Zveza prijateljev mladine Slovenije je konzorcijski partner v projektu PODVIG – Krepitev kompetence podjetnosti in spodbujanje prožnega prehajanja med izobraževanjem in okoljem v gimnazijah, ki ga vodi Zavod RS za šolstvo. Projekt traja že od leta 2017 in sedaj vstopa v svoje zadnje šolsko leto izvajanja. Ključni cilj projekta je razviti in preizkusiti model celostnega razvoja kompetence podjetnosti pri dijakih skozi medpredmetno povezovanje in sodelovanje z okoljem in širšo skupnostjo

V projektu sodeluje 70 gimnazij iz vse Slovenije. Konkretno je naša vloga v projektu izvedba delavnic/interaktivnih predavanj za dijake in dijakinje o tem, kako lahko kompetenco podjetnosti krepimo tudi z delom v nevladni organizaciji, o tem, kaj delamo, kaj je prostovoljstvo, kako izpeljati  humanitarno akcijo ipd.; dejansko pa stremimo tudi k temu, da bi dijaki predlagali kakšno konkretno prostovoljsko/dobrodelno akcijo, ki bi jo potem v sodelovanju z mentorjem tudi izpeljali.

Vlogo izvajalcev delavnic/interaktivnih predavanj po gimnazijah po vsej Sloveniji smo zaupali našim društvom in zvezam, ki poznajo lokalno okolje in njegove izzive in imajo dolgoletne izkušnje.

Do zdaj so sodelovanje v projektu potrdili MDPM Ajdovščina, MDPM za Goriško, ZPM Krško, MZPM Ljubljana, DPM Škofja Loka in DPM Trbovlje.

Zanimanje za delavnice je bilo v tem letu največje pri gimnazijah iz osrednjeslovenske regije, v novem šolskem letu pa se bomo potrudili, da povečamo interes tudi na gimnazijah iz drugih regij. Projekt se bo zaključil avgusta 2022.