SZJ: Izzivi Zveze prijateljev mladine Slovenije v času epidemije

»Veseli nas, da nesebična podjetja in posamezniki še vedno obstajajo. Vse nas, ki smo vpeti v delo pod okriljem ZPMS pa še posebej veseli, da ob vsem tem kaosu ne izgubljamo ključne človeške vrednote – družbene odgovornosti,« pove generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije, Breda Krašna.

V Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) se v nastali situaciji s koronavirusom (SARS-CoV-2) v prvi vrsti srečujemo z velikimi izzivi na področju socialno humanitarnega dela. Skupaj z vsemi našimi 110-imi društvi po vsej Sloveniji, s številnimi prostovoljci, podporniki, donatorji, … skušamo kar se da najbolje pomagati vsem družinam. Za zdaj nam to uspeva, a finančna stiska ni edina težava družin, ki jim pomagamo. Velik problem predstavlja tudi učenje na daljavo, ki poglablja socialne razlike. V okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije sicer ves čas nemoteno deluje TOM telefon – telefon za otroke in mladostnike, številni naši programi in projekti pa so prestavljeni ali pa se bodo letos zaključili na drugačen način.

»Zavedali smo se, da bo bitka z virusom za nas – humanitarce, bitka s človeškim dostojanstvom. Zavedali smo se, da se bodo v hudih težavah znašle številne družine in da bo prošenj po pomoči veliko več, kot smo si kdaj koli sploh predstavljali. Skupaj z našimi društvi smo se na to pripravili, kolikor smo lahko in kolikor smo imeli časa, in moram priznati, da nam za zdaj kar gre. Zahvaljujoč številnim prostovoljcem in posameznikom, ki želijo pomagati ter številnim podjetjem. Družbena odgovornost in etika sta v slovenskih podjetjih vendarle vse bolj pogosta praksa in podjetja si vse bolj želijo vračati in prispevati v okolje. Zato nam je v veliko zadovoljstvo, ko se na nas obrača vse več podjetij, ki si želijo za družbo narediti nekaj dobrega iz osebnih vzgibov. Kriza s koronavirusom (SARS-CoV-2) nas očitno res tudi še bolj povezuje. Zanimivo je, da je vse več tudi takih podjetij, ki svoje odgovornosti ne želijo izpostavljati. Veseli nas, da nesebična podjetja še vedno obstajajo. Vse nas, ki smo vpeti v delo pod okriljem ZPMS pa še posebej veseli, da ob vsem tem kaosu ne izgubljamo ključne človeške vrednote – družbene odgovornosti,« pove generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije, Breda Krašna.

 Zahvaljujoč donatorjem smo kot krovna organizacija že lahko pomagali nekaterim našim večjim članicam ZPMS – s finančno pomočjo 12.000€. Znesek bomo v prihodnje zagotovo še povečali. 

Ljudje, ki se trenutno obračajo na nas, izpostavljajo skrb, da zaradi zmanjšanih prihodkov in doma šolajočih otrok, ne zmorejo več stroška prehrane. Zaradi otrok, ki ostajajo doma, so stroški čez noč postali bistveno višji. V sodelovanju s preprosto.je lahko vsak pomaga in kupi paket hrane, ki bo dostavljen družini v stiski.

Vsak dan je tudi vse več povpraševanja po računalnikih. Izkazuje se, da ima marsikatera družina doma le en računalnik, ki mora biti v času karantene na voljo staršem za službene obveznosti in vsem šolajočim otrokom. Hvala podjetjema Ernst & Young d.o.o. in Kearney d.o.o. za donacijo računalnikov. Verjamemo, da bo pomoči z računalniki še več.

 

Programi in projekti ZPMS

TOM telefon® deluje tudi v času boja proti koronavirusu (SARS-CoV-2). TOM telefon® (telefon za otroke in mladostnike) kljub nastali situaciji zaradi koronavirusa, deluje vsak dan od 12. do 20. ure na telefonski številki 116 111. Otroci in mladostniki nam lahko napišejo tudi e-pošto na tom@zpms.si ali se oglasijo v naši spletni klepetalnici https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/. Na spletni strani https://www.e-tom.si/kaj-naj-pocnem-ostanimodoma/ in Facebook strani TOM telefona® in v Zbiralniku idej dnevno informiramo in ozaveščamo mlade glede koronavirusa.

Zelo smo ponosni na vse svetovalce TOM telefona®, ki v teh težkih časih svoje znanje in čas nesebično delijo z mladimi v stiski.

Otroški parlamenti®

Otroški parlamenti® na temo Moja poklicna prihodnost so bili od začetka šolskega leta do sedaj izvedeni na šolskih in občinskih/medobčinskih nivojih. Na teh nivojih je sodelovalo okoli 3000 učencev. Čaka nas izvedba regijskih nivojev in jubilejni, 30. nacionalni otroški parlament. Trenutno se nagibamo k izpeljavi v septembru. Da bi osnovnošolci ohranili razmišljanje o poklicni prihodnosti, bomo omogočili spletno klepetanje – to bo spletna platforma OPIN.ME, ki omogoča e-participacijo.

Evropa v šoli

Zaključna prireditev, ki je bila predvidena 8. maja, je odpovedana. V tem šolskem letu so mladi ustvarjali na temo podnebnih sprememb – Na Marsu živeti ne znamo, zato Zemlje ne damo. Sodelovalo je 140 osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije in ocenjujemo, da je tudi letos število sodelujočih otrok okrog 11.000.

Akcija »Za družine brezplačno«

Akcije, ki je vsako leto od 15. 5 do 22. 5 družinam omogočila brezplačen vstop v muzeje, galerije …  letos ne bo.

Simpozij za mentorje in reg. koordinatorje ob 30-letnici Otroških parlamentov

Prestavljen na 30. 9. 2020.

Fokusne skupine z otroki

Skupine na temo participacije otrok (v sodelovanju z Eurochildom) so prestavljene na oktober.

Mladi raziskovalci zgodovine

Letošnja tema mladih raziskovalcev zgodovine je Poklici v preteklosti. Vse raziskovalne naloge bodo ocenjene v elektronski obliki, državnega srečanja mladih raziskovalcev zgodovine letos verjetno ne bo.

Dobrodelni dogodek Dan za rock

Celodnevni dogodek z dobrodelnim večernim koncertom je predviden 6. 6. 2020 v Ljubljani. Trenutno se še ne ve ali bo dogodek izpeljan.

 

Ostanite zdravi in poskrbite za otroke.

Zveza prijateljev mladine Slovenije