Naše korenine nas zaznamujejo, tako to je. Tudi Ivo Devetak so. Rojeno v delavsko kmečki družini, eno od treh hčera. Niso živeli v izobilju, a tudi v pomanjkanju ne. In naučili so se pomagati šibkejšim. “To je naloga tistih, ki so ‘močnejši’, bodisi v moralnem ali materialnem smislu,” pove zmagovalka.

Iva Devetak je že upokojena, a še vedno Zvezi prijateljev mladine v Novi Gorici pripada z vsem srcem in zdaj MDPM za Goriško že drugi mandat vodi prostovoljno. Nominirali smo jo, saj je Novogoričanka Iva Devetak nerazdružljivo povezana z delovanjem v Zvezi prijateljev mladine Slovenije. Pod njenim vodstvom je prerasla v zvezo, ki je močno zaznamovala delo z otroki in mladimi, mnogim pomagala pri različnih dejavnostih in jim na obraz pričarala nasmeh. Ob tem pa je aktivna prostovoljka na področju številnih drugih socialnih programov vse od svoje mladosti. Za svoje prizadevno delo je prejela številna priznanja in nagrade na lokalni in državni ravni. Nazadnje – v decembru – plaketo Državnega sveta Republike Slovenije kot prostovoljka leta. In seveda naziv osebnosti Primorske meseca decembra, ki ga je bila iskreno vesela.

Njeni fantje, mož in dva odrasla sinova, vsi predani športu, se zmage zagotovo veselijo skupaj z njo. Tako kot so njo učili starši, tako je svoja otroka naučila tudi sama. Da naj bo “vedno taka, da lahko sleherno minuto vsakogar mirno pogleda v oči”, so jo učili. In je. S pokončno hrbtenico za pomočjo tistim, ki pomoč potrebujejo.

 

INTERVJU

https://4d.rtvslo.si/arhiv/osebnost-primorske-radio/174585653?fbclid=IwAR3yf2AzLHkFhjdU__57CnqSt7D4t9maBNEhexAupRI1nAAB83x6beWlOBc