Otroški smeh, Neresna olimpijada in Lekov živžav so ponovno napolnili središče Maribora

Zadnji počitniški dan je bil v Mariboru obarvan s smehom in zabavo. Središče Maribora so napolnili otroci, ki so se ob izteku poletnih počitnic zabavali na Neresni olimpijadi in Lekovem živžavu. V sklopu Počitnic s prijatelji, kot so v Zvezi prijateljev mladine Maribor poimenovali svoje poletne aktivnosti, je letos brezplačno letovalo ponovno več kot 100 otrok iz humanitarnega programa Pomežik soncu®, iz sredstev FIHO ter drugih donatorskih akcij ZPM in DPM Maribor. Akcijo Pomežik soncu Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) že 20 let podpira in soustvarja tudi farmacevtska družba Lek.

Lekov živžav, ki je del humanitarnega programa Pomežik soncu®, s katero želita ZPMS in farmacevtska družba Lek omogočiti brezplačne počitnice otrokom iz socialno ogroženih družin, je tudi letos že tradicionalno poskrbel za nepozabno –  Neresno olimpijado. Neresni olimpijadi se je tradicionalno pridružil tudi Lekov živžav, del humanitarnega programa Pomežik soncu®, s katero ZPMS in farmacevtska družba Lek že 20 let omogočata brezplačne počitnice otrokom iz socialno ogroženih družin. »Na naše dolgoletno partnerstvo z ZPMS smo izredno ponosni, saj nas veže plemenito poslanstvo, s katerim pomagamo otrokom v socialni stiski doživeti nepozabne morske počitnice, ki si jih zasluži vsak otrok. Zgodbe otrok, ki nam jih vsako leto zaupajo prostovoljci na letovanjih, nas vedno znova spodbudijo, da partnerstvo negujemo še naprej. Poleg tega se v projekt že vrsto let vključujejo tudi naši sodelavci in sodelavke, ki v okviru Novartisovega dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo vsako pomlad urejajo počitniški dom in njegovo okolico v Pacugu. Tudi Lekov živžav v središče Maribora že tradicionalno prinaša otroški smeh in veselje ter nov zagon za začetek šolskega leta,« je povedala Mojca Pavlin iz Korporativnega komuniciranja v Leku.
Počitnice so v Mariboru vedno zabavne z ZPM

Med dolgimi poletnimi počitnicami se je v okviru programa Počitnice s prijatelji veliko dogajalo tudi v Mariboru. Dejavnosti so se začele že na Festivalu Lent zadnji teden junija, ko so z naravoslovnimi in senzoričnimi delavnicami sodelovali v Art kampu v Mestnem parku, dejavnosti pa so se nato nadaljevale v Domu ustvarjalnosti mladih v Mariboru (DUM) vse do zadnjega dneva počitnic. Otroci so se potepali na 42-ih izletih po Mariboru ter bližnji in daljni okolici, ustvarjali na različnih likovnih delavnicah, na voljo pa so jim je bilo tudi 35 tematskih delavnic, od plesnih do gledaliških, od glasbenih do filmskih, pa poletna šola fotografije, modelarske delavnice, delavnice domače kozmetike, lego robotika, šivanje in kvačkanje, kuharske delavnice, mala šola košarke, joga, sprostitvene delavnice … prostor za igro in klepet so našli v njihovi igralnici in družabnem kotičku.

Skupno smo med počitnicami v Mariboru v juliju in avgustu zabeležili skoraj 6.000 obiskov otrok, dejavnosti je obiskovalo okoli 700 otrok iz Maribora in sosednjih krajev, 230 jih je bilo vključenih v počitniško varstvo, ki je bila letošnja novost počitniškega programa. Predsednica ZPM Maribor, Nina Babič, je na novinarski konferenci, ki je potekala vzporedno z zaključnim dogodkom počitnic Neresno olimpijado in Lekovim živžavom, med drugim povedala: »Zadovoljni smo z obiskom otrok in veseli, da nam jih starši zaupajo, hkrati pa hvaležni predvsem prostovoljcem, brez katerih počitnic ne bi mogli izpeljati. Tudi letos jih je z ZPM Maribor sodelovalo okoli 230.«

S spoštovanjem,
Zveza prijateljev mladine Slovenije