko rast. Poleg tega vam omogoča boljše razumevanje kulturnih, družbenih in političnih kontekstov, kar prispeva k bolj ozaveščenemu in strpnemu pogledu na svet. Mladi raziskovalci skozi takšne projekte razvijate tudi pomembne raziskovalne metode in etične pristope, ki so ključni za vaše nadaljnje izobraževanje in poklicno pot.

Izredno smo veseli in ponosni, da ste si za današnji dogodek izbrali prav Center Noordung in Vitanje. Center Noordung je potencial, ki nas navdihuje z vesoljsko tematiko, kjer ima raziskovanje neskončen pomen. Zveza društva prijateljev mladine Slovenije je dogodek organizirala v prostoru, kjer je idej neskončno in kjer človeška ideologija in razmišljanja nimajo okrnjenega prostora. Vsem mladim raziskovalcem čestitam ob njihovih dosežkih, ob njihovi promociji bogate kulturne dediščine in neokrnjenem raziskovanju, ki daje človeškemu znanju dodatno obogatitev,” je povedal župan Občine Vitanje, Andraž Pogorevc, mag.

Zaključek prireditve je bil navdušujoč glasbeni nastop Tinkare Fortuna, ki je s posebno plesno animacijo dvignila mlade s stolov, da so vsi skupaj zaplesali in zapeli.

Tema za raziskovalno leto 2024/25

Z veseljem napovedujemo, da bo tema za raziskovalno leto 2024/25 “Sobivanje človeka in živali skozi čas”.