Medvrstniško nasilje je prisotno bolj, kot si drznemo pomisliti. Zato sta Head&Shoulders in TOM telefon® skupaj stopila v akcijo. Kampanja #zRamoObRami nas nagovarja, da zaustavimo medvrstniško nasilje. Pomaga lahko vsak, z aktivnim udejstvovanjem ali z nakupom izdelkov Head&Shoulders, saj znamka delež vsakega nakupa nameni donaciji za TOM telefon®.

V šoli, za domačim blokom, v zadnjih časih pa vse bolj pogosto tudi na spletu, mladostniki so iz dneva v dan izpostavljeni zmerjanju, žalitvam, obrekovanju in tudi fizičnemu nasilju med vrstniki. To lahko pusti težke duševne posledice. Mladi postanejo vse bolj zaprti vase, negotovi, razdražljivi, neodobravanje vrstnikov pa pusti trajni pečat, da niso vredni ljubezni, uspeha ali sreče.

Že morda na videz nepomembne stvari, odraslemu človeku povsem običajne, kot so nekaj kilogramov preveč, centimeter premalo ali morda prhljaj, lahko sprožijo val opazk in posmehovanja, ki se nato le še stopnjuje, tako v glavi posameznikov kot v vrstniški družbi.

»Žal imajo mnogi otroci in mladostniki v medvstniških odnosih tudi izkušnjo nasilja. Kot priče, žrtve ali izvajalci lahko doživljajo zmerjanje, zafrkavanje, namerno izključevanje iz skupine, zavračanje, obrekovanje, sramotenje, krajo, brcanje, spotikanje, pljuvanje, uničevanje stvari, omejevanje, izsiljevanje … V letu 2022 so se otroci in mladostniki na TOM telefon® najpogosteje obračali s težavami in vprašanji, povezanimi z vrstniki, kar predstavlja petino vseh kontaktov na TOM telefon. Od tega je 12 % tistih, ki se na nas obrnejo zaradi medvrstniškega nasilja, « pravi  Tjaša Bertoncelj, vodja Nacionalne mreže Tom telefon®.

Odgovor je pogovor®

 »Kaj naj naredim če sem mali in me žalijo da sem palček«, »Že od vrtca me ne marajo zaradi kodrastih las«, »Sošolci mislijo da lahko komentirajo naša telesa«.  To so le nekatere težave mladih, s katerimi se dnevno obračajo na TOM telefon®. Samo v letu 2022 so prejeli več kot 1.000 klicev mladostnikov v stiski glede prijateljev, sošolcev, vrstnikov.

Svetovalci TOM telefona so tisti, ki stojijo v prvi bojni vrsti, ko pride do medvrstniškega nasilja. Vsak dan anonimno, brezplačno in zaupno pomagajo mladostnikom pri vseh težavah. V pogovorih pogosto zaznajo negotovost, obup in občutek nemoči. Skozi pogovor ponudijo možnost, da otroci in mladostniki odkrito spregovorijo o svojih težavah in se razbremenijo, tako da je na veliko vprašanj odgovor prav pogovor.

#zRamoObRami je lažje

Velik korak v boju proti medvrstniškemu nasilju je, če se lahko o njem odkrito pogovarjamo. Nasilju moč raste, če ostane skrito v glavah žrtev, zato je delovanje projektov kot je TOM telefon® izjemno pomembno. Da bo delovanje lažje in svetovanje še bolj kakovostno, je blagovna znamka Head&Shoulders pripravila  dobrodelni projekt #zRamoObRami, v katerem šteje prav vsak nakup.

Vsak v Sloveniji kupljen izdelek Head&Shoulders od 1. 9. do 30. 9. 2023 pomeni donacijo 0,15 eur  za TOM telefon in boj proti medvrstniškemu nasilju. Cilj je zbrati 6000 € in verjamemo, da bomo s skupnimi močmi, ali bolje rečeno »z ramo ob rami«, to številko dosegli ali celo presegli.

Head&Shoulders je globalna blagovna znamka  šamponov proti prhljaju. Misija blagovne znamke je preprosta – osvoboditi svet prhljaja in obenem vseh stigmatiziranj, tabujev in omejitev, ki jih ta prinaša. Dobrodelna aktivacija v Sloveniji je del širše globalne kampanje, ki od leta 2022 poteka na številnih trgih. Kampanja z globalnim sporočilom »Free the Shoulders« izobražuje, osvešča in opogumlja v odprt pogovor o nasilju med mladimi. Več na: https://www.youtube.com/watch?v=xMG0ywopoIw

TOM telefon® je edini splošni telefon za otroke in mladostnike v Sloveniji, ki že od leta 1990 deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije. Nudi brezplačno, anonimno in zaupno svetovanje na treh kanalih: telefonu, spletni klepetalnici in e-pošti. Vsi svetovalci na TOM telefonu so prostovoljci, ki so se predhodno udeležili izobraževanja in usposabljanja.