Pomoč študentom prizadetim v ukrajinski krizi

z Univerzo v Ljubljani z dobrodelno akcijo SRČNA UL

Po izjemno uspešni prvi akciji Srčna UL smo se z Univerzo v Ljubljani (UL) v luči ukrajinske krize odločili, da bo tokratna, druga akcija namenjena pomoči študentkam in študentom s prizadetih območij, ki študirajo na UL. Pomagati je mogoče s kratkim telefonskim sporočilom na številko 1919 s ključno besedo SRCNAUL5 (prispevek 5 EUR) ali SRCNAUL10 (prispevek 10 EUR). Sredstva se lahko nakaže tudi na transakcijski račun ZPMS ali s sklenitvijo donatorske pogodbe. Več informacij je na voljo na spletni strani srcna.uni-lj.si.

Sicer pa je mogoče pomagati vsem otrokom, beguncem iz Ukrajine, in sicer z donacijo na TRR račun. Podatki za nakazilo:

  • NASLOV: ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE SLOVENIJE, DIMIČEVA ULICA 9, 1000 LJUBLJANA
  • SKLIC: 00 07-245019
  • KODA NAMENA: CHAR
  • TRR: SI56 0310 6100 1018 757
  • NAMEN: ZA BEGUNSKE OTROKE IZ UKRAJINE

Študentke in študenti s prizadetih območij so se znašli v hudi stiski; mnogi so odrezani od družin in prijateljev, komunikacija in finančna pomoč sta vse bolj oteženi. »Našim študentkam in študentom s kriznih območij bomo priskočili na pomoč na več načinov. Vesel sem, da bomo znova sodelovali z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in z akcijo Srčna UL poskrbeli za finančno in materialno pomoč prizadetim. Poleg tega bo med drugim naša psihosocialna svetovalnica študentkam in študentom nudila psihološko pomoč, v sodelovanju s pristojnimi državnimi organi iščemo rešitve za ureditev finančnega in pravnega statusa prizadetih študentk in študentov ter po potrebi njihovih družin,« pravi rektor UL prof. dr. Gregor Majdič.

»Spominjam se svojega študentskega življenja, zame je bilo to eno lepših obdobij v mojem življenju. Iz domačega in znanega okolja sem bila postavljena pred množico neznanih izkušenj. Ta preskok življenjskega ritma se mi je zdel res velik, le predstavljam si lahko, kako velik je šele, če študiraš daleč od doma. Druga kultura, jezik, navade … to so vedno veliki izzivi ne glede na starost. Je pa zagotovo bistvena razlika, ali se kot študent lahko ukvarjaš s študijem in si po dolgem predavanju s prijatelji privoščiš kosilo ali pa te ob tem skrbi, če boš imel dovolj denarja za bivanje, hrano in študijsko gradivo. Ukrajinski študenti pa se ne le sprašujejo, če bodo imeli dovolj denarja, skrbi jih, če bodo denar sploh imeli, saj so ostali na nek način odrezani od doma in podpore družine. Njihove misli zdaj zagotovo niso pri knjigah, ampak pri družinah, katerih prihodnost je negotova, in pri lastnem preživetju. Težko je spremljati nastalo situacijo, ki je doletela Ukrajino, in zavedamo se, da so ukrajinski študenti v resnično hudih stiskah. Vendar aktivacija Univerze v Ljubljani me navdaja z občutkom upanja in moči. Vesela sem, da ne čakamo na čudeže, ampak ukrepamo – skupaj! Resnično upam, da bomo lahko stiske ukrajinskih študentov čim bolj omilili in da bo vse skupaj čim prej za njimi,« pa dodaja generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna.

Vsi, ki želijo pomagati, lahko to naredijo s poslanim kratkim telefonskim sporočilom na številko 1919 s ključno besedo SRCNAUL5 (prispevek 5 EUR) ali SRCNAUL10 (prispevek 10 EUR). Sredstva je možno nakazati tudi na transakcijski račun ZPMS ali s sklenitvijo donatorske pogodbe. Več informacij je na voljo na spletni strani srcna.uni-lj.si.

S spoštovanjem.

Zveza prijateljev mladine Slovenije in Univerza v Ljubljani