Zavarovalnica Allianz je v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije petim družinam z otroki in mladostniki s posebnimi potrebami iz manj spodbudnih okolij omogočila udeležbo Paralimpijskega tabora za družine v Laškem, ki ga je 24. do 27. avgusta organizirala Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite. Pri Allianzu verjamejo v moč športa, zato je Allianz SE leta 2022 lansiral iniciativo »MoveNow«, s katero želijo mlade spodbuditi k športni aktivnosti, ki se je od začetka pandemije COVID-19 drastično zmanjšala.  Na podlagi iniciative lahko posamezne družbe Allianz pridobijo sredstva za izvedbo kampov »MoveNow«. Allianz Slovenija se je s predlogom za sodelovanje pri izvedbi Paralimpijskega tabora za družine uvrstil med 18 držav prejemnic.

Allianz Slovenija, podružnica, je petim družinam z otroki in mladostniki s posebnimi potrebami iz socialno šibkejših okolij, ki si tega sicer ne bi mogli privoščiti, omogočil udeležbo na 5. Paralimpijskem taboru v Laškem.

“Projekt odraža našo zavezanost, da z omogočanjem dostopa in ponujanjem priložnosti omogočimo gibanje otrokom in mladostnikom tako iz socialno šibkejših okolij kot tistim s posebnimi potrebami,” je povedal Mladen Rašeta, direktor Allianz Slovenija, podružnice. “Skupaj s partnerji se bomo trudili, da šport postane pravica, dosegljiva vsakemu otroku, ne glede na njihove osebne okoliščine.”

Paralimpijski tabor, ki bo potekal od 24. do 27. avgusta, organizira Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite, izbor družin pa bo izvedla Zveza prijateljev mladine Slovenije, ki ima dolgoletne izkušnje pri delu z družinami iz socialno prikrajšanih okolij.

»Ko smo poklicali eno od mamic in ji ponudili udeležbo na taboru za vso družino, je jokala od veselja, ni mogla verjeti, da se kaj takega lahko zgodi tudi njim. Povedala je, da bodo to zanje prve skupne počitnice po 17 letih. V njihovi družini je 6 otrok in več diagnoz (ADHD, disleksija, skotopični sindrom). Ena od hčerk pa ima neprehoden sluhovod in že več let čaka na vsadek. Otroci se že zelo veselijo tabora in športnih aktivnosti.

Iskreno se zahvaljujemo Allianz Slovenija, ker boste še več podobnim zgodbam pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije omogočili Paralimpijski tabor za družine v Laškem, ki ga organizira Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite.

Družinam, v katerih so otroci s posebnimi potrebami, takšna počitniška priložnost pomeni ogromno – z vsemi prilagoditvami in razumevanjem, ki ga pogosto niso deležni. HVALA!«

Pika Jamšek, strokovna sodelavka Zveza prijateljev mladine Slovenije

„Šport otrokom in njihovim družinam izboljšuje kakovost življenja. V primeru parašporta pa je tudi znanstveno dokazano, da šport mladim invalidom krepi samozavest, predvsem pa omogoča tkanje in ustvarjanje lastne socialne mreže, posledično pa tudi možnost hitrejše in predvsem boljše socializacije, vključenosti v družbo. Ker želimo mladim in njihovim družinam omogočiti, da na strokoven in hkrati praktičen način spoznajo parašport, tudi letos že petič v Laškem organiziramo Paralimpijski tabor za družine. Otroci se na taboru naučijo novih spretnosti, pridobijo na samozavesti, predvsem pa odkrivajo parašport. Ob tem pripravimo tudi širok diapazon aktivnosti za starše, njihova vloga pri športnem udejstvovanju otroka je ključna, in druge družinske člane.

Majda Vesel Kočar, vodja Paralimpijskega tabora za družine.

V Allianzu verjamejo, da pozitiven vpliv športa na posameznikovo telesno in duševno zdravje prispeva tudi k uspešnemu šolskemu in poklicnemu razvoju. Zato je Allianz SE leta 2022 lansiral iniciativo »MoveNow«, s katero želijo mlade po svetu spodbuditi k športni aktivnosti, ki je od začetka pandemije COVID-19 močno upadla (za 66 odstotkov med mladimi, starimi 5—15 let, ter 51 odstotkov med mladimi 16—24 let). Na podlagi iniciative lahko posamezne družbe Allianz po svetu pridobijo sredstva za izvedbo kampov »MoveNow« v svoji državi. Allianz Slovenija se je s predlogom za sodelovanje pri izvedbi Paralimpijskega tabora za družine uvrstil med 18 držav prejemnic dodatnih finančnih sredstev iz Allianzovega fonda Social Impact Fund.