Preživljanje poletnih počitnic na morju predstavlja za vsakega otroka posebno doživetje. Kopanje, druženje, igranje in dnevi, ki so vedno prekratki. Vsak od nas se jih dobro spominja. V vlogi, ki jo zastopam kot ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, sem še posebej vesela, da letovišča, kot je to v Pacugu, ponujajo možnost preživljanja počitnic otrokom iz socialno šibkejših družin in otrokom s posebnimi potrebami, ki so žal prevečkrat prikrajšani za ta doživetja. Zato je še kako pomembno, da kot država krepimo socialno in družinsko politiko in pomagamo vsem tistim, ki sami ne zmorejo. Pri tem pa nas mora voditi misel, da so vsi otroci enaki. Posebna zahvala in čestitke zatorej vsem, ki so omogočili dolgoletno izvajanje programa Pomežik soncu,” je ob današnjem obisku otrok dejala ministrica mag. Ksenija Klampfer.

Skupna vrednost letošnjih donacij, zbranih za Pomežik soncu®, znaša kar 245.245,00 EUR, kar je največ doslej. Kot največji donator se je izkazala družba OMV Slovenija, ki je skupaj s člani Kluba zvestobe OMV SMILE & DRIVE programu Pomežik sonca® namenila več kot 12 milijonov točk zvestobe, pretvorjenih v sredstva za izvedbo letovanj.

»Število otrok, ki so se letos udeležili letovanja, govori samo zase. Veseli in ponosni smo, da smo skupaj z našimi člani Kluba zvestobe del te zgodbe in da smo v letošnjem letu z zbranimi sredstvi počitnice omogočili tako velikemu številu otrok. Iz leta v leto smo priča izjemnim zgodbam otrok s poletnih počitnic, ki nam dajejo zagon za ponovitev in nadgraditev dobrodelne akcije v okviru našega Kluba zvestobe, v kateri zbiramo točke zvestobe za letovanja otrok. Čestitke ZPMS za 20 let izvajanja humanitarnega programa in hvala za še eno uspešno sezono otroških počitnic,« pravi Vanja Lombar, generalna direktorica OMV Slovenija.

Organizacija poletnih počitnic je stalnica v delovanju ZPMS in njenih društev oz. zvez. Zadnjih 5 let na počitnice peljejo 10 do 12 tisoč otrok letno, od tega tretjino brezplačno. »Bivanje na morju brez staršev, plavanje, gibanje na svežem zraku, druženje s sovrstniki, različne aktivnosti, vse to je za otroka dragoceno. Ne le zaradi zdravja, tudi zaradi socializacije, osamosvajanja, konec koncev zaradi občutka, da so lahko počitnice lepe tudi brez stalne prisotnosti pametnega telefona. Ko že omenjam telefon – pogosto so starši tisti, ki se čudijo, zakaj otroci na letovanjih nimajo pri sebi telefonov, otroci pa telefonov ne pogrešajo, saj je polno drugih aktivnosti. In še nekaj je lastno ZPMS: vsi otroci so za nas enaki ne glede na to, ali za njihovo bivanje plačajo starši ali pa jim ga omogočimo preko programa Pomežik soncu,« je poudarila Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije.

S pomočjo donatorjev in partnerjev humanitarnega programa Pomežik soncu® si bodo v ZPMS prizadevali, da dve desetletji dolgo tradicijo nadaljujejo tudi v prihodnje, saj se vsako leto znova potrdi, da je otroško zadovoljstvo ob uživanju počitnic enostavno neprecenljivo.