Kdo so otroci, ki spreminjajo svet okoli sebe?

Otroci so neizčrpen vir navdiha, pa vendar njihovo navihanost in srčnost, razigranost in predanost pogosto spregledamo ali jemljemo za samoumevne.

Zakaj torej ne bi poiskali, prepoznali in nagradili tudi otroke, ki izstopajo, ki imajo poseben talent, ki so navdih mladim, pa tudi starejšim?

Otrokom, ki so si med letom prislužili priznanje faca meseca, so v četrtek, 27. decembra, v Lutkovnem gledališču Ljubljana podelili še priznanje Faca leta 2018.

Nagrajencem jih je izročil častni pokrovitelj izbora predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Dobitniki priznanja so:

 • Eva Maler, faca januarja, šestošolka iz Radovljice, ki je s svojimi recenzijami knjig in intervjuji s pisatelji pokazala, da otroci želijo knjige in znajo pisati o njih;
 • Urban Lečnik Spaić, faca februarja, ki je v raziskovalni nalogi podrobneje raziskal pojav lažnih novic ter opozoril na obsežnost problema;
 • dvojčka Prohor in Matvej Rjazanov, faci marca, ki sta se v Celje, kjer obiskujeta drugi letnik Gimnazije Celje – Center preselila januarja, se v kratkem času naučila dovolj slovensko za osnovno sporazumevanje, marca nastopila za Slovenijo na mednarodnem boksarskem turnirju na Madžarskem in že dosegla najboljši rezultat za Slovenijo doslej v svojih kategorijah;
 • igralci predstave Vihar v glavi, face aprila, ki so gledalcem pokazali, da je najstništvo eno najbolj vznemirljivih in najlepših obdobij v življenju;
 • Kristjan Valenčič Rožmanec, faca maja, ki želi postati športni komentator in ki pravi, da se navadiš na življenje, kot ga živi, če drugega ne poznaš;
 • Rock mulčki, face junija, ki so na Kongresnem trgu v Ljubljani priredili dobrodelni koncert s številnimi znanimi glasbenimi gosti, nato pa za svoja prizadevanja prejeli tudi priznanje Jabolko navdiha;
 • avtorji poučnega kratkega filma Gospodarica pametnih telefonov; face julija, ki so med poletnimi počitnicami posneli film o tem, kako postaneš zombi, če ves čas visiš na mobitelu;
 • Nejc Sedej, faca avgusta, ki je eden redkih deskarjev z Downovim sindromom na svetu;
 • Tara Milharčič, faca septembra, ki je kot glavna junakinja filma Gajin svet znala slikovito predstaviti spletne pasti;
 • Oskar Hudolin, faca oktobra, ki je znal opisati, zakaj je igra fortnite tako priljubljena med otroki na tak način, da je pomiril vsaj nekaj staršev;
 • Julija Osojnik, faca novembra, ki je skupaj s svojimi prijatelji, junior ambasadorji Unicefa, na svetovni dan otrok prevzela položaje v različnih podjetjih;
 • Manu Nonković, faca decembra, sedmošolka, ki se je z izraznim plesom uvrstila v polfinale oddaje Slovenija ima talent.

Podelitev priznanj, ki jo je napovedala igralka Alenka Tetičkovič, je sledila predstavi Vihar v glavi režiserja Primoža Ekarta; igralci v predstavi so bili tudi face aprila.

Faca leta je priznanje, ki ga v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije v spletnem časopisu za otroke Časoris letos podeljujejo prvič.

Komisija, ki so jo sestavljali raper Nipke, pisatelj Primož Suhodolčan, psihologinja Mateja Štirn, predsednica ZPMS Darja Groznik in odgovorna urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc, je vse leto izbirala face meseca.

Tudi organizatorji izbora Faca leta so sprva razmišljali, da bi po zgledu podobnih izborov osebnosti leta izmed vseh fac meseca podelili zgolj eno priznanje Faca leta 2018. A že kmalu so ugotovili, kako si prav vsi nominiranci zaslužijo, da jih predstavijo najširši javnosti in da jim za njihova dejanja in talente izročijo priznanje Faca leta 2018.

Dr. Sonja Merljak Zdovc: Imamo osebnost leta, ime leta, športnika leta, dijaka leta. Zakaj ne bi imeli še otroka leta, smo se vprašali in zasnovali izbor Faca leta. A že kmalu smo ugotovili, da se bo naš izbor razlikoval od drugih. In sicer po tem, da ne bomo iskali enega otroka, ampak da bomo soj žarometov usmerili v vse tiste otroke, ki si zaradi svojega delovanja ali talentov zaslužijo, da jih spozna najširša javnost. Veliko je izjemnih otrok, ki nas navdihujejo in ki so lahko zgled tudi odraslim. Prav je, da jim izrečemo priznanje in da obenem s tem pokažemo, kako je včasih skupina močnejša od posameznika, kako je morda sodelovanje pomembnejše od tekmovalnosti.

Darja Groznik: Z akcijo, ki jo bomo nadaljevali tudi prihodnje leto, želimo širiti med otroke pozitivne vrednote, kot so sodelovanje, nudenje pomoči, upoštevanje različnosti. Med odrasle pa želimo širiti zavedanje, da so otroci vir znanja, ustvarjalnosti in navdih za dobre medosebne odnose.

Mateja Štirn: Sodelovati v komisiji za izbor Face leta mi je bilo v veselje, sem se pa skoraj vsak mesec soočala z izzivom odločanja, komu dati moj glas. V Časorisu so nam vsak mesec predstavili nominiranke in nominirance, ki so na različnih področjih ustvarjanja, delovanja dosegali uspehe in zmage, prispevali za pozitivne spremembe, dokazovali, da je z zavzetostjo, pogumom, vztrajnostjo, ljubeznijo … mogoče premikati meje in uresničevati sanje. Vsi so bili izjemni, zato se je bilo vedno znova težko odločiti, kdo je »ta mesec« najboljši med najboljšimi. Moj prvi korak do prave odločitve je bil, da sem si vzela čas in v miru in s pozornostjo spoznala njihove zgodbe. Neredko sem ta korak ponovila. Včasih je kdo od kandidatov ali kandidatk s še posebej izjemno zgodbo hitreje pritegnil mojo pozornost. Takrat je bila odločitev nekoliko lažja. Hvaležna sem za priložnost, da sem spoznala izjemne fante in dekleta, ki so lahko vzor svojim vrstnikom in vrstnicam in tudi nam odraslim.

Vsem dobitnikom priznanja Faca leta 2018 iskrene čestitke!

Več (klik).

***

Informacija o predstavi Vihar v glavi

Produkcija Lutkovno gledališče Ljubljana, ki letos praznuje 70 let.

Gledališko avanturo Vihar v glavi je režiser Primož Ekart zasnoval na podlagi dramskega besedila Brainstorm avtorjev Neda Glasierja in Emily Lim.

Originalno besedilo je nastalo v londonski produkcijski hiši Company Three v sodelovanju s trinajstimi najstniki-igralci, ideja zanj pa je izhajala iz najnovejših znanstvenih odkritij na področju nevroznanosti oz. ugotovitev o tem, kako se delovanje možganov v najstniški dobi razlikuje od njihovega delovanja pri odrasli osebi.

Ustvarjalna ekipa predstave je v začetku letošnje sezone prek avdicije, na katero se je prijavilo več kot 100 mladih, izbrala skupino sedemnajstih mladostnikov med 14. in 19. letom.

Besedilo slovenske uprizoritve je nastajalo sproti, tekom šestmesečnega procesa, v njem pa se originalna predloga prepleta z osebnimi izkušnjami in zgodbami sodelujočih najstnikov.