ZLATO OLIMPIJSKO VESLO IN MAJICA S PODPISOM BENJAMINA SAVŠKA

ZLATO OLIMPIJSKO VESLO IN MAJICA S PODPISOM BENJAMINA SAVŠKA

Pri dražbi smo na ZPMS združili moči z Inštitutom Zlata Pentljica, otroci z rakom. Nastal je iz neformalne skupine Gold Ribbon v kateri so se mladostniki zbrali, da spregovorijo o svoji bolezni in izkušnjah. To je ostalo poslanstvo Inštituta.

Skupaj k istemu cilju
Ker se v času zdravljenja srečajo z mnogimi drugimi bolniki, spoznajo tudi veliko zgodb in usod. Marsikatera družina se zaradi otrokove diagnoze in zdravljenja znajde v hudi stiski, ne samo psihični zaradi bremena bolezni, ampak materialni, saj bolezen ne izbira in otroci zbolijo v različnih družinah ne glede na socialni status. Med zdravljenjem en od staršev ostane doma z otrokom. V tem času prejema nadomestilo za nego, ki je nižje od rednega plačila, še vedno pa so primeri, ko starš zaradi različnih razlogov tudi izgubijo zaposlitev in s tem vir denarja in socialno varnost.

Benjamin Savšek z 12-letno Hano
Benjamin Savšek z 12-letno Hano

 

Zgodba Hane, 12-letne deklice, ki se je sama odločila, da predstavi svojo zgodbo in s tem pomaga osveščati druge.

Hana je 12- letna deklica, ki se bori z možganskim tumorjem. Prvi resni in opazni simptomi so se začeli, ko je bila stara 9 let, diagnozo pa je dobila 1 dan pred desetim rojstnim dnevom. Kljub temu, da je tumor benigen, pa zaradi lokacije povzroča veliko težav, saj je v lobanji omejen prostor. Tako Hana med drugim na levo oko ne vidi več, zazna samo svetlobo, na desno oko pa je izgubila desno polovico vidnega polja. Po 8 mesecih se je pokazalo, da tumor ponovno raste in da bo potrebna kemoterapija. Kemoterapijo je začela junija 2020 in je trajala 82 tednov, prejela pa je 17 ciklov. Tudi kemoterapija je dodala nekaj težav, tako ji je okvarila motorične živce v rokah in predvsem nogah, tako da je vmes zelo težko hodila, imela težave pri npr. uporabi škarij, noža… zdaj se izboljšuje, ni pa še dobro. Kemoterapija je bila uspešna in tumor zmanjšala, še vedno pa tumor ostaja in še vedno obstaja možnost, da spet začne rasti. Vid se ni izboljšal, se pa k sreči tudi ni poslabšal.