Spoštovani,

izteklo se je še eno nenavadno šolsko leto. Vam in vašim učiteljicam in učiteljem čestitamo za ves trud, ki ste ga vlagali, da bi se otroci kar čim bolje počutili in se tudi kar čim več naučili v teh neobičajnih razmerah. Veseli smo, da ste se pridružili tudi našim aktivnostim ter vas vabimo k skupnim projektom tudi v prihodnjem šolskem letu.

ZPMS bo s svojimi društvi ter občinskimi in medobčinskimi zvezami tudi v šolskem letu 2021/2022 izvajala vrsto dejavnosti, s katerimi bomo skupaj otrokom obogatili šolske dni. V nadaljevanju vam sporočamo ključne informacije o posameznih programih in projektih, da jih boste lahko vnesli v svoje letne delovne načrte, podrobnejše vsebine in urnike pa vam bomo posredovali konec avgusta.

Vljudno prosimo, da s temi informacijami seznanite pedagoške delavke in delavce šole, zlasti mentorice in mentorje programov, v katerih sodelujete.

POMOČ DRUŽINAM

Čeprav se pred poletjem epidemiološka slika izboljšuje, z zaskrbljenostjo pričakujemo, kaj družine čaka po odpravljenih ukrepih pomoči, nadomestilih in porabljenih prihrankih. Prosimo vas in vaše strokovne službe, da v kolikor pri otroku oz. njegovi družini zaznate finančno stisko, da jih napotite k nam.

V okviru humanitarnega programa Pomoč družinam smo v lanskem letu pomagali družinam z rekordnimi številkami, zahvaljujoč vsem donatorjem, ki so se odzvali na epidemijo. Zagotavljali smo finančno pomoč, razdeljevali prehranske in higienske donacije ter računalnike in modeme. Poleti smo otroke oskrbeli s šolskimi potrebščinami, decembra pa smo jih razveselili z darili.

LETOVANJA OTROK

Priprave na letošnja letovanja otrok in mladostnikov so v teku; tako kot lani bodo le-ta izvedena skladno s priporočili NIJZ. Lani smo na letovanje peljali skoraj 7000 otrok in to brez ene same okužbe. Prosimo vas, da seznanite starše, da bodo naši organizatorji letovanj po do sedaj znanih podatkih izvajali tudi zdravstvena letovanja, predlog za zdravstveno letovanje pa morajo starši sami pridobiti pri otrokovem osebnem zdravniku. Podrobne informacije o letovanjih so objavljene na spletnih straneh naših organizatorjev letovanj (seznam najdete tukaj https://www.zpms.si/programi/prosti-cas-in-letovanja/ ).

TOM TELEFON®

V luči vedno bolj zaskrbljujočih razmer na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov, ki jih zaznavamo na naših svetovalnih kanalih, vas prosimo, da v okviru vaših svetovalnih služb informirate učence o TOM telefonu, ki ostaja anonimi prijatelj in zaupnik otrokom in mladostnikom na brezplačni in anonimni številki 116 111, vsak dan od 12. do 20. ure. Na voljo tudi preko e-pošte in klepetalnice https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/. V okviru Centra za varnejši internet, katerega del je TOM telefon, jeseni pripravljamo kampanjo o varni rabi interneta in posvet na temo duševnega zdravja otrok. Toplo vabljeni tudi k nakupu zbornika Ker nam je mar – kako lahko odrasli učimo otroke izkušenj empatične odzivnosti, ki smo ga pripravili ob lanski 30-letnici TOM telefona.

OTROŠKI PARLAMENTI®

Letošnje 31. nacionalno zasedanje Otroškega parlamenta na temo Moja poklicna prihodnost je potekalo virtualno. Na dogodku je sodelovalo 115 mladih delegatov, 20 učencev-novinarjev, skupaj z mentorji in drugimi gosti pa nas je bilo prek 200, na kar smo izjemno ponosni. Zahvaljujemo se vsem sodelujočim, mentorjem ter regijskim koordinatorjem za motivacijo in spodbudo učencem. Prijazno vabimo vse tiste osnove šole, ki v programu še ne sodelujete, da se nam pridružite – znanja in veščine, ki jih otroci v tem programu pridobijo, so izjemnega pomena za njihovo nadaljnjo življenjsko pot. Za več informacij se obrnite na info@zpms.si.

S temo Moja poklicna prihodnost bomo nadaljevali tudi v šolskem letu 2021/22, saj je le-ta pomembna za vsako generacijo otrok, poleg tega pa bi želeli temo zaključiti v živo v veliki dvorani Državnega zbora RS.

NATEČAJ EVROPA V ŠOLI

Iskrena hvala mentorjem, da smo z vašo angažiranostjo in trudom v tem šolskem letu kljub vsem ukrepom in omejitvam pritegnili k ustvarjanju kar 5913 učencev in dijakov. Natečaj načrtujemo tudi v šolskem letu 2021/2022, in sicer ga bomo povezali s pomembnostjo vode (čista voda kot človekova pravica vseh nas). Do jeseni bomo kot običajno pripravili elektronsko publikacijo z opisom teme in prijavnimi obrazci, v oktobru pa je predvideno ZOOM izobraževanje za mentorje. Letos bomo izobraževanje pripravljali v smeri, da bo zanimivo tudi za učence in dijake, ki se bodo lahko pridružili zanimivim prispevkom. Mentorji in mentorice, ki bi svojim učencem in dijakom radi predstavili pomembne teme, ki se tičejo vseh nas državljanov Evrope in sveta, ste lepo vabljeni, da si jeseni ogledate publikacijo in mlade pritegnete k ustvarjanju na likovnem, literarnem, fotografskem, video ali internetnem področju. Za več informacij se obrnite na info@zpms.si.

TEDEN OTROKA® 2021: RAZIGRAN UŽIVAJ DAN!

Osrednja tema letošnjega Tedna otroka, ki bo potekal od 4. do 10. oktobra, je “Razigran uživaj dan!”. Kot protiutež epidemiji, šolanju od doma in posledicam, ki iz tega izhajajo, želimo poudariti pomen igre in igranja. Igra in igranje prinašata veselje in sproščenost, burita našo domišljijo, nas povezujeta, navdihujeta. Tudi odrasli ne bi smeli pozabiti na igrivost, saj je to eden najmočnejših osebnih virov moči, ki nam lahko izjemno pomaga v času strahu in pritiskov. Kot vsako leto tudi za letošnji Teden otroka načrtujemo zanimive aktivnosti po vsej Sloveniji, o katerih boste še obveščeni.

MLADI RAZISKOVALCI ZGODOVINE

V iztekajočem se šolskem letu so mladi zgodovinarji na pobudo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja raziskovali na temo “Osamosvajanje Slovenije in dogajanje v mojem kraju” v počastitev 30. obletnice osamosvojitve Slovenije. Kot častni pokrovitelj programa za šolsko leto 2020/2021 bo predsednik Pahor 22. junija v Vili Podrožnik sprejel vse nadobudne zgodovinarje in njihove mentorje.

V šolskem letu 2021/22 bo tema raziskovanja mladih zgodovinarjev “Nalezljive bolezni v preteklosti in boj proti njim”. Izobraževanje mentorjev zgodovinskih krožkov bo v drugi polovici oktobra 2021 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani; ob tej priložnosti bomo izdali tudi zbornik strokovnih prispevkov predavateljev. Vljudno vabimo učiteljice in učitelje zgodovine, da tudi na vaši šoli oblikujete zgodovinski krožek in skupaj z učenci in učenkami zadnje triade sodelujete v programu Mladi raziskovalci zgodovine. Za več informacij se obrnite na info@zpms.si.

Pilotni projekt OTROŠKO NOVINARSKO SREDIŠČE

V sodelovanju s Središčem ZIPOM izvajamo pilotni projekt “Otroško novinarsko središče”, ki promovira in spodbuja pravico otrok do participacije ter izražanja lastnega mnenja na podlagi tesnega sodelovanja z mediji. Otroci bodo prek spletnega obrazca na razpisano aktualno temo oddajali svoja vprašanja/mnenja/komentarje ter hkrati izbrali medij in želen način sodelovanja (npr. vprašanje politiku v TV soočenju; prisotnost v oddaji; sodelovanje pri pripravi prispevka itd.). Odgovor oz. informacijo bodo otroci nato dobili prek končnega novinarskega prispevka.

URESNIČEVANJE PRAVICE OTROK DO PARTICIPACIJE: NAŠE MNENJE ŠTEJE!

V sklopu projekta, s katerim smo bili uspešni na lanskem razpisu programa Erasmus+, bomo s konkretnimi predlogi/mnenji/pobudami deležnikov, to je v prvi vrsti otrok, ter nadalje odločevalcev, oblikovalcev politik, strokovnjakov in civilne družbe dopolnili osnutek Bele knjige ZPMS o uresničevanju pravice otrok do participacije. Tako bomo skupaj z otroki in drugimi deležniki ustvarili dokument, ki bo postavil temelje kakovostnega sodelovanja otrok v vseh zadevah, ki so pomembne za njihovo življenje. Izvedli bomo po eno regijsko posvetovanje z otroki v Mariboru, Ljubljani, Postojni in Velenju ter strnili misli na zaključni razpravi v Ljubljani. Dogodki bodo potekali v oktobru in novembru, podrobnejše informacije pa še sledijo.

Več o naših programih za otroke, mladostnike in družine lahko preberete na spletnih straneh naših zvez in društev ter na naši spletni strani https://www.zpms.si/programi/