Ringaraja.net ob dvajseti obletnici portala in svetovnem dnevu oživljanja podarja 1.000 tečajev prve pomoči in oživljanja otrok »Naj srček bije« družinam v stiski

»Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije smo veseli donacije spletnih tečajev prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok. Zavedamo se, kako pomembna je izobrazba staršev, dedkov, babic, vzgojiteljev, učiteljev in vseh, ki imajo stik z otroki in mladostniki na tem področju. Tečaj Naj srček bije bo omogočal 1.000 družinam, ki si tečaja sicer ne bi mogle privoščiti, da bodo lahko hitreje in učinkovito pomagale pri akutnem zdravstvenem stanju njihovih otrok. Tečaje bomo razdelili družinam iz različnih koncev Slovenije, pri tem pa nam bodo pomagale naše lokalne zveze in društva prijateljev mladine,« je povedala Breda Krašna, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki je zbrala družine, prejemnice tečajev.

Ringaraja.net že od vsega začetka predstavlja vez med starši in aktualnimi vsebinami, s katerimi se sooči vsak novopečeni starš. V tem čudovitem, vendar vprašanj polnem obdobju, ki ga imenujemo starševstvo, je Ringaraja.net tisto stičišče, ki staršem nudi oporo v vseh obdobjih – ko novo življenje nastaja in se oblikuje v celovito osebnost. Portal se je v svojih dvajsetih letih delovanja od začetka, ko so se na tem mestu spontano začeli združevati starši, oblikoval v osrednje spletno mesto za nosečnice in starše, na katerem nudijo strokovne vsebine, povezane z družino, nasvete strokovnjakov in forum, kjer si starši in bodoči starši izmenjujejo izkušnje. Znanja željni obiskovalci Ringaraje si lahko ogledajo kopico raznolikih vsebin, spremljajo svoj nosečniški koledar in potek otrokovega razvoja, najdejo poučne e-tečaje za starše, vsak mesec pa jih pričakajo tudi bogati darilni paketi za nosečnice, starše in otroke.

1.000 spletnih tečajev prve pomoči in oživljanja Naj srček bije

Ob dvajseti obletnici pa je Ringaraja s pomočjo svoje dobrodelne ustanove DANU Filantropije, spletne šole za starše SkrbenStarš.si in srčnih podpornikov razdelila kar 1.000 spletnih tečajev prve pomoči in oživljanja Naj srček bije. Starši otrok iz socialno ogroženih družin pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije in starši otrok z redkimi boleznimi iz društva Viljem Julijan bodo tako odslej bogatejši za neprecenljivo znanje, ki rešuje življenja. Dvajseta obletnica portala Ringaraja.net pa sovpada tudi z že devetim Evropskim dnem oživljanja, ki ga obeležujemo 16. oktobra. »Kot osrednji slovenski portal za starše se čutimo odgovorne in dolžne ozaveščati o tako pomembni tematiki, ki je pri nas pogosto spregledana. Prve pomoči in postopkov oživljanja se praviloma učimo le enkrat v življenju – ko opravljamo vozniški izpit. Vrtci, šole in šole za starše so to znanje v obveznih programih popolnoma zanemarile. V kritičnih situacijah pa je velikokrat za izid za otroka odločilno to, ali zna prvi posredovalec pravilno odreagirati. Danes bi se radi zahvalili srčnim podpornikom in družbeno odgovornim podjetjem – Zavarovalnici Triglav d.d., podjetju Akrapovič d.d. in blagovni znamki Aptaclub, ki so podprli našo akcijo in omogočili enak dostop do tega pomembnega znanja tudi deprivilegiranim družinam,« se je ob slavnostni predaji tečajev zahvalila mag. Andreja Kočar Pečnik, direktorica portala Ringaraja.net.

Podelitev tako velikega števila tečajev pa ne bi bila mogoča, če je ne bi podprli tudi srčni pokrovitelji.

“V poslanstvu Zavarovalnice Triglav »Ustvarjamo varnejšo prihodnost« se prepletata tako obljuba, o tem, da strankam stojimo ob strani ob nesrečnih pripetljajih, kot tudi skrb za ozaveščanje širše javnosti o pomenu preventivnega ravnanja na najrazličnejših področjih življenja. Ob tem verjamemo, da znanje in opremljenost s pravimi informacijami lahko preprečita marsikatero nevšečnost, ko ju uporabimo v praksi. Zato smo z veseljem podprli akcijo Naj srček bije, v kateri bodo družine lahko obiskale tečaj prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja najranljivejših članov naše družbe – otrok – ter tako nudile pravočasno in pravilno prvo pomoč, ki rešuje življenja,” je povedala Agata Šimenc iz Zavarovalnice Triglav.

Akciji se je pridružilo tudi podjetje Akrapovič d.d., kjer verjamejo da »je vsako življenje dragoceno, še zlasti pa to velja za naše najmlajše, ki jih brezmejna radovednost žene v pogumno odkrivanje sveta, zato smo se kot družbeno odgovorno podjetje z veseljem pridružili akciji Naj srček bije ter podprli tečaj prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja otrok. S pomočjo podjetja Akrapovič bo tečaj lahko opravilo tisoč socialno šibkejših družin, dodali pa ga bomo tudi paketu, ki ga naši zaposleni prejmejo ob rojstvu otroka,« je njihovo podporo utemeljil Uroš Rosa, izvršni direktor v podjetju Akrapovič d. d..

Tudi pri Aptaclubu, ki že 30  let podpira slovenske starše skozi vse faze otrokovega razvoja, so podprli projekt Naj Srček Bije, saj želijo »… omogočiti pridobivanje znanja za reševanje življenj najmlajših tudi staršem in skrbnikom, ki si to zaradi socialne stiske težko privoščijo. Ko pridemo v situacijo in uspemo s pravilnimi postopki sočloveku pomagati ohraniti življenje, nas je srečnih več in ne samo dva.« je povedala Rebeka Mahorič, vodja programa Danone Nutricia ELN Baby Food Slovenija.

Več o tečaju Naj srček bije si lahko ogledate na povezavi. Na slavnostnem dogodku so spregovorili tudi dr. Jaka Lindič, ustanovitelj Ringaraja.net in predsednik DANU Filantropije, dobrodelne ustanove, ki na pobudo Pediatrične klinike v Ljubljani že celo desetletje usposablja pedagoške delavce za prvo pomoč in oživljanje otrok, Simona Korenčan, dr. med., mama, zdravnica in avtorica tečaja Naj srček bije ter Gregor Bezenšek, oče Viljema Julijana in ustanovitelj Društva Viljem Julijan, ki je tudi glasbenik z umetniškim imenom SoulGreg Artist. Vse izjave iz predaje so na voljo na povezavi.