EN
SI

Programi in projekti

Podprite nas

Donatorji

Društva ZPMS

O ZPMS

POŠTAR PAVLI
 

 

PRIJAVA NA

E-NOVICE


E-mail:

Mladi raziskovalci zgodovine


Komisija za delo zgodovinskih krožkov je za šolsko leto 2017/2018 razpisala temo raziskovalnih nalog:

JUHUHU, počitnice so tu! Letovanje otrok in družin v preteklosti
 
Razpis izobraževanja zgodovinarji 2019
pdfRazpis izobraževanja zgodovinarji 2019 (.pdf 121KB)


Za vsa vprašanja v zvezi s programom Mladi raziskovalci zgodovine se lahko obrnete na Iris Furlan, tel. številka 01/ 23 96 719.    

Utrniki z zaključne državne prireditve programa Mladi razsikovalci zgodovine iz razstavišča Moja Ljubljanica na Vrhniki.
Fotograf: Črt Piksi
Utrinek z zaključne prireditve Mladih raziskovalcev zgodovine v Moravčah.Utrinek iz mednarodnega srečanja v Savudriji.


Kdo so “mladi raziskovalci zgodovine”?


Že od leta 1969 kontinuirano poteka usposabljanje mladine v raziskovanju lokalne preteklosti, ki ga pod okriljem ZPMS strokovno vodi Komisija za delo zgodovinskih krožkov na osnovnih šolah po vsej Sloveniji.

Cilj raziskovalnih nalog


14-15 letni otroci so pod dobrim mentorskim vodstvom sposobni izpeljati zelo kakovostne raziskave, ki z arhiviranjem končnih izdelkov v Slovenskem šolskem muzeju in na šolah ohranjajo trajno vrednost z zbranim in na ta način ohranjenim gradivom na nacionalni in na lokalni ravni.

Pridobijo si neposredne izkušnje z metodami terenskega dela, iskanja informacij po arhivih, knjižnicah, na internetu, z intervjuji in z razvrščanjem zbranega po pomembnosti ter z oblikovanjem pregledne, končne pisne predstavitve rezultatov.

Zlata pravila sestavljanja elaboratov raziskovalnih nalog

Delo komisije


Komisijo trenutno sestavlja 28 univerzitetno usposobljenih zgodovinarjev, etnologov, geografov in podobnih profesionalcev, zaposlenih na raziskovalnih inštitutih, v muzejih in arhivih. Od tega je 5 doktorjev znanosti in 7 magistrov.

Delo komisije je prostovoljno. Na vsakoletni razpis ZPMS, za katerega komisija vsako leto določi drugo raziskovalno temo, se v zadnjih letih redno prijavi in sodeluje približno 60 zgodovinskih krožkov po osnovnih šolah.

Komisija pripravi vsako jesen za mentorje zgodovinskih krožkov celodnevni izobraževalni seminar s pogodbeno sodelujočimi najboljšimi strokovnjaki za razpisano raziskovalno temo. Raziskava v vsakem lokalnem okolju poteka do konca marca, ko morajo krožki poslati pisne elaborate o raziskavi na ZPMS. Aprila komisija prispele raziskave ocenjuje, maja pa pripravi zaključno srečanje. Tu sodelujoči učenci svojo raziskavo predstavijo drugim in njene rezultate zagovarjajo pred komisijo.

Po predstavitvi in zagovoru komisija oblikuje končne ocene, podeli priznanja (bronasto, srebrno ali zlato) in organizira glede na raziskovalno temo primeren ogled določenih zanimivosti.

 

Sponzor izobraževalnega programa Mladi raziskovalci zgodovine je Lek, član skupine Sandoz.

 

ZPMS - Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

T: 01 239 67 20
E: info@zpms.si

Davčna št.: SI95609091
TRR: SI 56 6100 0000 3512 232 (Delavska hranilnica)
TRR: SI 56 0510 0801 5645 025
(Abanka)

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.


Zavrni piškotke