Nagrajence našega natečaja Evropa v šoli smo v petek, 13. maja 2022, odpeljali v Rakov Škocjan. Pridružilo se nam je 30 nagrajencev skupaj s svojimi mentorji, tako da nas je na izlet odšlo kar 56. Nad odzivom smo bili navdušeni.

Po krasni učni poti skozi to kraško dolino smo se dobri dve uri sprehajali in spoznavali naravne lepote. Ogledali smo si ostanke cerkve Sv. Kancijana in spoznali, od kod izvira ime Rakov Škocjan. Navdušeni smo bili ob pogledu na Veliki naravni most, ki se s svojimi 37 višinskimi metri dviga v nebo. V času našega obiska se je pod mostom lenobno vila reka Rak, ki pa v poplavni dobi preplavi čudovito ravnino in se dvigne za več metrov.

Na poti smo se ustavili ob izviru Kotliči, kjer voda brbotaje prihaja na površje izpod skal. Sprehodili smo se mimo 400 let starega mogočnega hrasta, najstarejšega v Rakovem Škocjanu. Šli smo mimo še enega izvira, kjer po ustnem izročilu izvira »moška voda«; v preteklosti so se moški z njo umivali in na tak način poskrbeli za večjo plodnost in zdravje. Ogled smo končali pri Malem naravnem mostu, ki ni nič manj veličasten kot Veliki naravni most, se povzpeli nanj in občudovali pogled v globine in na reko Rak, nekateri pa so se po strmi poti spustili tudi pod most.

V Rakovem Škocjanu smo se še posebej zbližali z naslovom Brez modre ni zelene, brez vode ni življenja. Videli smo odtenke od modre do zelene, spoznali naravni in živalski svet, ki tam obstaja zaradi vode. Imeli smo se lepo!

Najlepša zahvala podjetju Marché Mövenpick Slovenija, ki je z donacijo vod in slastnih sendvičev poskrbelo, da smo imeli dovolj moči za pohod po učni poti.

Iskrena hvala tudi Notranjskemu regijskemu parku za brezplačno vodenje po Rakovem Škocjanu.