Evropa v šoli (EVŠ) je natečaj pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), ki vsako leto pritegne široko mrežo osnovnih in srednjih šol. Glede na to, da so v tem šolskem letu mladi več mesecev preživeli doma, smo izjemno veseli, da je kljub vsemu sodelovalo kar 125 šol in 5913 učencev in dijakov iz vse Slovenije.

EVŠ zajema ustvarjanje na izbrano tematiko na različnih področjih: literarnem, likovnem, fotografskem, video področju in celo izdelovanju internetnih strani. Tema je zadnja leta povezana s cilji trajnostnega razvoja, letos je to 12. cilj: odgovorna poraba in proizvodnja. Natečaj je zato naslovljen »Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga.« Natečaj je razdeljen tudi po starostnih skupinah (1., 2., 3. triada in srednja šola), znotraj katerih so za posamezno vrsto natečaja nato izbrani nagrajenci. ZPMS že več kot 20 let vodi natečaj, saj preko njega mladi ustvarjalno razmišljajo o družbenih problemih, s katerimi se spopadamo doma in po svetu, kritično in samostojno razmišljajo o pomembnih temah.

Predsednica ZPMS Darja Groznik je o letošnji temi povedala, da »ta naslov in pregovor postaja vse bolj aktualen, še posebej v času epidemije. Kruh je simbol hrane, je vsakodnevno živilo. Pomembno je imeti odnos do hrane, ki še ne sodi v smeti.«

»Z veseljem sem pregledovala izdelke, ki so prispeli na natečaj. Dotaknila so se me globoka sporočila in razumevanje, da nam dobrine – tudi hrana – niso podarjene. Da je za njimi delo pridnih rok in jih je zato potrebno ceniti in spoštovati,« dodaja Nataša Adlešič Barba, predsednica Nacionalnega odbora za natečaj Evropa v šoli.

Ker je tudi letos onemogočena organizacija zaključne prireditve v Festivalni dvorani, smo se povezali s simpatičnimi Joker Out in za vas skupaj pripravili kratek in prijeten program.

Pridružite se nam jutri, torej v petek, 14. maja ob 19. uri na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=ELcxMMsQNNA.

Ponovno čestitke vsem nagrajencem; izdelke si lahko ogledate na povezavi.