Natečaj Evropa v šoli, ki ga izvaja Zveza prijateljev mladine Slovenije – ZPMS, je letos potekal že 19. leto. Z natečajem si pri ZPMS prizadevamo k ustvarjalnemu soočenju z družbenimi problemi, s katerimi se spopadamo doma, v Evropi in v svetu, ter h krepitvi medsebojnega razumevanja, strpnosti in solidarnosti med ljudmi.  Nacionalni odbor programa Evropa v šoli vsako leto izbere novo temo. Ta je navadno vezana na temo evropskega leta. V šolskem letu 2017/2018 smo tako natečaj naslovili z Dediščina okoli nas: Kjer preteklost sreča prihodnost.

Natečaj Evropa v šoli 2017/2018 je, kot vsak leto, potekal na treh nivojih, in sicer na šolskem, regijskem in državnem nivoju. V letošnjem šolskem letu je pri natečaju sodelovalo 131 osnovnih in srednjih šol iz celotne Slovenije. Večmesečnemu ustvarjanju osnovnošolcev in srednješolcev je sledila težko pričakovana zaključna državna prireditev.

Zaključni dogodek je potekal v sredo, 9. maja 2018, na dan Evrope, v Festivalni dvorani Pionirskega doma v Ljubljani. Prireditve so se udeležili otroci iz vseh koncev države, avtobusi so jih pripeljali iz Krškega, Murske Sobote, Metlike, Celja, Velenja, Ptuja, Koroške, Ajdovščine, Postojne, Hrastnika, Novega mesta in okolice Ljubljane.

Približno dve uri trajajoči program zaključne prireditve, na kateri se je zvrstilo okoli 500 osnovnošolcev, dijakov in njihovih mentorjev, je zajemal predstavitev nagrajencev in najboljših del po izboru Nacionalne ocenjevalne komisije, kulturni program z ambasadorjema leta kulturne dediščine – Rokom Terkajem in dr. Igorjem Saksido, in dialog evropske komisarke za mobilnost in promet Violete Bulc z mladimi državljani. Poleg otrok in mladostnikov ter njihovih mentorjev in koordinatorjev sta se zaključne prireditve udeležila tudi predsednik Odbora za zadeve Evropske unije, Kamal Izidor Shaker in mag. Nataša Adlešič Barba iz Ministrstva za zunanje zadeve.

Povezovalka programa, devetošolka Pika Kovač, je po pozdravu vseh prisotnih na oder povabila predsednico ZPMS, Darjo Groznik, ki je v uvodnem nagovoru otrokom namenila nekaj spodbudnih besed. Sledila je predstavitev nagrajencev posameznih kategorij.

Po razglasitvi in čestitkah nagrajencem v likovni in literarni kategoriji natečaja je bil na vrsti osrednji del prireditve – dialog z evropsko komisarko Violeto Bulc. Enourni pogovor, v katerem je komisarka otrokom in mladostnim razkrila nekaj utrinkov iz svoje mladosti, izpostavila nekaj tedanjih interesov in poklicnih ambicij, ter jim ponudila vpogled v svojo pot do dela, ki ga opravlja sedaj, je mladim vlil upanje, zagon in spodbudil vrsto vprašanj. Z osebno zgodbo je komisarka otroke motivirala in poudarila pomen odprtosti do različnih možnosti. Sledila so najrazličnejša vprašanja, ki jih obiskovalcem ni zmanjkalo. Nekatere je zanimal promet, njegova prihodnost in inovacije na tem področju, ostali so spraševali o možnostih, ki jih ponuja Evropska unija. Dialog je stekel in otroci so imeli na zalogi vedno več vprašanj. Komisarka pa je poskrbela tudi za tiste, ki jim na prireditvi ni uspela odgovoriti. Ti so vprašanja zapisali na listek, poleg svojega e-naslova, in odgovore prejeli naknadno.

Dialogu s komisarko, ki je mlade obiskovalce zbudil in jih motiviral, je sledil kulturni program. Ambasadorja leta kulturne dediščine, Rok Terkaj in dr. Igor Saksida sta poskrbela za povezavo poezije in sodobne rap glasbe. Avtorja uspešnice Kla kla klasika, ki ponuja izbor slovenske poezije v raperski predelavi sta s svojim glasbenim programom požela aplavz, iz otrok izvabila pristen smeh in morda komu tudi približala klasično literaturo.

Kulturnemu programu je sledila razglasitev najboljših ustvarjalcev fotografskih in video del, ki se je zaključila s predstavitvijo prvonagrajenih video izdelkov. Pred odhodom pa so si obiskovalci v preddverju dvorane ogledali razstavo nagrajenih likovnih izdelkov.

Odzivi otrok in mladostnikov na zaključno prireditev natečaja Evropa v šoli 2017/2018 so bili pozitivni. Glede na pripovedovanja regijskih koordinatorjev, ki so otroke in mladostnike spremljali na avtobusih, so bili ti vse do doma polni vtisov z dopoldanske prireditve. Nagrade so jim polepšale dan, kulturni program jih je razvedril in nasmejal, dialog s komisarko Violeto Bulc pa je pri mnogih spodbudil premislek o možnostih, ki jih Evropska unija ponuja in navdušenje nad novostmi, ki jih prinašajo samovozeča vozila ter modernizacija prometa.