Za otroke, ki ostajajo doma in za vse ostale otroke, TOM telefon podaljšuje svetovalne ure.

V Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) spremljamo odločitve vlade glede načina šolanja, ki sledi 18. maju. Skrbi nas, da bo ta odločitev marsikateri družini še poglobila stiske. Skrbi nas duševno zdravje otrok, ki ostajajo doma – v družinah, ki niso primerno opremljene z znanjem za prenašanje ukrepov vlade in v družinah, ki ne predstavljajo varnega in funkcionalnega okolja za njihov razvoj. V ZPMS smo zato podaljšali svetovalno linijo našega TOM telefona (116 111), od 10h do 20h. Tu smo za naše otroke.

V ZPMS nas ob odločitvi vlade glede načina šolanja skrbi predvsem za tiste otroke, ki ostajajo doma. Natančneje, skrbi nas za otroke, katerih dom spremljajo konflikti, zlorabe, nasilje, revščina … Ti otroci bodo še naprej prisiljeni ostajati v okolju, ki jih obremenjuje in sili v še večjo stisko. V času odraščanja se postavljajo temelji za kasnejše odnose, tako z vrstniki, otroki, partnerji, kot s prijatelji. Otroci in mladostniki so za to prikrajšani že dva meseca, nekateri bodo sedaj še dlje.

V času karantene se naši svetovalci na TOM telefonu srečujejo s težjimi in hujšimi primeri otrok in mladostnikov. Težjim primerom botrujejo nevzdržne razmere doma. Svetovalci na TOM telefonu se bodo zato še naprej trudili, da bodo otroke in mladostnike spodbujali k iskanju rešitev in pozitivnemu razmišljanju.

PODALJŠANO SVETOVANJE NA TOM TELEFONU, 116 111 od 10h do 20h.

Svetovalci na TOM telefonu so za otroke v stiski podaljšali svetovalne ure. Njihova telefonska linija 116 111 bo odprta od 10h do 20h. Vedno jim lahko pišejo na tom@zpms.si. Spletna stran: www.e-tom.si.

»Vsem staršem zato svetujemo, da v tem kaotičnem obdobju skušamo ohraniti zdrave, varne in prijazne odnose. Odnosi so v tem času najpomembnejši, še posebej v družini. Ostanimo ljudje in ostanimo opora drug drugemu. Za otroke bomo sedaj naredili največ, če jim damo občutek varnosti, spoštovanja in razumevanja. Naš TOM telefon pa bo za otroke poskrbel s podaljšanimi urami svetovanja. Otroci, tu smo za vas!« pove Darja Groznik, predsednica ZPMS.

 

Pazite nase in ostanite zdravi.

Zveza prijateljev mladine Slovenije