Od 20. do 26. oktobra 2019 smo se udeležili Mednarodnega festivala o otrokovih pravicah in državljanstvu, ki je bil namenjen obeležitvi 30. obletnice sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah.

Festivala smo se udeležili na povabilo francoske organizacije Fédération Nationale des Francas. Festival je združil 650 otrok in mladostnikov iz Francije, Slovenije, Nemčije, Portugalske in Alžirije. Iz Slovenije je bilo udeleženih 8 otrok, starih od 10 do 14 let. Prva dva dni so gostovali v mestu Vierzon, kjer so se spoznali z nekaterimi otroki iz Francije in Nemčije, s katerimi so tvorili skupino, ki je sodelovala vse dni festivala.

Potem se je festival preselil v Pariz, na več lokacij in z več aktivnostmi. Otroci so preko interaktivnih iger (s plakati, labirinti, zemljevidi, družabnimi igrami …) spoznavali otrokove pravice, preko organiziranih aktivnosti so se povezovali z vrstniki iz drugih držav (plesna delavnica, astronomska delavnica, likovna delavnica, …), vključili pa so se tudi v strukturirani dialog s predstavnikom ene od okoljskih organizacij na temo »Planet in okoljevarstvo«.

Preko metode »popularna univerza« so v pogovoru sodelovali tudi s predstavnico francoskega parlamenta in ugotavljali, kaj so razlogi za migracije. Mladi udeleženci so se zelo izkazali tudi v aktivnosti »forum«, kjer so predstavili program Otroški parlamenti in Slovenijo. Sodelovali so v izjavah za radio organizacije gostiteljice in se srečali z gospo Simono Vučak, predstavnico veleposlaništva RS v Parizu. Z ladjico so se zapeljali po reki Seni in občudovali glavne pariške znamenitosti. Vsem udeležencem je udeležba v Franciji ostala v lepem spominu.