Teden otroka® 2019: Naše pravice, 7. – 13. oktober
Dobrodelna fotografska razstava, 7. – 25. oktober
Okrogla miza – Pravice otrok v Sloveniji, 10. oktober

V ponedeljek, 7. oktobra se pričenja Teden otroka®. Letos na temo Naše pravice. V tem tednu zveze in društva prijateljev mladine organizirajo različne prostočasne in razvedrilne aktivnosti za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji, obeležujejo pa ga tudi vrtci in šole.

Ker v letošnjem letu obeležujemo 30 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah (20. novembra 1989 jo je sprejela Generalna skupščina Združenih narodov), smo se v Zvezi prijateljev mladine Slovenije odločili, da bodo ravno pravice otrok osrednja tema letošnjega Tedna otroka®.
Z namenom ozaveščanja o pomembnosti otrokovih pravic smo razpisali tudi likovni natečaj in pozvali vse otroke in mladostnike po Sloveniji, da na letošnjo temo ustvarjajo likovna dela. Vse dodatne informacije o likovnem natečaju najdete tukaj.

S prvim dnem Tedna otroka® svoja vrata odpira tudi dobrodelna fotografska razstava, ki se bo zaključila z dobrodelno licitacijo. Razstava bo na ogled v Slovenskem šolskem muzeju, na Plečnikovem trgu 1 v Ljubljani, vsak dan od 8. do 18. ure. Razstavljene bodo najboljše fotografije slovenskih in tujih fotografov z največjega fotografskega natečaja na svetu – natečaja CEWE Photo Awards 2019.

V petek, 25. oktobra ob 18. uri, sledi zaključek razstave z licitacijo slovenskih fotografij. Licitacijo bo vodil znani slovenski komik in igralec Matjaž Javšnik. Ves izkupiček od licitacije bo namenjen otrokom, ki si ne morejo privoščiti zimskih počitnic.

Vstopnine za razstavo ni. Vabljeni k ogledu in na licitacijo.

V četrtek, 10. oktobra ob 13. uri, bo organizirana okrogla miza z naslovom PRAVICE OTROK V SLOVENIJI  – stanje, izzivi in prihodnost. Na razpravi bodo sodelovali: Peter Svetina, Varuh človekovih pravic Republike Slovenije, Vlasta Nussdorfer, svetovalka predsednika Republike Slovenije, Špela Isop, generalna direktorica Direktorata za družino, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije, Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF Slovenija in Katarina Bervar Sternad, direktorica Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij – PIC.

Vabljeni na okroglo mizo.

Več informacij najdete na spletni strani ZIPOM.

 

 

 

POSLANICA OB TEDNU OTROKA 2019