Življenje s Covid-19 kot ga vidimo in doživljamo otroci

Ljubljana, 10. december 2020: Otroci so danes izvedli prvo virtualno novinarsko konferenco otrok v Sloveniji z naslovom »Življenje s COVID-19 kot ga vidimo in doživljamo otroci«.

Danes obeležujemo Svetovni dan človekovih pravic, ki jih opredeljuje Splošna deklaracija človekovih pravic, sprejeta 10. decembra leta 1948 v Parizu. Otrokove pravice so del človekovih pravic in pravica otrok do participacije je ena od pomembnejših, ki jih zagovarjamo. Otrokom omogoča razvoj enakovredne vloge v družbi. Zato smo na tako pomemben dan dali besedo le otrokom.

Sodelujoči otroci Val, Alma, Maksimilijan in Anže so zastopali mnenje 75 otrok iz različnih koncev Slovenije, ki so sredi novembra sodelovali v širšem virtualnem srečanju in razpravi o življenju v času COVID-19 kot ga doživljajo sami. Povzetki razprave so bila izhodišča za oblikovanje vsebine današnje novinarske konference. Otroci so podali naslednja sporočila:

Sporočilo otrokom in vrstnikom

Prehod v virtualne učilnice je bil tako za otroke kot učitelje v prvem valu epidemije COVID-19 težji kot v drugem, jesenskem valu. V drugem valu je bilo več časa za pripravo in organizacijo. Otrokom in vrstnikom predlagajo vzpostavitev urnika, kar jim omogoča, da imajo čas tudi za ukvarjanje s hobiji, domačimi živalmi in druženje z najbližjimi. Sovrstnike so spodbudili, naj kljub temu, da je težko in pogrešajo svoje prijatelje in člane širše družine, zdržijo in spoštujejo ukrepe. Večkrat naj pokličejo svoje prijatelje in vse, ki so jim blizu ter se z njimi pogovarjajo. »Tako vam bo lažje in bo vse hitreje minilo.« izpostavljajo otroci. Ostalim otrokom pa sporočajo: »Niste sami!«.

Sporočilo staršem in družini

Otroci želijo staršem in družini sporočiti, da je njihovo duševno zdravje zelo pomembno. Soglasni so, da se je njihova raven stresa v času epidemije močno povišala. Velik del stresa predstavljajo šolske obveznosti, dodatno pa ga povzroča tudi pritisk staršev. Pozvali so k večji strpnosti in slišanosti s strani staršev. Duševne motnje otrok niso tabu tema, starše bi bilo potrebno o tem ozaveščati. Izpostavili so, da razumejo, da so tudi starši zaradi trenutne situacije zelo obremenjeni. Zato jih vabijo, da se skupaj z otroki poskusijo umiriti in sprostiti. Izpostavili so tudi pozitiven vidik trenutnega obdobja: to je čas za zbliževanje in krepitev odnosov v družini. Sporočilo staršem in družini je: »Mladi smo zelo hvaležni in cenimo trud, ki ga starši vlagate v nas. Hvaležni smo za podporo in pomoč, ki nam jo izkazujete. Čeprav vam tega ne povemo pogosto, vedite, da vas imamo neizmerno radi. Potrudimo se vsi skupaj, kmalu bo vsega konec.«.

Sporočilo učiteljem

Otroci so najprej izpostavili pozitivne vidike šolanja na daljavo. Eden izmed njih je, da prihranijo čas, ker se jim ni treba voziti v šolo in domov. Med ocenjevanjem so bolj sproščeni. S časom lahko bolj prosto razpolagajo, zaradi česar postajajo bolj kreativni in odkrivajo nova področja zanimanja. Vendar pa domače okolje prinaša tudi motnje pouka s strani družinskih članov. Učenci si želijo več razumevanja glede tehničnih pogojev za izvedbo pouka na daljavo s strani nekaterih učiteljev. Celodnevna uporaba računalnika jih zelo utruja. Pohvalili so boljšo pripravljenost šol v drugem valu v primerjavi s prvim. Kljub temu se kakovost pouka med šolami še vedno preveč razlikuje. Poudarili so, da je to idealen čas, da se zavedo privilegijev, ki jih imajo – nekateri otroci nimajo niti svoje sobe. Razumejo zahtevnost situacije, v kateri so učitelji in se jim za ves trud zahvaljujejo: »Zavedamo se, da gre za vzajemen odnos in da se vsi trudimo po svojih najboljših močeh.«.

Sporočilo vsem v predprazničnem času

December je čas veselja, praznovanj, obiskov, druženja z najbližjimi, vendar pa bo letos žal drugače. Čas epidemije je tudi čas naših dolžnosti, ne le pravic: »Zavedati se moramo, da so med nami tudi ljudje z večjo možnostjo, da zbolijo za hujšo obliko bolezni COVID-19.«. Spodbudili so, da še posebej starejše ljudi v tem času večkrat pokličimo, da se ne počutijo osamljene. Praznični čas si lahko polepšamo tako, da igramo družabne igre, beremo, se pogovarjamo, pripravljamo praznične jedi. Sporočilo otrok ob koncu je: »Poskušajmo se držati epidemioloških ukrepov in storimo vse, da bodo prihajajoči prazniki lepi, mirni in zdravi za vse!«.

 

Dogodek je potekal v organizaciji Zveze prijateljev mladine Slovenije, Središča za zagovorništvo in informiranje o pravicah otrok in mladostnikov – Središča ZIPOM ter Mestne zveze prijateljev mladine Ljubljana.

Video posnetek novinarske konference je na voljo tukaj (KLIK).

S spoštovanjem.

Zveza prijateljev mladine Slovenije, Središče za zagovorništvo in informiranje o pravicah otrok in mladostnikov – Središče ZIPOM, Mestna zveza prijateljev mladine Ljubljana

Več informacij: Sara Geiger Smole, sara.geiger.smole@zpms.si