Že tradicionalno na zadnji počitniški dan za mariborske otroke poskrbi Zveza prijateljev mladine Maribor (ZPM Maribor) z Neresno olimpijado. Tudi letos se je pridružil Lekov živžav, ki tradicionalno popestri dan in poskrbi, da so doživetja otrok vesela in nepozabna. Lekov živžav je del humanitarnega programa Pomežik soncu®, s katerim želita Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) in farmacevtska družba Lek omogočiti brezplačne počitnice otrokom iz socialno šibkih okolij. Lek je s humanitarnim programom Pomežik soncu tesno povezan že od leta 1999. Vsako leto po zaslugi tega sodelovanja peljemo na nepozabne morske počitnice tudi otroke, ki jim mogoče starši tega ne morejo sami omogočiti. Počitnice so nekaj, kar si zasluži vsak otrok, ne glede na to, iz kakšnega okolja izhaja. Na ta način podpiramo otroke in jim dajemo zagon in pogum za novo šolsko leto, za nove obveznosti. Ob tem pa jim tudi dajemo možnost, da ustvarijo nepozabne spomine, ki jih lahko spremljajo vse življenje.

V letošnjem letu je ZPMS v okviru humanitarnega programa Pomežik soncu® s pomočjo sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij RS ter donacij fizičnih in pravnih oseb zbrala več kot 450.000 €. S 24 organizatorji letovanj bo brezplačno letovalo več kot 820 otrok iz socialno šibkih okolij in 135 otrok s posebnimi potrebami, ki jih bo spremljalo 90 spremljevalcev.

Breda Krašna, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije: »Zelo smo zadovoljni z letošnjim potekom letovanj. Skupne končne številke iz vseh 15 letovišč v tem trenutku še nimamo, vendar smo prepričani, da smo letos odpeljali na letovanja vsaj toliko otrok kot lani. Smo pa v zadnjih dveh tednih avgusta omogočili letovanje tudi otrokom iz poplavljenih območij. V preteklem tednu so bili otroci v Taboru Mojca v Dolenjskih Toplicah in v Triglavski roži v Trenti, trenutno pa zaključujejo letovanje otroci iz občine Prevalje, ki so uživali v Otroškem letovišču v Pacugu.« Dodala je, da je program Pomežik soncu® vedno bolj prepoznan v širši družbi ter da jo veseli, da lahko našim društvom in zvezam finančno pomagamo, da odpeljejo vedno več otrok na letovanja.

V letošnjem poletju je ZPM Maribor izpeljala 8 izmen letovanj v Poreču in na Pohorju, ki se jih je udeležilo 1.790 otrok, med njimi 280 brezplačno. V programu v Mariboru so izpeljali več kot 320 dejavnosti, ki jih je obiskovalo okoli 650 različnih otrok in mladostnikov, zabeležili pa so več kot 11.500 obiskov. Tematski in celodnevni izleti, likovne delavnice, igralnice, tematske delavnice za otroke, počitniško varstvo, tematske delavnice, soba pobega in program na Pohorju za mladostnike – raznolik, poučen in zabavni program je bil otrokom in mladim na voljo 53 počitniških dni. Nina Babič, predsednica ZPM Maribor je ob tem poudarila: » Seveda ne moremo mimo naših prostovoljcev, ki prihajajo v večini iz našega okolja, ampak tudi iz različnih delov Slovenije. Brez njih bi bila izvedba vseh programov nemogoča. Svojo srčnost, znanje, izkušnje, energijo in sposobnosti podarijo mladim in utrjujejo vrednote, ki dajejo upanje. Ob nekaterih pripombah staršev, ki so v množici odnosov, seveda, razumljive, se je največ staršev odzvalo s priznanjem tako prostovoljcem kot organizaciji, saj skupaj premagujemo izzive časa in okoliščin ter dokazujemo, da so otroci in mladostniki še vedno vredni zaupanja, druženje z vrstniki pa je neprecenljiv poligon nabiranja življenjskih izkušenj. Hvaležna sem vsem, ki so del naše zgodbe. «