Pomežik soncu® je akcija, s katero želimo pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije čim večjemu številu otrok zagotoviti brezplačne počitnice. Program praznuje že 23 let in v letošnjem letu bo z našimi organizatorji letovalo skupno vsaj 13.000 otrok. In kje letujejo vsi ti otroci – v 15 počitniških destinacijah, ki so polno zasedene.

Letovanja izvajajo naše Članice (društva in zveze) – organizatorji in izvajalci letovanj. Otroci lahko letujejo v 15 počitniških domovih, sedem jih je v Sloveniji, osem na Hrvaškem: Dolenjske Toplice, Pacug, Piran, Pohorje, Zgornje Gorje, Trenta, Kranjska Gora, Baška, Zambratija, Nerezine, Novigrad, Poreč Virc, Poreč Špadiči, Savudrija in Umag.

V lanskem letu je bilo na brezplačnih počitnicah več kot 3.089 otrok. Skupno, v vseh kapacitetah naših organizatorjev in izvajalcev letovanj, pa je počitnikovalo 10.414 otrok. Za leto 2022 bomo končne številke iz vseh 15 letovišč imeli jeseni, glede na zanimanje pa ocenjujemo, da bo tako skupno število otrok kot tudi število otrok, ki letujejo brezplačno, višje od lanskega.

Letos junija smo iz našega humanitarnega programa Pomežik soncu® in iz sredstev, ki smo jih prejeli na razpisu FIHO, našim organizatorjem in izvajalcem letovanj na internem razpisu razdelili 338.847,00 €, in sicer za letovanje vsaj 1000 otrok iz socialno ogroženih družin ter za otroke s posebnimi potrebami in njihove spremljevalce. Končna številka bo tudi pri sredstvih za te otroke na koncu višja.

Temeljno vodilo naših letovanj je, da z vključujočim oblikovanjem skupin zmanjšujemo socialno izključenost otrok iz socialno ogroženih družin (povprečno 10,5 % vseh otrok živi v družinah, ki si počitnic ne morejo privoščiti) in tudi otrok s posebnimi potrebami (lansko leto so z nami letovali 103 otroci in 45 njihovih spremljevalcev).

Skupine otrok, ki letujejo, so mešane: skupaj letujejo otroci, ki so na letovanju samoplačniško, otroci, ki letujejo subvencionirano, otroci, ki letujejo brezplačno, otroci s posebnimi potrebami, katerim pomagajo njihovi spremljevalci, in otroci, ki se udeležujejo zdravstvenega letovanja.

Letos smo letovanja omogočili tudi otrokom, ki so se k nam zatekli pred vojno v Ukrajini. Na letovanje bo do konca poletja odšlo več kot 200 ukrajinskih otrok.    

»Pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije opažamo, da prihaja do porasta povpraševanja po letovanjih, to pripisujemo epidemiji, ki je otroke držala doma. V letu 2020 in 2021 smo sicer peljali otroke na letovanje, vendar v veliko manjšem obsegu zaradi vseh omejitev (manjše skupine, problemi pri prehodu meje,…). Socialna distanca in šolanje na daljavo sta na otrocih pustila posledice, s katerimi se soočajo še danes. Nekateri se zapirajo vase in o tem težko spregovorijo, zato se starši odločajo za letovanja, ki so znana po brezskrbnem druženju in vzpostavljanju novih socialnih stikov. To bo otrokom pomagalo pri preseganju duševnih stisk«, pove Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije.

 

Ponosni smo na naš program, ki že 23. leto zapored omogoča počitnice otrokom. Hvala vsem, ki nas podpirate pri delu in pri naših prizadevanjih.

Pri zbiranju sredstev nam lahko vedno pomagate. Pošljite SMS s ključno besedo POMEZIK5 na 1919 in prispevali boste 5 EUR. Sredstva nam lahko tudi nakažete:

  • TRR: SI56 0400 1004 9903 191
  • NAMEN: POMEŽIK SONCU
  • SKLIC: SI0012-245012
  • NASLOV: Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
  • KODA NAMENA: CHAR

Omogočimo počitnice vsem otrokom!

S spoštovanjem, Zveza prijateljev mladine Slovenije