Pomežik soncu®  je akcija, s katero želimo pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije čim večjemu številu otrok zagotoviti brezplačne počitnice. Program letos praznuje že 21 let. V lanskem letu smo na počitnice peljali rekordnih 11.838 otrokom. Številka je velika, žal pa je še vedno velika tudi številka otrok, ki živi pod pragom revščine. Kljub temu smo veseli, da bodo otroci lahko šli na letovanja tudi letos in upamo, da bomo za njih zbrali čim več sredstev. Letošnje počitnice bodo za otroke še posebej dragocene!

Osnovni namen humanitarnega programa Pomežik soncu® je omogočiti otrokom, ki izhajajo iz družin v socialni stiski, popolnoma brezplačne, sproščujoče, varne, ustvarjalne in aktivne počitnice. Otroke in mlade vključimo v letovanje skupaj z otroki, ki letujejo samoplačniško.

Ocenjujemo, da pri nas živi 45.000 otrok pod pragom revščine. Z epidemijo se je ta številka zagotovo povečala. Ne smemo pozabiti na otroke s posebnimi potrebami, takih je vsaj 20.000. Ker je skrb zanje spet povezana z višjimi stroški, se tudi tu veliko družin sooča s finančnimi stiskami. Socialno ogroženi otroci in vsi ostali otroci si bodo letos še posebej zaslužili počitnice.

Z vašo pomočjo jim lahko omogočimo teden brezskrbnosti, ko razvijajo svoje talente in odkrivajo svoje potenciale. Nekateri bodo prvič zaplavali, drugi se prvič hladili ob kepici sladoleda.

»Vsi že komaj čakamo počitnice, še najbolj pa otroci. Kaj otrokom sploh pomenijo počitnice? Verjetno vse! Odrasli si tega ne zmoremo več niti predstavljati. Otroci morajo na počitnice, da opis o neskončno velikem in slanem morju ne ostane le pripoved iz pravljice. Nekateri otroci se z našimi letovanji prvič oddaljijo od svojega okolja, ki mu ne zagotavlja vsega, kar bi potreboval. Čas epidemije je stiske otrok v tem smislu zagotovo še poglobil. Na letovanju bodo ti otroci stkali nove prijateljske vezi, na nek način se ponovno socializirali. Vsekakor je nekaj najlepšega, ko vidiš, da otroci uživajo.« pove Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS.

Organizatorji letovanj (KLIK).

Za 300 evrov, kolikor znaša znesek letovanja za enega otroka, otrok dobi:

  • deset dni počitnic v eni od počitniških kapacitet,
  • prevoz do izbrane lokacije,
  • pet obrokov dnevno,
  • pedagoško in vzgojiteljsko varstvo ter
  • organizacijo delavnic in izobraževanj (tečaj potapljanja, veslanja in podobno).

Omogočimo počitnice vsem otrokom!

Kako jim lahko pomagate?

S spoštovanjem,

Zveza prijateljev mladine Slovenije